FOTO,VIDEO

Vozili smo Hyundai i20: Novi model će opet biti tvrd orah za suparnike poput Fabije, Clija i Pola

Kod nas se očekuje sredinom prosinca, a cijene se još definiraju. Za orijentaciju, sadašnji osnovni 1.2 stoji 90 tisuća kn
Hyundai i20
 Hyundai

Odmah da prerežemo: Hyundai i20 uživo izgleda puno bolje nego na fotografijama. S oštrim izrezima svjetala pod neobičnim kutevima na prvu jest malo ekscentričan i krade poglede, ali oko se brzo privikne i gradski Hyundai zrači svježinom kakvu je malo tko u zadnje vrijeme donio u nižu klasu.

image
Hyundai i20
Hyundai

Pred nama su, doduše, za prvu vožnju stajali top opremljeni primjerci na 16 i 17-colnim aluminijskim naplacima, neki i u dvobojnoj karoseriji, ali vidjeli smo sa strane parkirane i slabije opremljene, s plastičnim poklopcima 15-colnih kotača, u standardnim bojama. I znate što? Sasvim dobro izgledaju.

Izgled koji odudara od klasike vjerojatno će polarizirati stavove, što s manje izazovnom arhitekturom vozačkog sučelja ne bi trebao biti slučaj, naročito u skupljim verzijama s digitalnim instrumentima i dominirajuće bogatom multimedijom. Velikim dijagonalama oba ekrana od 10,5 inča i vizualno naglašavaju digitalni iskorak i tvore okvire bogatog ambijenta, posebno u dvobojnoj kombinaciji masivne armature.

image
Hyundai i20
Hyundai

Slabije opremljene verzije s klasičnim instrumentima, manjim središnjim ekranom i bez toliko ukrasnih površina nisu tako izražajne, ali imaju sve potrebno za ugodnu vožnju, od klime i radija na dalje. Dobar osjećaj potkožen je i dobrim materijalima i izradom, klasičnih Hyundaijevih standarda novog doba. Osim na gornjoj armaturi plastika je pretežno tvrda, što je manje-više standard u ovoj klasi, ali ne ostavlja jeftin dojam i generalno, izradi se očekivano pristupilo vrlo ozbiljno. Vrata se zatvaraju mekano, a tišina u vožnji je iznenađujuća, čak i kad se okretaji turbobenzinskih motora visoko zavrte

image
Hyundai i20
Hyundai
.

Faktor komfornije vožnje je i bolja prostranost s četiri centimetra više prostora u širinu te čak osam centimetara za koljena suputnika na stražnjem sjedalu. Narastao je i prtljažnik, na odlične 352 litre i sve to su dobri razlozi da u hrvatskim prilikama gradski Hyundai postane još pogodniji za ulogu jedinog automobila u obitelji.

image
Hyundai i20
Hyundai

Karoserija je pritom zadržala praktičan format: duža je neznatnih pola centimetra, šira je tri i niža dva i pol centimetra (4,04 x 1,78 x 1,45 metra), a osovinski razmak platforme dobio je tek jedan novi centimetar (2,58 metra). Dio modernog ugođaja su brojne funkcionalne i zabavne opcije multimedijskog sustava, najopsežnije u ovoj klasi, ali i korisne i ugodne stvarčice poput bežičnog punjenja mobitela, funkcionalne vlasničke aplikacije Bluelink, Bose HiFi sustava, tri USB ulaza, staklenog krova…

image
Hyundai i20
Hyundai

Dosadašnji poznati, dokazano pouzdani motori nisu mijenjani, ali su u skladu s trendovima djelomice elektrificirani. Osnovni motor ostaje solidan 4-cilindarski atmosferski benzinac 1.2 (84 KS) spojen s 5-brzinskim mjenjačem, ne pretjerano živahan, ali smirenim vozačima sasvim dovoljno brz motor (13,1 sekundi i 173 km/h). Trošio nam je umjereno, oko šest litara. Trocilindarski 1.0 turbomotori i dalje imaju 100 i 120 KS, s time da prvi sada dolazi s ili bez 48-voltne mild hibridne tehnologije, a snažniji je bezuvjetno njome opremljen.

image
Hyundai i20
Hyundai

Tihi su i uglađeni, ali pršte od temperamenta, lagano zavrte okretaje i vole žustar tempo. Postižu, ovisno o verziji te ručnom ili automatskom mjenjaču od 185 do 190 km/h, ubrzavaju za 10,1 do 11,4 sekundi, a njihova potrošnja nam se također vrtjela oko šest litara. Na širem tragu kotača i s nižim težištem Hyundai se i klasu bolje vozi, što je postalo očito već nakon prva dva oštrije odvožena zavoja. Opa!

image
Hyundai i20
Hyundai

Ovjes je podešen više tvrđe nego komforno, volan je kudikamo precizniji i informativniji i nakon stotinjak kilometara i20 nam je kao vozačka cjelina djelovao kao prvoligaški europski auto. Zanimljivost: mild hibridne verzije serijski imaju novokonstruirani 6-brzinski ručni mjenjač iMT koji se u defanzivnom stilu vožnje i kad se poklope svi parametri odvaja od motora i tada se kratkotrajno vozi u programu Sailing (Jedrenje) bez rada motora, samo uz asistenciju energije iz male baterije i na valu inercije, bez potrošnje benzina! Kapa dolje, Hyundai.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. ožujak 2024 22:05