SPEKTAKULARAN LET

Video:Trebao mu je padobran! Prvi se to usudio i skočio motociklom s litice od 135 metara

Ovaj projekt definira karijeru i spoj dvaju svijeta koje obožavam – motociklizma i padobranstva’ izjavio je Francuz Tom Pagès

Skok s motociklom

 Red Bull

Francuz Tom Pagès postao je prva osoba na svijetu koja je skočila motociklom s litice od 135 metara. Da bi skok uspio, i njemu i njegovom motociklu trebao je padobran. Skok je izveden u Avoriazu, planinskom odmaralištu u Francuskoj, blizu švicarske granice.

image

Skok s motociklom

Red Bull

Prije nego što je uopće stigao do 7 metara visoke rampe postavljene na rubu litice od 135 metara, izveo je tri trika slobodnim stilom na ulicama alpskog ljetovališta. Na rampu je ušao pri 80 km/h i izveo dva preokreta prije nego je otvorio padobran, sletjevši 55 metara od litice. Prije nego što je otvorio padobran, postigao je 150 km/h.

image

Skok s motociklom

Red Bull

'Nije bilo boljeg mjesta za ovo od Avoriaza! To je čarobno mjesto: okruženo prirodom, drvenom arhitekturom i odličnom infrastrukturom. Odmaralište je stvarno pogodno za freeriding, i to je jedino mjesto na kojem sam pronašao okomitu liticu visoku preko 130 metara. Najviše muke zadao mi je vjetar', rekao je Pages nakon skoka.

image

Skok s motociklom

Red Bull

Projekt je bio toliko divlji da je Pages trebao novu tehnologiju da ga izvede. Opterećen kacigama, čizmama i zaštitnom opremom, a da ne spominjemo motocikl, trebao mu je način da aktivira padobran motocikla. Za to je dobio pomoć od Stéphanea Zunina, koji je razvio padobran za motocikl koji je imao ručno otpuštanje integrirano u sjedalo.

image

Tom Pages

Red Bull

Ideju za skok Pages je dobio prije nekoliko godina kada je počeo skakati padobranom. Kad je kasnije krenuo skakati s motociklom, peterostruki osvajač zlatne medalje u motocrossu (X Games) rekao je kako prije toga nije mogao ni zamisliti kako bi to bilo s motociklom. Namjeravao je to učiniti 2020. godine, ali je pandemija koronavirusa pokvarila plan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:09