PUTOPIS

Video: naša pustolovka na čuvenoj Cesti smrti u Boliviji koju obožavaju ovisnici o adrenalinu

Cestu danas gotovi svi prelaze biciklima, sve agencije u La Pazu nude istu stvar, spuštanje s 4670 na 1100 metara nadmorske visine
Cesta smrti
 Riana Petanjek, Profimedia

Što bi put po Južnoj Americi bio bez posjeta Cesti Smrti? Baš tako razmišlja jako puno zaljubljenika u adrenalinske doživljaje koji uspiju ostvariti svoj putnički pohod po tom dijelu svijeta. I vjerovali ili ne, zloglasna cesta Yungas koja je nekad oduzimala stotine života godišnje, stvarno zauzima jako visoko mjesto na popisu mjesta koje turisti posjećuju u Južnoj Americi. Naravno, kad je riječ o samoj Boliviji u kojoj se nalazi, onda je u top 3 stvari u toj zemlji.

Službeno ime joj je The Old Yungas road, kao ime sjeverno bolivijske regije kroz koju prolazi, od La Paza prema Amazoni, a sagradili su je paragvajski zatvorenici za vrijeme Bolivijsko - Paragvajskog rata, završena je 1932. godine. Iako danas cesta nije ni sjena onoj opasnosti koja je postojala kad je zaradila nadimak ceste smrti, adrenalina ili prirodnih ljepota putem ipak ne nedostaje.

image
Cesta smrti
Riana Petanjek

Od kad je 2009-e u promet puštena nova cesta na tom dijelu Bolivije, slavna cesta smrti postala je zapravo turistička atrakcija, a ne cesta koja na svega nekoliko metara širine uzima živote ljudima u busevima i kamionima koji se pokušavaju mimoići. I dok su snimke s ceste nekad širile zjenice, danas za to morate napraviti nešto drugačije od ostalih posjetitelja. Igrom slučaja meni je to uspjelo, a evo i zašto.

image
Cesta smrti
Profimedia

Naime, cestu danas gotovi svi prelaze biciklima, sve agencije u La Pazu iz kojeg se kreće na taj izlet nude istu stvar, spuštanje niz 64 kilometra dugu cestu biciklima s 4670 na 1100 metara nadmorske visine. Da ti se zavrti u glavi!

Tako sam i ja krenula na izlet biciklima, no kišna sezona i moja odabir najjeftinije agencije dovele su do toga da je moj bicikl odlučio prestati raditi doslovno 2 kilometara od starta. Već na samom početku nije bilo druge nego da uđem u kombi s vodičem. Početni bijes, zašto baš meni, zamijenila je adrenalinska injekcija zvana: j**** pa mi se vozimo uz sam rub, za razliku od bicikla koju mogu biti znatno bliže unutarnjoj strani lude ceste.

image
Cesta smrti
Riana Petanjek

Danas kad i sama gledam video snimke prođu me trnci znatno veći nego što su me tamo prolazili, tamo mi je to sve bilo normalnije. U videu provjerite koliko ludo je zapravo izgledalo.

image
Cesta smrti
Riana Petanjek
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. travanj 2024 11:45