VIDEO, FOTO

Vozili smo korejski električni dragulj: Kia EV6 osvaja dometom i kratkim vremenom punjenja

Nova Kia je sjajan električni auto vrhunske brzine punjenja i velikog dometa, no cijenom se ne pripada razredu dostupnih EV-ova
Kia EV 6
 Kia

Kad zatvorite teška vrata, pritisnete gumb za pokretanje i na zakretnom prekidaču izbornika vožnje odaberete modus "drive", avantura u prvoj potpuno električnoj Kiji EV6 izrađenoj na novoj platformi samo za električne modele, može započeti. U vožnji se ne čuje baš ništa, velika 4,7 metara duga korejska krstarica klizi potpuno bešumno dok se u sjajno profiliranim komotnim sjedalima vozimo testnim rutama u okolici španjolske Marbelle.

Već samim originalnim oblikom Kija najavljuje da želi biti električni automobil koji privlači pažnju, a na konferenciji za novinare doznali smo iz izlaganja vodećih ljudi marke i kako je EV6 zaradio svoj poseban izgled.

Ideja je bila da se maksimalna prostranost, kako sprijeda, tako i straga, te velik prtljažnik uobliče u svojevrsnu mješavinu dinamičnog coupe crossovera s nizom stilskih detalja koji ga izdvajaju od mnoštva električnih modela na tržištu, uključujući i bratskog Hyundaija Ioniq s kojim EV6 dijeli E-GMP platformu. Dakle, izgled je ono što smo na dvodnevnoj prezentaciji najviše komentirali, a to je tek početak jer EV6 itekako ima još puno toga za ponuditi.

image
Kia EV 6
Kia

Sama platforma s vrlo malim prevjesima, s tankom baterijom u podu te izdašnim međuosovinskim razmakom od 2,9 metara osigurava kombinaciju vrhunske prostranosti i mogućnost dizajniranja sportske karoserije. Izgled karoserije je stvarno upečatljiv, sviđao vam se ili ne - sprijeda je postavljena karakteristična Kijina ‘tigrova maska’ sada veličinom prilagođena novom dobu, dnevna svjetla su dobila elegantan, moderan izgled s općenitim dojmom širine.

image
Kia EV 6
Kia

Izgled bokova sa crossoverskom siluetom je vrlo "napet", ali ujedno i elegantan te aerodinamičan, s velikim novim logotipom sprijeda i straga. Stražnjica s padajućom linijom krova s izraženim spojlerom te povezanim elipsastim svjetlosnim sklopom je ipak najposebniji dio automobila.

Nadalje, u kabini prostora ima u izobilju, kako sprijeda, tako i straga čak i za dugonoge koji unatoč "padajućoj" liniji krova, bez spuštanja glave ulaze na stražnju klupu. Prtljažnom se prostoru lako pristupa zahvaljujući velikim petim vratima, a na raspolaganju je solidnih 490 litara, ili 1300 litara sa spuštenom stražnjom klupom.

image
Kia EV 6
Kia

U kokpitu ispred vozača i suvozača dominira infotainment sustav sastavljen od dva zakrivljena ekrana od 12 inča u jednoj cjelini koji koriste novu strukturu kako bi smanjili utjecaj odbljeska svjetla što se pokazalo korosnim na i u listopadu jakom španjolskom suncu.

Treba spomenuti i mnoštvo elektroničkih pomoći u vožnji od kojih smo glavne imali prilike isprobati na posebnom poligonu, poput samostalnog pronalaženja parkirnog mjesta i automatskog parkiranja čak i bez sjedenja u automobilu.

image
Kia EV 6
Kia

Pomoć za kočenje u nuždi zaustavlja EV6 na vrijeme ispred prepreka, bilo osobe ili automobila, a tu su i aktivna pomoć za zadržavanje u prometnoj traci, vrlo dobar head-up zaslon koji donosi obogaćenu stvarnost (AR) s putnim informacijama na vjetrobranskom ekranu u vozačevom vidnom polju. Sustav prikazuje upozorenja asistencijskog sustava (ADAS), detalje o brzini vozila i detaljnija navigacijska uputstva (turn-by-turn).

image
Kia EV 6
Kia

S obzirom da je riječ o električnom autu najvažnije činjenice: zahvaljujući punjenju od 800 volti koje isporučuje snagu od 225 kW, vrijeme punjenja drastično je smanjeno, pa smo primjerice za samo četiri minute na Ionity punjaču u okolici Malage za samo četiri minute osigurali daljnjih 100 kilometara dometa.

Isto tako, za od 20 do 80 posto napunjenosti baterije bilo je dovoljno 18 minuta. Ovako što trenutno nude samo luksuzni električni modeli poput Porschea Taycana ili Audija E-trona GT.

image
Kia EV 6
Kia

Trenutmo se EV 6 nudi s dvije veličine litij-ionskih baterija od 58 i 77,4 kWh, snage 170 i 325 KS. Prema WLTP standardu, to je dovoljno za do 528 kilometara. Kod slabijeg modela elektromotor pokreće stražnju osovinu, kod snažnijeg dva pokreću obje, a mi smo isprobali trenutni top model EV6 GT AWD sa snažnijom baterijom koji dvije tone težak crossover do 100 km/h iz stajanja tjera za 5,2 sekunde, dok najveća brzina iznosi 185 km/h.

Zgodno: EV6 je opremljen tehnologijama za rekuperaciju energije s ciljem postizanja maksimalnog dometa s jednim punjenjem zahvaljujući najnovijoj generaciji učinkovite toplinske pumpe, koja koristi otpadnu toplinu iz sustava hlađenja vozila. To teoretski omogućava da EV6 na minus sedam stupnjeva i dalje može pružati 80 posto dometa koji je inače raspoloživ na 25 stupnjeva.

image
Kia EV 6
Kia

Također je na raspolaganju i najnovija generacija Kijinog pametnog regenerativnog kočenja kojim se upravlja ručicama iza upravljačkog obruča, što vozačima omogućava brzo i jednostavno usporavanje vozila i rekuperaciju kinetičke energije za dostizanje maksimalne učinkovitosti i posljedično dužeg dometa. Vozači mogu birati između čak 6 razina regenerativne kočione sile.

Sam sustav punjenja je kod EV6 prilagodljiviji zahvaljujući integriranoj upravljačkoj jedinici punjenja (ICCU), koja omogućava novu funkciju vehicle-to-load (V2L) s kojom električni potrošači koriste energiju iz baterije vozila. Funkcija V2L može isporučivati do 3,6 kW snage i može pružati dovoljno struje za istovremeno djelovanje 55-inčnog TV-a i klima uređaja više od 24 sata. Sustav također može puniti i drugo električno vozilo.

image
Kia EV 6
Kia

Korejski električni tehnološki dragulj u vožnji se sjajno snalazi u svim uvjetima, bilo na gradskim ulicama ili lokalnim cestama, a dobar je i na autocesti kad tišinu narušava tek glasnije kotrljanje velikih 20 inčnih kotača. Generalno, osjeti se sportska podešenost modela, a vozač na izbor ima režime vožnje Eco, Sport i Normal koji direktno utječu na izravnost unosa energije čemu se ovisno o odabiru prilagođavaju papučice gasa i tvrdoća upravljača.

image
Kia EV 6
Kia

Ukupno, Kia EV 6 sjajan je električni automobil koji se želi nametnuti konkurenciju brzinom punjenja, dometom i upečatljivim izgledom, no cijenom se pritom nikako ne svrstava u cjenovni razred dostupnih EV-ova. Cijene su već poznate, isporuke kreću ove jeseni, pa tako osnovni model EV6 od 170 KS i opremom Air stoji 409.999 kuna dok vrhunska verzija EV6 GT od 325 KS stoji 559.999 kuna do registracije.

To je u startu za čak 58.000 kuna više od snagom ekvivalentnog Hyundaija Ioniqa 5, ili 88.200 kuna više od primjerice Škode Enyaq iV 60 od 180 KS. Dakle, i cijenom Kia jasno pokazuje gdje se smješta i na koju klijentelu cilja...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:25