DIZAJNERSKI PEČAT

HVALA TI GUNHILD LILJEQUIST! Ne, ne pišemo klingonski, tako se zove osoba zaslužna za dizajn dva najprepoznatljivija detalja VW Golfa GTI. Evo i priče

 
 VW

Uz brojne specifične detalje koje VW Golf GTI nosi od svoje prve generacije predstavljene 1974. godine do danas, najprepoznatljiviji su karirani dezen sjedala te vrh ručice mjenjača u obliku loptice za golf.

Dva simbola legendarnog njemačkog hot-hatcha postali su njegovi zaštitni znakovi, a sada iz VW-a donose priču o tome kao su nastali i tko je zaslužan za njihovu implementaciju u putnički prostor.

Riječ je o švedskoj dizajnerici Gunhild Liljequist koja je karijeru započela s ocrtavanjem porculana i dizajnom u to doba popularnih limenih kutija za bombone, koju je div iz Wolfsburga 1964. godine angažirao za dizajn unutrašnjosti i odabira boja kod novih modela.

VW

Dobila je zadatak na projektu dizajna interijera sportskog automobila, riječ je bila, pogađate, o VW Golfu GTI, a Liljequistova je predložila crno i karirano.

„Crno je naglašavalo sportsku notu, no željela sam unijeti i malo kolorita te naglasiti kvalitetu s kariranim uzorkom. Inspiraciju sam dobila iz svojih brojnih putovanja Velikom Britanijom gdje su me osvojili njihove visokokvalitetne tkanine s provjerenim uzorcima”, rekla je.

VW

„Što se tiče loptice za golf, bila je to potpuno spontana ideja! Samo sam izrazila svoje sportske asocijacije na sport i golf i rekla - a da stavimo lopticu za golf kao kuglu ručice mjenjača, i to je bilo dovoljno.”

Cockpit
VW

Moglo bi se kazati i kako je VW-ova dizajnerica zaslužna i za to što danas većina automobila ima metalik boju laka jer se 1987. kroz kreiranje ograničene serije Golfa I Cabrio pod nazivom Etienne Aigner (čuvena dizajnerska kuća koja proizvodi robu od najfinije kože) „igrala” s bisernom folijom koja se preljeva na lak automobila, što je VW prihvatio i automobil se lakirao u posebne zelenu i bordo boju.

VW

Liljequist je radila za Volkswagen sve do 1991. kada je otišla u mirovinu, a njene ideje i danas žive u interijeru najnovijeg VW Golfa GTI kao zaštitni znakovi, a iz VW-a se nadaju kako će živjeti i dalje u dalekoj budućnosti...

VW

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 18:11