JOŠ ŽIVE

Deset legendarnih marki i modela automobila ove godine slave obljetnice: Porsche 911, Corvette...

Nekoliko poznatih modela davno je izašlo iz proizvodnje, ali većina imena je još uvijek živa i aktivna čak i nakon 60 ili 70 godina

Automobili koji ove godine slave rođendane

Nekoliko poznatih modela davno je izašlo iz proizvodnje, ali većina imena je još uvijek živa i aktivna čak i nakon 60 ili 70 godina, što je neko postignuće. Izdvojili smo 10 modela i marki koji će ove godine proslaviti važne rođendane.

1. Chevrolet Corvette – 70 godina

image

Chevrolet Corvette C1

Chevrolet

Započnimo s velikim događajem, 70. obljetnicom Chevrolet Corvette. Pošteno je reći da Vette nije najbolje startao. GM je bio blizu prekida cijelog projekta u prvim godinama, ali 2023. Corvette sada sa središnjim motorom je u nedvojbeno najboljoj formi ikada. Potražnja za automobilom legendarnog imena još uvijek je ogromna, Z06 je pravi ubojica superautomobila, a ima još puno toga, uključujući hibride, a stiže i EV crossover.

2. Porsche 911 – 60 godina

image

Porsche 901

Porsche

Porsche 911 nije službeno pušten u prodaju sve do 1965., ali automobil je imao svoj globalni debi u jesen 1963. kao 901. Ime se možda promijenilo na inzistiranje Peugeota, ali čak i 60 godina kasnije silueta je gotovo potpuno ista. Motor se i dalje nalazi iza stražnje osovine, iako današnja početna Carrera od 385 KS proizvodi gotovo tri puta više snage od 2,0-litrenog originala od 130 KS.

3. Honda – 60 godina

image

Honda T360

Honda

Honda je osnovana 1946., ali nije napravila svoj prvi automobil sve do 1963. A to je bio samo maleni kamionet T360 napravljen da zadovolji japanske kei propise za mikroautomobile, a ne najava svjetske dominacije. Ipak, do 1990. Hondin Accord bit će najprodavaniji automobil u Americi, a 2021. CR-V je bio treći najprodavaniji automobil na globalnoj razini, s gotovo 900.000 prodanih primjeraka.

4. Lamborghini – 60 godina

image

Lamborghini 350 GTV

Lamborghini

Mogli biste razumno tvrditi da Lamborghini kakvog poznajemo nije rođen sve dok potpuno dotjerana Miura sa središnje smještenim motorom nije prvi put prikazana svijetu na Ženevskom sajmu automobila 1966., ali sama tvrtka datira iz 1963. i s modelom GT 350 s prednje smještenim motorom. Lamborghini je od tada trn u oku ekipi iz Maranella.

5. Caterham – 50 godina

image

Caterham Seven

Caterham

Sportski automobil Seven proslavio je svoj 60. rođendan 2017., ali ove godine obilježava pola stoljeća kao Caterham Seven. Colin Chapman prodao je prava na Caterham 1973. kada je želio preuzeti Lotus na visokom tržištu, a čak bi i on bio zapanjen kad bi vidio koliko je relevantan i poželjan i danas zahvaljujući Caterhamovoj brizi i ispravnosti izvornog dizajna.

6. Chrysler monovolumeni – 40 godina

image

Plymouth Voyager

Plymouth

U današnje doba opsjednuto SUV-ovima lako je zaboraviti koliko su monovolumeni nekada bili popularni – osobito Chrysleri koji su pomogli pokrenuti ludnicu. Voyager je bio Plymouthova inačica revolucionarnog Chryslerovog monovolumena S-serije koji je lansiran krajem 1983., i dok je ime Plymouth umrlo prije više od 20 godina, oznaka Voyager i Chryslerov monovolumen i danas su jaki. U Europi je modu prvi prihvatio Renault s modelom Espace.

7. Aston Martin DB5 – 60 godina

image

Aston Martin DB5

Aston Martin

DB5 se proizvodio samo nekoliko godina nakon lansiranja 1963. i zapravo se nije mnogo razlikovao od DB4 serije V, a glavna nadogradnja bila je redni "šestak" povećan s 3,7 na 4,0 litre. Ali postao je tolika ikona zahvaljujući svojoj povezanosti s franšizom o Jamesu Bondu da jednostavno znate da će Aston ove godine planirati neku od svojih proslava 60. obljetnice.

8. Cadillac Escalade – 25 godina

image

Cadillac Escalade

Cadillac

Prvi veliki luksuzni SUV stigao je dakako iz Sjedinjenih Država - Cadillac Escalade. Amerilčka marka je tek prošle godine uspjela dodati u gamu Escaladea V model visokih performansi, ali osnovni Escalade ove godine slavi 25. rođendan. I zaista, 25 godina kasnije, još uvijek je riječ o luksuznom proizvodu u odnosu na bratske GMC Yukonom i Chevroletom Suburbanom.

9. Audi TT – 25 godina

image

Audi TT

Audi

Audiju je bolje da dobro iskoristi ovaj rođendan jer će to biti TT-ov posljednji. Prema najavama Audi zamjenjuje svoj elegantan coupe i kabriolet sportskim EV-om, koji bi prema proizvođaču trebao biti u istom cjenovnom rangu. Ali bit ćemo iznenađeni ako novi automobil bude izgledao atraktivno kao originalni TT od prije 25 godina.

10. Ford Mustang II – 50 godina

image

Ford Mustang II King Cobra

Ford

Mustang kojeg svi" vole mrziti" predstavljen je u jesen 1973., samo dva mjeseca prije prve naftne krize. Stoga nije ni čudo da se prodaja drastično smanjenog pony automobila gotovo utrostručila na 386.000 unatoč izrazitom nedostatku performansi automobila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:36