VREMEPLOV

Inovatori na polju motociklizma prije 70 godina bili su vrlo ‘inovativni‘: Pogledajte samo ovu grijanu kacigu

Što se tiče grijača kod ove "kacige", oni su veoma primitivni. Koristi se alkoholna lampa čiji plamen zagrijava zračni kanal

Motociklistička kaciga s grijačem, 1950.

 Web Screenshot

1950-e godine bile su prepune smiješnih naprava za rješavanje nekih od najčešćih problema s kojima su se vozači susretali. Ali ova je doista luda - grijana motociklistička kaciga.

Smatramo da je većina otkačenih inovatora u to doba bila uvjerena da su njihove kreacije genijalne. Međutim, dizajn trupa ove kacige doista je koristan, jer njegova potpuno prozirna akrilna struktura od 360 stupnjeva gledanja pruža izvrstan vid. I nećemo ulaziti u raspravu o aerodinamici.

image

Motociklistička kaciga s grijačem, 1950.

Web Screenshot

Očito nije dizajnirana za velike brzine, ova kaciga ne dolazi s remenom za bradu, iako ima sigurnosne pojaseve. Vjerojatno nije trebala "Pinlock", jer bi prostor za disanje između njezinog donjeg ruba i tijela nositelja dovoljno dobro provjetravao unutrašnjost da spriječi zamagljivanje.

Što se tiče grijača, oni su veoma primitivni. Koristi se alkoholna lampa čiji plamen zagrijava zračni kanal. Vanjski zrak se gura kroz ovaj kanal pomoću ventilatora na baterije i trebao bi postati topliji dok struji kroz metalnu cijev.

image

Motociklistička kaciga s grijačem

Cijeli uređaj za grijanje je pričvršćen na lijevu stranu kacige, dodajući još više čudnih točaka ovom projektu. Možemo se samo nadati da je barem lampa dizajnirana na način da se alkohol ne bi lako prolio kada se kaciga nagne, iako se čini da slobodno sjedi, bez ikakvih vidljivih remena za držanje na mjestu.

image

Motociklistička kaciga s grijačem

Ipak, ideja o postavljanju grijača u motociklističku kacigu nije u potpunosti napuštena. Od domaćih projekata sve do stvarnih kaciga koje su danas u prodaji, mnogi vozači su mislili da je mogućnost izbjegavanja ekstremnih temperatura dobra stvar.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 23:46