RAZGOVOR

Cristiana Oprea: Arhitektica iz Rumunjske jedina ja dama koja će voziti na Croatia rallyju

"Prvi sam put u Hrvatskoj i moj glavni cilj je uživati u ovom iskustvu što više mogu. WRC je oduvijek bio na mojoj listi želja"

Cristiana Oprea

 Szabo Attila

Da žene nimalo ne zaostaju za muškarcima kada su u pitanju reli natjecanja, pokazala je još 1981. Michele Mouton pobijedivši na utrci svjetskog prvenstva u San Remu.

Bila je to prva od četiri WRC pobjede francuske vozačice koja postala uzor svim djevojkama koje sjedaju za upravljač trkaćeg automobila. Jedna od njih je i Cristiana Oprea, 30-godišnja arhitektica iz Rumunjske koja će sa suvozačem Andreijem Mitrascom nastupiti na predstojećem Croatia rallyju.

image

Cristiana Oprea

Szabo Attila

- Naravno da je Michele Mouton bila jedna od mojih inspiracije. Ona je i danas najuspješnija i najpoznatija vozačica relija. Ali kada sam 2015. ušla u autosport, moja glavna motivacija bila su djevojke mojih godina poput Ekaterine Stratieve ili Molly Taylor. Čvrsto vjerujem u moć primjera i to je nasljeđe na kojem radim, koje želim ostaviti budućim generacijama.

Pred vam je prvi WRC nastup. Koje ste ciljeve postavili za ovako zahtjevno natjecanje?

- Prvi sam put u Hrvatskoj i moj glavni cilj je uživati u ovom iskustvu što više mogu. WRC je oduvijek bio na mojoj listi želja i napokon sam došla u prigodu napraviti ovaj iskorak. Vjerujem da će mi ovo natjecanje koje predstavlja vrhunac relija pomoći da postanem bolji vozač.

image

Cristiana Oprea

Szabo Attila

Počela s Dacijom, a posljednje tri sezone voziš Peugeot s kojim i nastupaš i u Hrvatskoj

- Dacia Sandero jedna je od najboljih opcija za početak karijere. Jeftina je za popravak i dobra je škola za održavanje brzine. Nakon što sam vozila Peugeot 208 R2 na svom debiju u Europskom prvenstvu 2019. shvatila sam kako je natjecati se u pravom reli automobilu. Volim ga jer je snažniji, lakši i zabavniji za vožnju, a i postao je moja karta za međunarodna reli natjecanja.

Inicijator si platforme koja promovira zastupljenost žena u motosportu u Rumunjskoj

- “Femei in Motorsport” pokrenut je 2019. i preko 80 žena mi se priključilo. Svoju prisutnost u medijima željela sam iskoristiti za promicanje žena u rumunjskom motosportu i ponosna sam što je moj projekt zaživio i što je prepoznat. Prošle godine postala sam nacionalna predstavnica u FIA komisiji za žene u motosportu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 09:12