SALON NA KOTAČIMA

Za volanom Volkswagena T7 Multivana: Praktičan, udoban, ali od sada i hibridni putnički kombi

Veliki monovolumen sa sedam sjedala uz obilje prostora nudi bogatu opremu, komfor i udobnost dostojnu luksuznih shuttlea

T7 Multivan

 Volkswagen

Dugoj listi modela koji se oslanjaju na modularnu MQB platformu, u Volkswagenu su dodali Multivan. Sedma generacija legendarnog modela T time je nakon više od sedam desetljeća stigla na prekretnicu kojom je model za prijevoz putnika prvi put odvojen je od ostatka varijanti, odnosno od klasičnog kombija i kampera California, verzija koje ostaju vezana za platformu prethodnika T6.

Moderni temelji donijeli su obiman tehnološki napredak u vidu digitalizacije, brojnih sustava pomoći u vožnji i elektrifikacije pogona (plug-in hibrid). Istodobno, udobnost, komfor i vozne osobine podignute su na višu razinu čime je Multivan jednostavno postao više automobil.

image

T7 Multivan

Volkswagen

Vidljivo je to prije svega za upravljačem za kojim se sjedi visoko, ali s ispruženim nogama uz izvrsnu preglednost. Prednje staklo je daleko, pokrov prednje armature jako razvučen i ugođaj koji pruža podsjeća na veliki monovolumen. U prilog tome ide i obilje prostora u kojem se može smjestiti sedam pojedinačnih sjedala (konfiguracija 2-2-3).

image

T7 Multivan

Volkswagen

Stražnja klupa stvar je prošlosti, a sjedala su 25% lakša od dosadašnjih što ne znači da su lagana jer teže 29 kg (25 središnje straga). Sjedala pritom klize na praktičnim vodilicama postavljenim duž cijeli podnice i mogu se fiksirati po želji, kao i rotirati za 180°. Ponuđen je i praktičan pokretan stol, koji također klizi, a sklopljen poslužit će i kao oslonac za ruke u prvom redu. Vrata prtljažnika mogu biti električna, kao i bočna vrata, a obujam prtljažnika ovisno o konfiguraciji sjedala varira između 469, 1844 i čak 3672 l.

image

T7 Multivan

Volkswagen

Vanjskim izgledom novi Multivan ne bježi od svojih prethodnika. Silueta je nešto oštrija, ali to je zasluga izmijenjenih proporcija, nagnutijeg prednjeg nosača krova, šireg vjetrobranskog stakla i lica koje odražava stilski utjecaj električnih ID modela. Prednja svjetla su elegantnija i standardno opremljena led tehnologijom, a među opcijama su i interaktivna Led Matrix IQ svjetla.

Multivan je dug nepunih 5 metara (497 cm), širi gotovo 4 centimetra od prethodnika ali i niži za 5 pa s visinom od 190,7 cm neće imati problema s ulascima u garaže. Unatoč tome zadržana je unutarnja visina prethodnika koja uz odabir staklenog krova nudi i nekoliko centimetara više. Bit će ponuđena i duža verzija (517 cm), ali istovjetnog međuosovinskog razmaka (312 cm).

image

T7 Multivan

Volkswagen

Isprobali smo hibridnu varijantu koja uvijek starta na električni pogon. Automatski DSG mjenjač standardna je opcija za sve modele, a hibridna nudi 6 stupnjeva koji se brzo izmjenjuju sve dok je pritisak na pedalu gasa lagan.

Snažniji će održati duže mjenjač u istom stupnju kako bi omogućio da se 1.4 turbo benzinac (150 KS) visoko zavrti i lakše pogura gotovo 2 tone mase. Uz četverocilindrični benzinski motor ukomponiran je električni od 116 KS za ukupnih 218. Baterija od 10,4 kWh, omogućuje 50 km u električnom načinu rada (iznad 140 km/h termički se pokreće automatski).

image

T7 Multivan

Volkswagen

Na hrvatsko tržište novi Multivan stiže u prvom kvartalu iduće godine kada će biti poznate i cijene, a pored hibridnog plug-in modela u ponudi će se naći i dva benzinska modela; 1.5 TSI (136 KS) i 2.0 TSI (204 KS), a najavljena je i dizelska varijanta.

Ukratko

Premda je osnovna forma ostala ista, u odnosu na prethodnika Multivan je duži i širi, a najznačajnije je povećan međuosovinski razmak (+12 cm za ukupnih 312)

Digitalni kokpit i multimedijalni sustav podsjetnik su na Golfa i omogućuju brojne mogućnosti konfiguracije i povezivanja

Uz tri osnovna paketa opreme (Multivan, Life i Style), ponuđene su i brojne opcije poput dvobojne karoserije ili električnog otvaranja prtljažnika, a najcjelovitija postavka opreme uključuje 25 sustava pomoći u vožnji

Hibridni pogon, poznat iz Golfa i Passata GTE, nudi solidnih 215 KS što se s DSG mjenjačem sa šest stupnjeva prijenosa pretvara u ubrzanje od 11,6 s do 100 km/h

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:44