NAŠE GORE LIST

Video: Slavonac Mario Majdandžić dizajnirao je novi hit Toyote! Evo gdje je crpio inspiraciju

Ideju za izgled je pronašao u dizajnu jedne skulpture bika, koja odaje neiscrpnu snagu u svakom pokretu
Mario Majdandžić dizajner Toyote Yaris
 Toyota

Nova Toyota Yaris upravo je krenula u prodaju u Hrvatskoj, a detalj koji nam je skrenuo pažnju jest činjenica da je autor vanjskog dizajna jednog od najvećih auto noviteta ove godine „naše gore list” Mario Majdandžić, podrijetlom Čepinac.

Majdandžić nije od jučer u ovom poslu: u Toyotin dizajnerski tim stigao je iz BMW-a i iza sebe već ima uspješnu karijeru te se može pohvaliti kako je još 2009. godine bio uključen u dizajniranje modela sportskog hibrida BMW-a i8.

Kao objašnjava u videu, novi Yaris se vraća konceptu "veliki mali“ koji je nadahnuo model prve generacije, ali interpretira ga iznova kroz "komprimirani i okretni“ izgled koji izražava osjećaj energije i dinamičnosti te je ovaj automobil uvijek spreman za pokret.

Glavni inženjer Yasunori Suezawa je želio da Majdandžić svojim radom prenese dinamiku poput položaja trkača na Yaris, što je u konačnici zorno prenijeto u linijama stražnjih blatobrana i novim proporcijama automobila koji je širi, niži i kompaktniji te odaje dojam sabijene snage.

Mario je inspiraciju pronašao promatrajući volumen, proporcije i zaokruženo čvrstu formu japanske novogodišnje delikatese - jela Kuromame nastaloj od zrna grahorice, a potom kombinirajući elemente dizajna skulpture bika, koja odaje neiscrpnu snagu u svakom pokretu.

Time je za novi Yaris definirao dinamičnu i čvrstu siluetu. Silueta je potpuno usklađena s porukom koju novi Yaris donosi "Spreman za pokret"!

Daljnja produkcija dizajna odvijala se u Japanu pod vodstvom g. Takayukij Nakajima, ali prvi obrisi i ideja o izgledu novog Yarisa, nastali su iz skica Marija Majdandžića iz Toyotina europskog studija ED2.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. ožujak 2024 07:16