dvoboj velikana

Zajamčena akcija: U kina stiže film ‘Utrka za slavu‘ fokusiran na najuzbudljiviju borbu relija Grupe B

Kad film stigne u kina 18. siječnja, saznat ćemo koliko će dramatizacija odgovarati stvarnim događajima

‘Utrka za slavu‘

 ‘Utrka za slavu‘

Filmska priča donosi dramatični prikaz okršaja između Audija i Lancije tijekom Svjetskog prvenstva u reliju 1983. godine, a premijerno će biti prikazana 18. siječnja.

Audi je tada revolucionarno promijenio dinamiku etapnih relija implementacijom svog Quattro sustava pogona na sva četiri kotača. Iako je većini ljubitelja automobilizma to dobro poznato, priča o Lanciji 037 sa stražnjim pogonom kao posljednjem otporu revoluciji pogona na sva četiri kotača u reliju nije dobila dovoljno pažnje.

Novi film, koji dolazi u kina sredinom siječnja, obećava to promijeniti, a nadamo se da će opravdati očekivanja koja sugerira i u traileru. Pod naslovom "Utrka za slavu: Audi protiv Lancije", film prikazuje intenzivnu bitku između dvaju automobilskih divova na Svjetskom prvenstvu u reliju 1983. godine.

Ovo rivalstvo se dogodilo u zloglasnoj eri Grupe B, kada je Audi s bolidom Quattro bio proizvođač kojeg su svi željeli pobijediti (cijelu povijesnu priču o notornoj Grupi B potražite OVDJE) . Lancia je, međutim, stupila na scenu s modelom 037, nasljednikom legendarnog Stratosa, zadržavajući pritom stražnji pogon. Iako su mnogi smatrali da je Lancia nekonkurentna u usporedbi s AWD-om Audija, kraj priče otkrio je neočekivan obrat - Lancia je te godine osvojila titulu proizvođača.

image

Lancia 037

Profimedia

U filmu glume Riccardo Scamarcio, Daniel Brühl, Katie Clarkson-Hill i Volker Bruch, potonji u ulozi vozača Lancije, Waltera Röhrla. Röhrl se natjecao u ograničenom broju utrka 1983. godine, ne pokazujući prevelik interes za osvajanjem još jedne titule vozačkog prvenstva. Trailer sugerira da će se film uglavnom usredotočiti na Röhrla, premda je važno napomenuti da je Lancijina konačna pobjeda bila rezultat timskog rada.

Model 037 sa središnje postavljenim motorom dominirao je na utrkama na asfaltu i dugim etapama s manje zavoja, dok je Audi s prednošću AWD-a briljirao na zavojitim površinama. Tijekom sezone, ova dva brenda su se izmjenjivala na postolju na različitim događanjima.

image

Audi Quattro

Profimedia

Važno je napomenuti da se u traileru film opisuje kao "akcijska sportska drama inspirirana stvarnim događajima," što znači da nije čisti dokumentarac koji slijepo prati stvarna događanja, već uzbudljiva fikcija temeljena na stvarnim događajima. U dvominutnom isječku ističu se uzbudljivi trenuci, uključujući i rivalstvo "rame uz rame" što je rijetkost na relijima, osim ako nešto zaista nije pošlo po zlu. Gledatelji će doživjeti i zvučni zapis koji postavlja pitanje zašto vozači riskiraju svoje živote, kao i scene nesreća.

image

‘Utrka za slavu‘

‘Utrka za slavu‘

U svijetu automobilističkog sporta, sezona WRC-a 1983. predstavlja fascinantnu priču. Kada "Utrka za Slavu: Audi protiv Lancie" stigne u kina 18. siječnja, saznat ćemo koliko će dramatizacija odgovarati stvarnim događajima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 04:36