TOUR DE FORCE

Vrhunac tehnologije: ovako izgleda novo korisničko sučelje na 12,3-inčnom zaslonu u nadolazećoj Mercedesovoj S-klasi

Sa novom S-klasom debitirat će i nova generacija MBUX sustava koja nudi dodatna poboljšanja i još više mogućnosti za vozača
Mercedes-Benz S-Klasse, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience) // Mercedes-Benz S-Class, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience)

Kao što smo već pisali, u Mercedesu su odlučili da će premijeru nove S-klase održati u nekoliko etapa. Prva se odnosi na unutrašnjost i dostupnu tehnologiju. Mercedes je sa MBUX sustavom koji koristi umjetnu inteligenciju, a koji je debitirao u novoj A-klasi promijenio način na koji stvari funckioniraju kada su u pitanju korisnička sučenja automobila. A sada nam stiže druga, još naprednija generacija sustava koja će, naravno, debitirati u S-klasi. Za tu su priliku njemački inženjeri danas otkrili prve detalje.

image
Meet my MBUX

Želite li brzo pregledati prezentaciju na putu do ureda te sa svojim asistentom raspraviti o manjim promjenama preko telefonske konferencije? Ili tijekom duže vožnje do kuće za odmor gledati najnovije online filmove, dok vaš brat sluša svoju omiljenu audio knjigu? Bilo da ste menadžer ili dijete – u S-klasi, a pogotovo na glavnim tržištima Kine i SAD-a, šef uvijek sjedi straga. Prema tome, Mercedes-Benz je sustavno dizajnirao novo izdanje svoje perjanice imajući u vidu prostor straga. Jedan primjer: stražnji putnici mogu uživati i koristiti jednake bogate funkcije informacija, zabave i udobnosti kao i vozač i suvozač. Imaju pristup do tri dodirna zaslona i niz različitih kontrolnih opcija kao što su MBUX unutrašnji asistent ili glasom upravljani asistent "Hej Mercedes".

image
Mercedes-Benz S-Klasse, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience) // Mercedes-Benz S-Class, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience)

Niti jedna druga inovacija nije posljednjih godina tako radikalno promijenila način uporabe Mercedes-Benza kao MBUX (Mercedes-Benz User Experience) sučelje. Druga generacija ovog sustava koji ima sposobnost učenja doživjela je svoj debi u novoj S-klasi. Unutrašnjost vozila još je više digitalna i inteligentna jer su hardver i softver doživjeli veliku nadogradnju: jasni prikazi na do pet velikih zaslona, dijelom s OLED tehnologijom, olakšavaju kontrolu vozila i funkcije udobnosti. U fokusu je uvijek ljudski faktor. Mogućnosti prilagođavanja i intuitivne uporabe postale su još veće. To se svakako odnosi na stražnja sjedala, ali i za poziciju vozača: na primjer, novi 3D prikaz vozača po prvi put pritiskom na tipku nudi prostorni prikaz. Stvarni trodimenzionalni efekt postiže se bez potrebe nošenja 3D naočala.

Glasom upravljani asistent "Hej Mercedes" u mogućnosti je prepoznati još više dijaloga. Na primjer, određene radnje mogu se provesti čak i bez aktiviranja ključnih riječi "Hej Mercedes". To uključuje prihvaćanje telefonskog poziva ili prikaz navigacijske karte. ”Hej Mercedes" sada također može objasniti gdje se nalazi set za prvu pomoć ili kako spojiti pametni telefon preko Bluetooth veze.

image
Mercedes-Benz S-Klasse, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience) // Mercedes-Benz S-Class, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience)

Zajedno s klasičnim unosom PIN-a, nova metoda ovjere autentičnosti osigurava visoku razinu zaštite. Kombiniraju se otisak prsta, prepoznavanje lica i glasa. To omogućuje pristup individualnim postavkama ili verifikaciju procesa digitalnog plaćanja iz vozila.

image
Mercedes-Benz S-Klasse, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience) // Mercedes-Benz S-Class, My MBUX (Mercedes-Benz User Experience)

Međutim, jedinstvena značajka MBUX sučelja je njegovo umrežavanje sa širokim rasponom sustava vozila i senzorskih podataka. Na primjer, funkcija upozorenja u S-klasi prilikom izlaska sada koristi kamere za prepoznavanje da putnik želi izaći iz vozila. Ako se detektira drugi sudionik u prometu u mrtvom kutu, aktivno ambijentalno osvjetljenje postaje dio sustava upozorenja i trepće crveno. MBUX unutrašnji asistent provjerava je li dječja sjedalica pravilno učvršćena za sjedalo suvozača. Također se nadzire razina pažnje vozača. Ako se detektiraju znakovi mikro-sna, ATTENTION ASSIST funkcija upozorava vozača.

Nova S-klasa može se iskusiti sa skoro svim osjetilima – pogledom, osjetom i sluhom – dok nudi razne inovacije u područjima sustava pomoći u vožnji, zaštite i interakcije. Ovdje je prikazan dijagram ključnih sadržaja nove generacije ovog sučelja:

image
Mercedes S-klasa

Njime se upravlja putem središnjeg 12,8-inčnog zaslona na kojem se nalaze sve funkcije.

image
Mercedes S-klasa

Spomenimo i još neke brojke: 320 GB SSD-a, 16 GB RAM-a te podržavanje glasovnih naredbi na čak 27 jezika uz razumijevanje prirodnog govora. Nova S-klasa pravi je "Tour de Force" po pitanju tehnologije, kako ističu u Mercedesu.

Sljedeća etapa zakazana je za nekoliko tjedana kada ćemo vidjeti novu značajku S-klase prije same premijere u rujnu. Jedva čekamo!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 11:42