pogledajte video

Želite dijelove auta od karbonskih vlakana? Evo kako ih izraditi u vlastitoj kuhinji!

Konačni rezultat izgleda impresivno, ima isti oblik kao original i djeluje kao vrhunski proizvod

Izrada dijelova od karbona

 Youtube screenshot

Unatoč sve većoj popularnosti i primjeni karbonska vlakna su i dalje vrlo egzotičan i skup materijal. Idealna su za proizvodnju mnogih dijelova automobila jer su snažan, lagan i vrlo izdržljiv materijal kojeg je moguće oblikovati u koju god formu poželite. Iako u teoriji nije komplicirana, proizvodnja dijelova od karbona je vrlo zahtjevan i težak proces.

No jeste li znali da i u vašoj kuhinji možete izraditi dijelove od karbonskih vlakana uz nešto malo opreme i običnu pećnicu. Kako to izgleda pokazuje nam ovaj video u kojoj je cijeli proces detaljno dokumentiran.

Na iznenađujuće popularnom YouTube kanalu Eco-Lap Studio objavljen je video u kojem je prikazan čitav proces izrade pokrova za motor BMW-a od suhih karbonskih vlakana. Za razliku od tradicionalnih ugljičnih vlakana koje koriste proizvođači egzotičnih automobila poput McLarena, Ferrarija ili Rimca, suha ugljična vlakna posebno su dizajnirana za jednostavniju primjenu. Ne sadrže nikakvu smolu, što rezultira lakšim proizvodom s kojim je lakše raditi manje projekte u improviziranim uvjetima.

Da bi napravio željeni pokrov YouTuber je prvo napravio kalup od epoksi smole i staklenih vlakana koristeći originalni pokrov motora. Nakon pripreme kalupa u njega su slojevito postavljene suhe ploče od karbonskih vlakana te je sve nakon toga stavljeno u vreću za vakuumiranje kako bi se usisavačem i posebnom pumpom uklonio sav zarobljeni zrak.

Sve je nakon toga zapečeno u kuhinjskoj pećnici, a nakon toga su na pokrov nanesena tri sloja epoksi smole kako bi se očvrsnuo. Zatim je uslijedilo još 12 sati pečenja u pećnici kako bi se poklopac potpuno učvrsnuo. Sljedeći korak bio je brušenje i poliranje rubova i neravnih područja prije nanošenja prozirne završne obrade otporne na toplinu. Kako bi se mogao pričvrstiti na motor pokrov je na kraju dobio i 3D printane utore za vijke od plastike.

Konačni rezultat izgleda impresivno, ima isti oblik kao original i djeluje kao vrhunski proizvod kojeg se ne bi posramio ni sam BMW. Iako je postupak jednostavan i dobar način za izradu vlastitih dodataka od karbonskih vlakana, ne bi ga bilo pametno koristiti za izradu kritičnih dijelova poput komponenti ovjesa ili šasije.

Osim ovog YouTube kanal Eco-Lap Studio pruža detaljan uvid u mnoge druge "uradi sam" projekte s karbonskim vlaknima poput upravljača, ručke na vratima, cijevi za turbo i vanjskih ukrasnih dijelova na autu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 13:44