AUKCIJA

Kako je AMG ‘prevario’ Mercedesa: Što stoji iza priče o AMG Mitsubishiju?

Ovo možda nije najbrži ili najglasniji automobil koji nosi te značke, ali bi mogao privući više interesa od bilo kojeg drugog modela

1990. Mitsubishi Galant AMG Type I

 Collecting Cars

Riječ ‘AMG’ teško da se može izgovoriti bez pomisli na marku trokrake zvijezde, i to s dobrim razlogom. AMG je osnovan 1967. godine, od čega je proveo više od 30 godina utrkivajući se i modificirajući Mercedesove automobile, prije nego što je Daimler stavio cijelu kompaniju pod svoju kontrolu.

image

1990. Mitsubishi Galant AMG Type I

Collecting Cars

Ipak, prije nego što je Mercedes kupio AMG, neovisna kompanija mogla je slobodno surađivati s drugim markama, što je rezultiralo automobila poput ovog nevjerojatno rijetkog Mitsubishija Galanta AMG Typea 1 iz 1990. godine. Riječ je o jednom od oko 500 primjeraka i trenutno je u Hong Kongu, što znači da je proizveden za japansko tržište. Sada je na prodaju putem Collecting Cars aukcijske platforme.

image

1990. Mitsubishi Galant AMG Type I

Collecting Cars

Međutim, iako vam zbog AMG značka na poklopcu prtljažnika na pamet može pasti brutalni V8 koji ‘maltretira stražnje gume‘, ovog Galanta pokreće atmosferski četverocilindraši koji snagu na prednje kotače prenosi putem petstupanjskog manualca. 2.0-litreni 4G63 koristi klipove visoke kompresije, oštrije bregaste, opruge ventila od titana, novi usisni i ispušni sustav i ECU, zbog čega proizvodi 170 KS i 191 Nm okretnog momenta.

image

1990. Mitsubishi Galant AMG Type I

Collecting Cars

Iako ove brojke ne zvuče previše dramatično ovih dana, to je prilično respektabilno za devedesete godine. Prisjetimo se, Mercedesov 190E je s 2.5 litre ispumpavao malo preko 200 KS. Možda Galant nije toliko ‘zgodan‘ kao 190E, izgleda prikladno ‘zlobno‘ u metalno sivoj nijansi. Sa svih strana nalaze se AMG-ove značke, a pločice ‘Tuned by AMG‘ daje do znanja kako nije riječ o običnom Mitsubishiju.

image

1990. Mitsubishi Galant AMG Type I

Collecting Cars

Ukratko, ovo možda nije najbrži ili najglasniji automobil koji nosi te značke, ali bi mogao privući više interesa od bilo kojeg drugog modela.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 16:02