VREMEPLOV

Češki ponos: Tatra 603-2 je vrhunska limuzina čudnovatog izgleda za koju vjerojatno niste čuli

Pokreće ju stražnje-smješteni 2,5-litreni zrakom hlađeni V8 s Jikov karburatorima koji, kada je bio nov, je proizvodio 99 KS

1967. Tatra 603-2

 Car & Classic

Automobil čudnog izgleda kojeg gledate je Tatra 603-2 i za samo nekoliko dana, jedan će biti dostupan putem internetske aukcije.

Velike su šanse da, osim ako ne živite ili ste prije živjeli u Istočnoj Europi, možda niste čuli za nju. To je zato što je dizajniran i proizveden u Češkoj za visoke vladine dužnosnike. Sama Tatra postoji od 1850. godine i počela je proizvoditi svoje prve automobile 1897. godine, što je čini jednim od najstarijih proizvođača automobila na svijetu.

image

1967. Tatra 603-2

Car & Classic

Ovaj 603-2 izvorno je isporučen u Češkoj prije nego što je izvezen u Nizozemsku osamdesetih. Zatim je nastavio boraviti u Danskoj prije nego što ga je sadašnji vlasnik kupio i dovezao u Slovačku.

Car & Classic prodaje intrigantni automobil na aukciji i napominje da je dobio potrebnu restauraciju, pri čemu je zadržano što više originalnih dijelova. To uključuje četiri blisko raspoređena prednja svjetla koja automobilu daju vrlo prepoznatljiv izgled.

image

1967. Tatra 603-2

Car & Classic

Unutrašnjost Tatre također je ista kao kad je izašla iz tvornice, iako je dobila novi velur. Međutim, zadržani su originalni instrumenti i crna kožna kontrolna ploča.

Nije samo čudan izgled ono što limuzinu čini intrigantnom. Naime, pokreće ju stražnje-smješteni 2,5-litreni zrakom hlađeni V8 s Jikov karburatorima koji, kada je bio nov, je proizvodio 99 KS i 152 Nm okretnog momenta. Te brojke su se na asfalt prenosile putem mjenjača s četiri brzine.

image

1967. Tatra 603-2

Car & Classic

Popis aukcije otkriva da je automobil prešao 72.362 kilometara. “Ovo nije samo automobil proizveden od strane i za Istočni blok,” opisao je voditelj uredništva Car & Classic Chris Pollitt. “Tatra je sinonim za inovacije, bezgraničnu kreativnost i neutabane staze".

image

1967. Tatra 603-2

Car & Classic

"Aerodinamičke linije, revolucionarni motor i neobičan stil izdvajaju ovaj model od svega, ali ovaj je automobil još poželjniji zbog visokih standarda njegove temeljite restauracije i ukupne originalnosti".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. travanj 2024 21:38