VIDEO

Vozili smo Jaguar F-Pace SVR: bezobrazno brz Britanac s 550 KS do stotke stiže za četiri sekunde

Uz osvježenu unutrašnjost, milijun kuna vrijedan SUV dobio je i automatski mjenjač s pretvaračem iz XE SV Project 8
Jaguar

Premda je s uobičajenim redizajnom na polovici životnog vijeka, a F-Pace je u prodaju krenuo još u proljeće 2016. nakon premijere u Frankfurtu, Jaguar bio prisiljen uvesti hibridno i plug-in hibridno izdanje, Britanci su odlučili zadržati V8 benzinac sa 550 KS u topmodelu SVR. Jednostavno, zato što se isplati.

image
Jaguar

Od lansiranja 2019. do danas u svijetu je, naime, prodano čak 4000 primjeraka F-Pacea SVR, i to po početnoj cijeni od najmanje 100.000 eura. SUV u režiji kućnog tuning odjela Special Vehicle Operations donio je, dakle, tvrtki iz Solihulla lijepih 400 milijuna eura...

image
Jaguar

Pod poklopcem s otvorima za hlađenje krije se poznati 5,0-litreni V8 s danas rijetkim Rootsovim kompresorom (Eaton TVS R1900), kojeg možemo sresti još samo kod američkih muscle cara, poput Jeepa Grand Cherokee Trackhawk, Dodge Hellcata ili Corvette Z06 C7. Istini za volju, turbopunjači su isplativiji, ali radilicom pokretani kompresori trenutno se odazivaju na gas. Nema turbo-rupe. I prava je šteta da ih nema više u automobilima iz EU.

image
Jaguar

Jer, priličnih 2133 kilograma težak aluminijski SUV uz launch control do stotke stiže još tri desetinke brže nego prije - točno 4,0 sekundi - i na autocesti dohvati krajnjih 286 km/h. Kao sportski dvosjed Porsche 911 Carrera ili Mercedes-AMG GT 53!

Osim u 5,0-litrenom V8 s kompresorom tajna je i u novom pretvaraču okretnog momenta, koji je sad isti kao u Jaguaru XE SV Project 8, pa u prva tri stupnja prijenosa više nema ograničenja okretnog momenta - u svakom trenutku sad je na raspolaganju svih 700 Nm (prije 680 Nm, a u prva tri stupnja oko 620 Nm).

image
Jaguar

Pritom je zadržao istih 550 KS, ali u užem području između 6250 i 6500 okretaja (ranije 6000 do 6500 okretaja). Zadržan je, srećom, i zvuk od kojeg se ježi koža. Premda dojam u sjajno izoliranoj unutrašnjosti pojačava i umjetni zvuk iz zvučnika, pri visokim se okretajima jasno čuje zviždanje Rootsovog kompresora.

image
Jaguar

Inženjeri britanske kuće nisu dotjerali samo motor F-Pacea SVR. Uz opruge i amortizere, novi su i nosači motora, kočne pločice i servo-pojačivač, prijenosni omjer na letvi upravljača... I dalje se, međutim, kotrlja na poznatoj platformi D7a, kao i limuzine XE i XF, ali i Range Rover Velar, s kojim dijeli i proizvodne trake u tvornici u Solihullu. I snalazi se bez zračnog ovjesa. Nije, međutim, nimalo neudoban. Naprotiv, opruge upijaju većinu neravnina u gradu, a miran ostaje i na autocesti, debelo iznad 200 km/h.

image
Jaguar

Najbolje se, međutim, osjeća na otvorenoj cesti, gdje do izražaja dolaze dvostruka poprečna ramena sprijeda i multilink osovina straga, pogon na sva četiri kotača i aktivni diferencijal, ali i gume Pirelli P Zero od 22 cola - 265 milimetara sprijeda i 295 straga. Samo ponekad u zavoju pobjegne stražnjica F-Pacea, pogotovo kad je uključen sportski način rada, u kojem se na stražnju osovinu šalje čak 70 posto okretnog momenta (60 u Comfortu, 50 u Snowu).

image
Jaguar

Britanci, dakako, za topmodel traže priličnih 1,002.520 kuna. Za utjehu, Mercedes-AMG GLC 63 S sa 510 KS stoji još više - 1,031.150 kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. travanj 2024 05:47