VREMEPLOV

Nacionalni registar povijesnih vozila u svoju kolekciju dodao auto najpoznatije pilotkinje - Amelije Earhart

Njezina legenda zacementirana je njezinim nesretnim pokušajem da postane prva žena koja je oplovila svijet

1937. Cord 812 Phaeton

 Hagerty

U čast Međunarodnog dana žena, Nacionalni registar povijesnih vozila najavio je da će svojoj kolekciji dodati vozilo koje je nekoć pripadalo jednoj od najpoznatijih pilotkinja u povijesti: Ameliji Earhart.

Prva žena avijatičarka koja je sama preletjela preko Atlantskog oceana i zagovornica Amandmana o jednakim pravima, njezina legenda zacementirana je njezinim nesretnim pokušajem da postane prva žena koja je preletjela svijet.

image

1937. Cord 812 Phaeton

Hagerty

Ona, navigator Fred Noonan i njezin slavni Lockheed 10E Electra tragično su nestali nad Južnim Pacifikom tijekom tog pokušaja rekorda 1937., a proglašena je mrtvom 1939. Jedna od posljednjih njezinih fotografija ikada snimljenih i zasigurno jedna od najpoznatijih, prikazuje ne samo njezin avion, već i njezin Cord 812 Phaeton iz 1937.

image

Amelia Earhart i 1937. Cord 812 Phaeton

Web Screenshot

Kao i njegova vlasnica, automobil se dugo vremena smatrao izgubljenim. Prodao ga je njen suprug nedugo nakon njezina nestanka, nakon čega je automobil prošao kroz mnoge ruke tijekom godina.

Godine 2004., nakon godina truda, kolekcionar Ray Foster uspio je pronaći karoseriju automobila, okvir i motor, među ostalim komponentama. Godine 2018. automobil je prodan sadašnjem vlasniku, JBS Collection, koji je naručio LaVine Restorations Inc. da ga vrati u prvobitno stanje.

image

1937. Cord 812 Phaeton

Hagerty

Automobil je ove godine bio prisutan na događaju The Amelia, gdje je izvršni direktor Hagertyja McKeel Hagerty najavio da će se pridružiti Nacionalnom registru povijesnih vozila, savezno priznatom programu koji nastoji dokumentirati povijesni i kulturni značaj automobila.

image

1937. Cord 812 Phaeton

Hagerty

“Isticanje priče o Ameliji Earhart i njezinoj strasti prema automobilima jedinstven je pogled na raznoliku i raširenu ljubav prema automobilima koja je osvojila naše društvo od početka 20. stoljeća,” rekao je Casey Maxon iz Hagerty Drivers Foundationa. "Oduševljeni smo što možemo odati počast ovom američkom heroju i zalagati se za prava žena tijekom Mjeseca ženske povijesti".

image

1937. Cord 812 Phaeton

Hagerty

Tek 33. vozilo dodano u registar, Earhartov Cord 812 Phaeton jedno je od samo dva vozila koja će biti dodana ove godine. Drugo još nije najavljeno. Oba automobila bit će izložena ovog rujna u National Mallu u Washingtonu, D.C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 05:53