NA GRANICI NORMALNOG

Video: Ne pokušavajte ovo sami! Stari Citroeni bez problema voze na tri kotača do 200 km/h

Skupina "autoentuzijasta" s Bliskog istoka iskorištavaju činjenicu da Citroeni s hidropneumatikom voze na tri kotača

Citroeni na tri kotača

 Youtube screenshot

U vrijeme kad je Citroen na tržište izbacio kultni DS reklamirao je njegov fantastičan hidropneumatski ovjes činjenicom da je zahvaljujući toj inovaciji moguće podići karoseriju toliko visoko od tla kako biste bez potrebe za dizalicom promijenili kotač s probušenom gumom.

Isto tako, serija kratkih filmova gdje DS vozi na tri kotača bila je tada savršena reklama mogućnosti Citroenovog noviteta.

Međutim, te su se demonstracije prije 60 godina izvodile čisto pokazno i pri prilično malim brzinama, jer premda DS može voziti na tri kotača, nikako ne može biti tako stabilan kao na četiri.

A to sve pada u vodu ako nedostaje zdravog razuma. Upravo je to slučaj sa "skupinom "autoentuzijasta" negdje s Bliskog istoka koji iskorištavaju činjenicu da i noviji Citroeni s hidropneumatskim ovjesom voze na tri kotača i iskušavaju krajnje granice brzine dovodeći sebe i sve ostale sudionike u prometu u opasnost.

Na snimkama objavljenim na YouTube kanalu vidimo nekoliko Citroena Xantia iz 1990-ih godina, jednog od posljednjih modela koji koristi hidropneumatski ovjes posljednje generacije Hydractive koji kontrolira računalo (predstavljen krajem 1980-ih u luksuznom XM modelu).

Gledajući snimke teško je ocijeniti brzinu kretanja bijelih Xantia no kad kamera u automobilu koji ih snima skrene na brzinomjer, vidimo da je brzina kretanja najmanje 180 km/h, a to i nije kraj jer uskoro dosežu i brzinu od 200 km/h. Pritom voze na javnoj prometnici, moraju i skretati kako bi zaobišli kamione, a možemo ih vidjeti i na dva kotača. Srećom, video snimka završava bez incidenata, a nadamo se da je tako bilo i kasnije, jer jednostavno, postoji riječ za ovo, a to je - ludost...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:28