vremeplov

Pogledajte video: Ovako učinkovito su se ‘hladili‘ vozači na utrkama Formule 1 1960. godine

Snimka je nastala na VN Argentine, a protagonisti su vozači José Froilán González i Roberto Bonomi

”Hlađenje” vozača

 Twitter screenshot

Tijekom 72 godine povijesti, Formula 1 se drastično razvijala - od utrka na opasnim cestama s gotovo nikakvim sigurnosnim mjerama u rudimentarnim modelima trkaćih bolida do današnjih utrka s najnaprednijom mogućom tehnologijom.

Od početaka F1 1950. godine bilo je epskih trenutaka, izvanrednog pretjecanja, nevjerojatnih nesreća, kontroverzi, ali i tragedija, poput smrti velikana za volanom poput Ayrtona Senne. Automobili su se razvijali i estetski te funkcionalno pa su se s vremenom poboljšali i po pitanju udobnosti i sigurnosti vozača.

Do danas su napredovala i zaustavljanja: u prošlosti se automobil mogao zaustaviti na nekoliko minuta, što je bila prava vječnost, u usporedbi s 1,82 sekunde koje je Red Bull postigao 2019. godine.

Kako je to neobično bilo nekad, 1960. godine primjerice po pitanju "hlađenja" vozača Formule 1 najbolje pokazuje ovaj video.

Snimka je nastala na VN Argentine, a protagonisti su argentinski vozači José Froilán González, iz Scuderije Ferrari, i Roberto Bonomi, iz Scuderije Centro Sud, privatne momčadi koju je u talijanskom gradu svojevremeno Modeni osnovao Guglielmo "Mimmo" Dei i vodio između 1956. i 1965. godine.

Kao što možete vidjeti u fragmentu dokumentarca, vozači usporavaju i hlade se "bez izlaska iz automobila", s kantama vode bačenim na njih sa staze. Jednostavno, ali učinkovito rješenje kada automobili nisu uključivali ugrađene sustave za piće kao u moderna vremena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 19:04