IZAŠLO IZ MODE

Dizajn i tehnologija idu naprijed: 10 auto trendova iz 2000-ih koji su danas potpuno demodirani

Neke značajke, poput upravljača, se nisu puno promijenile u 120 godina, jer možda ne postoji bolji način da se automobilom skreće

Automobilski trendovi koji su izašli iz mode

Automobili, njihov dizajn i tehnologija u njima se neprestano razvijaju. Neke značajke, poput upravljača, se nisu puno promijenile u 120 godina, jer možda ne postoji bolji način da se automobilom skreće. Ipak, neki stilski trendovi, poput kromiranih ili drvenih ukrasa, dolaze i izlaze iz mode.

10. Zastarjela dnevna LED svjetla

image

Audi dnevna svjetla

Web Screenshot

Dnevna svjetla koriste se već mnogo godina, ali nedavni napredak u tehnologiji LED rasvjete pomogao je dizajnerima da svoje automobile učine prepoznatljivima sprijeda i straga, čak i u mraku. Današnja LED svjetla su veliki napredak prema ružnim "trakama" svijetlih točaka koje su prije deset godina korištene kao dnevna svjetla na automobilima.

9. Tradicionalni automatski mjenjač

image

Mitsubishi Mirage

Mitsubishi

Danas je automatski mjenjač uglavnom dizajniran da se poluga pomiče naprijed-natrag, ali ako pogledate na konzolu automatika s početka ovog tisućljeća, vidjet ćete kompliciranije kulise.

8. Satelitska navigacija samo sa strelicama

image

Satelitska navigacija samo sa strelicama

NDrive

S nevjerojatno sofisticiranim sustavom GPS-a koje imaju naši pametni telefoni, nema smisla dodatno plaćati za satelitski navigacijski sustav u automobilima, ako on ne dolazi standardno. No ako se vratite petnaest godina unatrag, u vrijeme kada su naši telefoni još uvijek bili "glupi", navigacijski sustavi u automobilima nisu bili mnogo bolji.

Tvrtke poput Volkswagena i Audija naplaćivale su gotovo 1000 eura (7500 kuna) za jednobojnu navigaciju sa strelicama, koja čak nije imala ni kartu.

7. Reli prugice

image

Ferrari 430 Scuderia

EVO

Sjećate li se kada je bilo uobičajeno vidjeti niz rally pruga preko automobila sa nekim sportskim pretenzijama? Izgledaju sjajno na Mustangu iz 65-e i Fordu GT-u iz 2022. Međutim, nismo toliko sigurni u to kada je u pitanju Ferrari 430 Scuderia iz 2008., ili Porsche 911 R iz 2016.

6. Crni naplatci

image

Crni naplatci

Mopar

Trend crnih naplataka pojavio se 2000-ih i još uvijek nije potpuno nestao. Oni kojima se sviđaju kažu da im automobil izgleda sportskije, dok oni koji nisu toliko oduševljeni kažu da izgledaju kao set zimskih čeličnih felgi. Također, najmanje oštećenje na rubovima izgleda mnogo gore na crnim felgama.

5. Ferrariji bež boje

image

Ferrari 488

YouTube Screenshot

Sigurne i trajno popularne boje kao što su srebrna, bijela, siva i crna nikada neće izaći iz mode, ali to također znači da nikada nisu na samom vrhu popularnosti. A prije nešto više od deset godina, kako bi zadovoljili kupce koji su se željeli osjećati kao da su u trendu, proizvođači automobila od Minija do Ferrarija su počeli prodavati bež automobile.

4. CD playeri

image

CD player

Vehicle Answers

Kada ste zadnji put slušali CD u svojem automobilu? Za mnoge je odgovor prije više od 10 godina. Ali gotovo svaki automobil do sredine 2010-ih je bio opremljen CD playerom, unatoč tome što su MP3 playeri revolucionirali način na koji slušamo glazbu prije puno desetljeće. Lexus je čak ugrađivao kasetofone u svoje automobile sve do 2010. godine.

3. Električni automobili s dometom od 160 kilometara

image

Nissan Leaf

Nissan

Mazdina odluka da svoj crossover MX-30 opremi malom baterijom od 30 kWh koja rezultira patetičnim dometom od 160 kilometara naišla je na opće kritike. No, premotajte 10 godina unatrag u vrijeme kada su EV-ovi bili novost, a najviše što ste mogli očekivati ​​od potpuno novog Nissan Leafa iz 2011. bilo je oko 140 kilometara.

2. Zasloni bez dodira

image

BMW Serija 3 (E90)

Bimmerpost

U bilo kojem potpuno novom automobilu danas možete očekivati neku vrstu sjajnog interaktivnog zaslona po kojem možete tipkati. Oko pitanja njihove sigurnosti postoje podijeljena mišljenja, ali ne možete negirati činjenicu da su trenutno popularni. Bili su i prije 10 godina, osim što ste upravljali preko rotirajućeg kotačića.

1. Nezgrapni automatizirani ručni mjenjači

image

Ferrari F430

Ferrari

Početkom 2000-ih je bilo normalno da automatski mjenjači imaju pet brzina, ali sada ima puno automobila s devet, pa čak i deset stupnjeva prijenosa. Ali došlo je do daleko većeg napretka u svijetu automatiziranih ručnih mjenjača. Sjednite u Ferrarija 458 s dvostrukom spojkom, nakon F430 sa starijim F1 mjenjačem i uvjerit ćete se u napredak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
06. ožujak 2024 02:58