poznate i cijene

Vozili smo VW ID. Buzz: Gdje god smo se pojavili svi su gledali u moderni kombi s dušom kultnog Bullija

S duljinom od 4,71 metara najveći je model temeljen na modularnoj platformi MEB za električne modele VW Grupe

VW ID. Buzz

 Zvonimir Jurčić

Možda i najzanimljiviji auto novitet ove godine u Hrvatskoj zasigurno je novi kombi Volkswagen ID. Buzz koji je upravo stigao i u domaće salone. Imali smo ga priliku isprobati u okolici Zagreba i Krapine i gdje god se pojavili prilazili su nam znatiželjnici svih generacija. "Pa to je novi Bulli!", ili "kombi od Scooby-Dooa" iz poznatog crtanog filma, bili su neki od komentara i prve asocijacije namjernika.

Da, ID. Buzz kreiran s dozom nostalgije u izgledu po uzoru na kultni kombi T1 Bulli pokazuje se punim pogotkom. Njegov je dizajn zapravo bezvremenski, a tu su i neupitna funkcionalnost kao i najaktualnija pogon VW-a za električne modele. U VW-u s ovim avangardni automobilom ciljaju na obitelji, aktivne ljude i tvrtke.

image

VW ID. Buzz

Zvonimir Jurčić

S duljinom od 4,71 metara ID. Buzz najveći je model temeljen na modularnoj platformi MEB za električne modele VW Grupe, a s gotovo 1,94 metra visine je i najmanje aerodinamičan. Premda cW iznosi 0,285 velika frontalna površina po uzoru na legendarni original svakako nije najbolji borac s otporom vjetra.

Zato je međuosovinski razmak od 2,98 metara znatno dulji od svih modela na MEB platformi (2,77 metara) što osigurava obilje prostora u unutrašnjosti. Model dolazi samo sa stražnjim pogonom i sa snagom 150 kW, a tu je i iz ID.3 dobro poznata baterija od 77 kWh koja se može puniti istosmjernom strujom do 170 kW i može se napuniti od 5 do 80 posto za 30 minuta.

image

VW ID. Buzz

Zvonimir Jurčić

Doseg modela ID. Buzz u kombiniranom ciklusu WLTP norme iznosi do 423 km, dok doseg modela ID. Buzz Cargo u istom ciklusu iznosi do 425 km.

Baterija se može puniti kod kuće, na poslu ili na javnim AC mjestima za punjenje snagom od 11 kW. Snaga na DC stanicama za brzo punjenje raste na čak 170 kW. Oba se modela, putnički i teretni također mogu puniti putem tehnologije „Plug & Charge” na kompatibilnim DC stanicama za brzo punjenje; pritom komuniciraju s agregatom za punjenje preko utikača za punjenje – aktivacija i naplata odvijaju se automatski, bez kartica za punjenje ili aplikacija.

image

VW ID. Buzz

Zvonimir Jurčić

Nadalje, maksimalni okretni moment od 310 Nm osigurava spontanu reakciju i solidan potisak već od kretanja, a zahvaljujući tome što je baterija integrirana duboko u podnici vozila, snižava težište te, unatoč visokoj nadgradnji karoserije, smanjuje naginjanje u vožnji na minimalnu razinu.

Težina je raspoređena po sredini vozila, čime se osigurava neutralno ponašanje vozila u vožnji. Promjer zaokreta od 11,1 metra također je malen zbog velikih kućišta kotača što ID. Buzz čini idealnim suputnikom i u gradu. Opširnije dojmove iz vožnje i sva mjerenja odradit ćemo uskoro na tjednom testu.

image

VW ID. Buzz

Zvonimir Jurčić

Koncepcijski, iznimno prostran VW ID.Buzz je peterosjed, a uz standardna prednja sjedala straga je smještena klupa za troje putnika (koja se može preklopiti u omjeru 40:60) i kojoj se praktično prilazi kroz, na svakom boku smještena klizna vrata. Također, može se pomicati uzdužno za 15 centimetara.

Ovisno o položaju stražnjeg sjedala, prtljažnik može primiti do 1121 litara prtljage, a ako preklopite stražnja sjedala, nudi se čak 2205 litara. Pritom se ravna površina za utovar može postići opcionalnom policom na preklapanje.

Kasnije će uslijediti i varijanta sa šest pojedinačnih sjedala u tri reda, a također je planirana i ivedba sa sedam sjedala s dužim međuosovinskim razmakom. Zasad u startu kupci imaju na izbor dvije standardne varijante - putničku verziju s pet sjedala i teretnu varijantu. Komercijalna verzija ima tri sjedala sprijeda; iza njih se nalazi čvrsti zid, koji se po želji može opremiti prozorom ili otvorom za utovar.

U ovom slučaju utovarni prostor ima kapacitet od 3,9 kubika i nudi prostor za dvije euro palete. Nosivost iznosi 650 kg (uz dopuštenu ukupnu težinu od 3000 kg). Teretna verzija pritom ima samo jedna klizna vrata na strani suvozača, a druga su dostupna uz doplatu.

image

VW ID. Buzz

Zvonimir Jurčić

Pogledom u unutrašnjost ID. Buzza kokpit na prvi pogled izgleda slično modelima ID.3 i ID.4, ali nedostaje poznati okretni prekidač s desne strane zaslona s instrumentima: ručica "mjenjača" sada je bliže ruci vozača i nalazi se na stupu upravljača. Standardno dolazi 10-inčni zasloni za instrumente i infotainment, a uz doplatu je dostupan središnji zaslon od 12 inča.

Zanimljivi tehnički dodatak je Car2X sustav za upozoravanje na praćenje vozila, automatska promjena trake na autocesti i automatizirano parkiranje, a novi sustavi potpora kao što je „Travel Assist” s upotrebom zbirnih podataka i potpomognutom promjenom voznog traka dostupni su na zahtjev.

Tu je i „Front Assist” sa sustavom prepoznavanja pješaka i biciklista (potpora kočenja u nuždi) koji dolazi u sklopu serijske opreme vozila. Osim toga, upravljački uređaji modela ID. Buzz izlaze iz tvornice s najnovijim Volkswagenovim softverom. Riječ je o verziji ID. softvera 3.2, koja se po potrebi aktualizira „over the air”, dakle bez posjeta servisnoj radionici.

Na koncu i cijene: putnička izvedba modela ID. Buzz u Hrvatskoj starta s cijenom od 63.745 eura do registracije dok ID. Buzz Cargo starta s cijenom od 46.428 eura + PDV.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 17:35