One Motion Grip

Vozili smo novi Lexus RZ 450e s inovativnim volanom bez mehaničke veze između upravljača i kotača

Ova će tehnologija biti dostupna uz doplatu od 2025., a do tada će novi Lexus imati standardan upravljač s "letvom"

Vozili smo novi Lexus RZ

 Auto klub

Bez obzira na prijepore, tehnološki vlak elektrifikacije je krenuo i tko ne uskoči na vrijeme ne piše mu se dobro. Lexus, međutim, ima već dva desetljeća iskustva u radu s baterijama (u hibridima), a 2021. u prodaju je pušten i prvi električni model, SUV kompaktnog formata UX 300e (54 kWh, 204 KS).

Priča, naravno, ide dalje i sredinom godine na ceste stiže i drugi, dvije klase veći RZ 450e. Samo 19 centimetara kraći od pet metara ulazi u prostor između hibridnih NX i RX, a premda je izgledom uklopljen u poznate Lexusove okvire ima izraženu osobnost, naročito vidljivu u skupljim izvedbama s dvobojnom karoserijom. Izgled je tip-top, u njemu ima i sporta i glamura i skupocjenosti, pa može i impresionirati.

Pozicija Lexusa kao Toyotine divizije za posebne zadatke inženjerima je olakšala i ubrzala posao. Razlog? Imali su riješenu pogonsku bazu: platformu ranije razvijenu u Toyoti specijalno za električni pogon (e-TNGA) jednaku kao u koncernovskom modelu bZ4X i Subaruovoj Solterri, električnim blizancima koji već voze cestama.

Isto vrijedi za bateriju od 71,4 kWh, smještenu u centralni dio podnice. Najveći dio posla bio je, dakle, odrađen, ali sve je trebalo prilagoditi i tehnološki nadograditi za novo gabaritno okruženje. Potpuno elektrificirani pogon 4x4 dolazi serijski, što podrazumijeva dva elektromotora, prednji snage 150 kW (204 KS) i stražnji od 80 kW (109 KS).

image

Lexus RZ

Lexus

Dominantni pogon je prednji, a intenzitet rada stražnjeg elektromotora procesuira se ovisno o potrebama i u ukupnoj snazi električnog sklopa od 230 kW (313 KS) sudjeluje s programiranih 25 do 80 posto. Domet na 20-colnim gumama deklariran je na 395, na 18-colnim 435 kilometara, a djelomice ovisi i o vozačkom odabiru jednog od četiri stupnja dekceleracije i četiri profila rada električnog sklopa.

Tvornička potrošnja od 16,8, odnosno 18,7 kWh/100 km na testnoj ruti konfiguriranoj po svim tipovima prometa očekivano se pretvorila u realnijih 19 do 23 kWh/100 km, a pritom 2055/2115 kilograma težak i dugačak 4,81 metra RZ na volanu nije ni težak ni trom kao medvjed.

image

Lexus RZ

Lexus

Vozi se lijepo i ugodno, praktički gospodski, s fino doziranim kompromisom dinamike i udobnosti. Bez obzira na snažna, prava sportska ubrzanja i međuubrzanja svojstvena električnim automobilima (do stotke za 5,3 sekunde), naglasak nije na hvatanju prvih mjesta na semaforima niti (pre)hrabrim pretjecanjima, u što se uklapa i najveća brzina limitirana na 160 km/h.

image

Lexus RZ

Lexus

Lexusovi inženjeri priuštili su nam i malo iznenađenje: vožnju s “poluvolanom” (One Motion Grip), a koji će kao opcija biti ponuđen 2025. godine. Gornjeg dijela volana, naime, nema i cijela forma podsjeća na jaram, a budući da elektronika određuje direktnost volana s obzirom na brzinu vožnje i kut zakretanja kotača (umjesto mehaničke letve koristi se elektronička steer-by- wire veza) potrebno je malo vremena da se u rukama stekne pravi osjećaj i za stil držanja i za okretanje volana.

image

Lexus RZ

Lexus

Što je vožnja sporija, a zavoj ili zakrenutost kotača veća direktnost brutalno raste, pa je, primjerice, na serpentini pod 180 stupnjeva volan dovoljno samo zakretati do oko 90 stupnjeva, bez potrebe za uobičajenim “motanjem”. Pri parkiranju pod 90, volan je dovoljno samo na pola zakrenuti. Na prvu vrlo neobično, a potom zabavno i zanimljivo, uz rutinu koja se brzo stječe. Rastom brzine vožnje, osobito na ravnim dionicama, razlike u odnosu na klasični volan postaju sve manje ili gotovo nestaju.

Unutrašnjost ima snažno izražen wellness faktor, s kvalitetom materijala i izrade koja već na prvom dodiru opravdava očekivanja. Kokpit je skrojen po uzoru na luksuzniji i veći RX, s visokom razinom intuitivnosti i velikim info ekranom od 14”, kao prirodnim nastavkom digitalnih instrumenata.

image

Lexus RZ

Lexus

Bogata multimedija opremljena je i glasovnim asistentom (Hey Lexus), sofisticirana klimatizacija radi besprijekorno i pridonosi ugodi u vožnji, a za vrhunski zvuk u skupljim verzijama zadužen je perfektan surround sustav Mark Levinson. I prostranost opravdava očekivanja, kao i više nego solidni prtljažnik, obujma 522 litre. Dolazak u prodaju planiran je za sredinu godine, pa cijena još nije poznata. Za orijentaciju može poslužiti startnih 68.000 eura na njemačkom tržištu.

Kratka zapažanja i činjenice

Dužinom od 4,81 metra novi Lexus pokriva prostor između hibridnih NX (4,66 m) i RX (4,89 m). Platformu osovinskog razmaka 2,85 metra dijeli s Toyotom bZ4x i Subaru Solterrom

Novi RZ ima ugođaj tipičan za Lexus: profinjen i bogat, a nerazmetljiv. Logika multimedije ne izaziva nedoumice, kontrole izvrsne klime su izdvojene, a ozvučenje Mark Levinson perfektno

Među doplatama će se 2025. naći spomenuti “poluvolan” kao dio upravljačkog sustava steer-by-wire. U sporijoj vožnji postaje toliko direktan da ga u jačem zavoju ne treba motati, dovoljno ga je samo jače zakrenuti

Izreka da je Lexus sinonim za japansku sofisticiranost i luksuz nije prazna priča. Udobna sjedala, hrpa opreme i fina tekstura materijala dio su vrlo ugodnog ambijenta

Uz auto dolazi kabel od 11 kW (AC). Na 3-faznoj utičnici punjenje traje 6 sati, na 1-faznoj 10 sati, a na brzom DC punjaču 80 posto se dobiva za pola sata

Litij-ionsku bateriju od 71,4 kWh smještenu u podnici čini 96 ćelija. Lexus jamči da će i u 10. godini korištenja imati najmanje 90 posto izvornog kapaciteta. Pogon je elektrificirani 4x4

Dvobojna karoserija dolazi u sklopu dodatne opreme i uključuje crni poklopac motora, krov s bočnim stupovima i nekolicinu manjih površina. Gume dolaze u veličinama 18” i 20”

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:00