želio dići cijenu

Vlasnik Mercedesa AMG G63 licitirao za vlastiti auto i pobijedio. Sad mora platiti masnu proviziju

Jedan "neupućeni" vlasnik Mercedesa AMG G63 na teži je način saznao kako funkcioniraju neke internetske aukcije

Mercedes-AMG G63

 Bring-A-Trailer

Prodavač Mercedesa AMG G63 je na internet dražbi na Bring A Trailer-u sam dao ponudu kako bi podigao cijenu. Ono što je smetnuo s uma jest da će morati "kupiti" vlastiti automobil ako ne bude veće ponude i da pritom mora platiti masnu proviziju.

Inače, "Shill licitiranje" je praksa prodavatelja koji pokušava podići aukcijsku prodajnu cijenu izravnim licitiranjem na dražbi. U ovom slučaju, ispada da je prodavač imao prijatelja koji je također licitirao za AMG kako bi stvari izgledale normalnije. No vratit ćemo se na to jer postoji još jedna važna napomena koju prvo treba razjasniti.

Aukcijske kuće imaju premiju za kupca koja u slučaju Bring A Trailera iznosi pet posto pobjedničke ponude. Na primjer, konačna ponuda od 100.000 dolara znači da će kupac zapravo platiti ukupno 105.000 dolara, a 5000 dolara ide izravno aukcijskoj kući, u ovom slučaju Bring A Trailer-u.

Kako je Doug Tabbutt, vlasnik SwitchCarsa, objasnio za VINWiki, prodavač ovog G63 prodavao je svoj automobil na spomenutoj aukcijskoj platformi i zahtijevao cijenu od 90.000 dolara (84.500 eura).

image

Mercedes-AMG G63

Bring-A-Trailer

U slučajevima kada je konačna ponuda unutar pet posto rezervne cijene, aukcijska kuća će to vozilo smatrati prodanim. Oni uzimaju konačnu ponudu plus pet posto i prodavatelju daju svoju pričuvnu cijenu. Svi ovi čimbenici su se udružili kako bi prodavač ove G-klase na kraju platio kupčevu premiju za svoje vozilo.

Lažnim licitiranjem vlastitog automobila do 86.000 dolara (80.000 eura) aktivirao je pravilo od pet posto, jer je ukupan iznos s premijom iznosio 90.300 dolara. Kao rezultat toga, vlasnik je sada dugovao aukcijskoj platformi 4300 dolara (4000 eura) za aukciju.

image

Mercedes-AMG G63

Bring-A-Trailer

Prodavač je zatim kontaktirao Tabbutta i zamolio ga da kontaktira drugog ponuđača u nastojanju da izravno proda automobil. Međutim, u tom je trenutku prodavač obavijestio Tabbutta da mu je barem jedan od ostalih ponuditelja prijatelj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:10