SVJETSKA PREMIJERA

Video: Ovo je novi Opel Grandland, od sada i na struju, a dizelaša više neće biti

Grandland uvodi pogone i tehnologije koje za sada koriste samo rijetki auti Stellantisa i potpuno se tehnički razlikuje od prethodnika

Opel Grandland

 Opel - Stellantis Media

Opel je predstavio novi Grandland koji donosi velike novosti u odnosu na model kojeg će zamijeniti. Po prvi puta Grandland će nuditi i potpuno električni pogon, a novost je i hibridna verzija. Sve ovo je omogućio prelazak na novu platformu koju Grandland dijeli s novim Peugeotom 3008 s kojim je vrlo srodan. Grandland tako uvodi nove pogone i tehnologije koje za sada koriste samo rijetki auti Stellantisa i potpuno se tehnički razlikuje od prethodnika.

U usporedbi s modelom na odlasku, novi Grandland znatno je veći. U dužinu je narastao za 173 mm, u visinu za 19 mm, a širinu za 64 mm. Uz ovaj rast dimenzija Grandland je sada dugačak 4650 mm, širok 1905 mm i visok 1660 mm. Međuosovinski razmak je također produžen te sada iznosi 2784 mm. Kao rezultat povećanja dimenzija, prtljažnik je porastao za 36 litara, a putnici na stražnjim sjedalima imaju dodatnih 20 mm prostora za noge.

image

Opel Grandland

Opel - Stellantis Media

Novi Grandland je nastao na Stellantisovoj platformi STLA Medium i zbog toga je vrlo svestran u pogledu pogonskih tehnologija. Kao i Peugeot 3008, ovaj automobil može koristiti različite tipove i rasporede pogonskih sklopova.

image

Opel Grandland

Opel - Stellantis Media

U električnim verzijama, Grandland nudi izbor između baterije kapaciteta 73 kWh ili 98 kWh. Koristeći arhitekturu od 400 V, ovi električni modeli podržavaju punjenje istosmjernom strujom do 160 kW. Doseg je jedan od najboljih, na tržištu i za model s većom baterijom on će iznositi do 700 kilometara. Iako do sada još nije potvrđeno, očekuje se osnovna verzija s prednjim pogonom pri lansiranju, dok bi verzija s dva motora i pogonom na sve kotače trebala stići ubrzo nakon toga.

image

Opel Grandland

Opel - Stellantis Media

Mnogim zainteresiranim potencijalnim kupcima vjerojatno će važnija vijest biti pogoni s motorima na unutarnje izgaranje. Tako je potvrđena verzija s hibridnim sustavom koja koristi 1,2-litreni trocilindrični motor, 48-voltni blagi hibridni sustav i automatski mjenjač s dvije spojke i šest brzina. Ovaj već dobro poznati sustav u stanju je voziti potpuno na struju pri malim brzinama te razvija 136 KS. Iako Opel za sada nije otkrio nikakve informacije o plug-in hibridnim verzijama, one će sigurno doći i zahvaljujući novim većim baterijama nuditi oko 80 km WLTP dosega na struju.

image

Opel Grandland

Opel - Stellantis Media

Dizelski motor i klasični benzinci nisu u planu za Grandland. Opel je ranije planirao već od 2028. postati električna marka, no aktualno "zahlađenje" na tom tržištu moglo bi ga natjerati da preispita svoju strategiju. Zbog toga bismo možda u budućnosti mogli doživjeti i neka duga pogonska iznenađenja.

image

Opel Grandland

Opel - Stellantis Media

Što se dizajna tiče, nema previše iznenađenja i sve je evolucija aktualnog stila Opela. Grandland donosi novi osvijetljeni logo sprijeda, karakterističnu masku Opel Vizor, Intelli-Lux Pixel Matrix HD svjetla, dvobojnu karoseriju i oštre, izražene linije luka kotača.

image

Opel Grandland

Opel - Stellantis Media

Unutrašnjost je također prepoznatljiva, no Opel ovdje ne slijedi svoj recentni stil sa "spojenim" zaslonima instrumenata i infotainmenta već ima malo uvučen zaslon s instrumentima. Zaslon Infotainmenta je izuzetno velik s dijagonalom od 16 inča, tu je i novi heads-up zaslon: Mnogo pažnje je tradicionalno posvećeno sjedalima. Ona imaju bočne oslonce s električnim pogonom, ventilaciju i funkciju masaže. Na prednjim sjedalima postoji utor posebno dizajniran za smanjenje pritiska na trtičnu kost.

image

Opel Grandland

Opel - Stellantis Media

“Novi Grandland je prekretnica za Opel. S njim je svaki Opel bez iznimke sada dostupan na električnu energiju. Ovo je veliki korak u našoj električnoj ofenzivi. Novi Grandland dizajniran je i razvijen u Rüsselsheimu, a proizvodit će se u Eisenachu. Veza s Opel Experimentalom je nepogrešiva. Nudi inovacije koje su prvi put viđene na ovom izvanrednom konceptnom automobilu. Novi Grandland će stoga ojačati našu poziciju u važnom C-SUV segmentu”, rekao je izvršni direktor Opela Florian Huettl.

Iako Opel još nije potvrdio datum početka prodaje, očekuje se da će auto u salone stići ove jeseni. Do tada ćemo sigurno saznati i neke nove detalje o pogonima i drugim značajkama ovog auta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 10:17