WRC Croatia 2024

Stiže 4. hrvatsko izdanje ‘50 nijansi sive‘: Ove godine nastupiti će 68 posada

Uz novo sjedište, hrvatska WRC etapa ima oko 250 km kraći itinerer, a ukupna dužina 20 brzinaca skraćena je za 20-ak

WRC Croatia Rally, ilustracija

 CROPIX

Poklonici relija u Hrvatskoj, ali i šire, već četvrtu godinu za redom s nestrpljenjem iščekuju konac travnja. Croatia Rally, četvrta utrka u kalendaru aktualnog Svjetskog reli prvenstva, na opjevanom hrvatskom asfaltu ove godine održava se od 18. do 21. travnja, a organizatori relija, zagrebački Cro Dakar Team i D.T. Motorsport iz Poreča, ponovno su složili itinerer koji se kroz 20 brzinskih ispita proteže od Varaždina do Rijeke.

image

WRC Croatia Rally, ilustracija

CROPIX

Na prvi pogled priča se ponavlja, ali organizatori su za ovu godinu pripremili veliki broj novih detalja. Ukupna dužina brzinskih ispita je 283 km što je za 20-ak km kraće u odnosu na prošlogodišnje izdanje. Istodobno smanjena je dužina etapnih dionica između brzinaca za čak 250 km u odnosu na 2023. što će se posebno svidjeti natjecateljima koji će u tri dana utrkivanja odraditi ukupno 1402 km.

Novosti počinju sa sjedištem relija koje se s Istočnog parkirališta Zagrebačkog velesajma seli u Zaprešić u okrilje trgovačkog centra Westgate.

„Obećanja o asfaltiranju parkinga iza Ine nažalost nisu se ostvarila. Servisni park na šoderu, bez vode i struje bio je jedan logistički kaos za nas, uz to i promotor je zahtijevao bolje rješenje. Pronašli smo ga u Westgateu koji na svom parkingu nudi dovoljno mjesta za sve, od momčadi, poklonika relija do uobičajenih posjetitelja trgovačkog centra”, pojašnjava nam direktor natjecanja Željko Štefanić.

image

WRC Croatia Rally, ilustracija

CROPIX

Promjena nema kada je u pitanju četvrtak, prvi službeni dan relija. Shakedown je na Okiću, a ceremonijalni start u 18 i 30 sati ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Punim gasom najbolji relijaši svijeta kreću u petak u Krašiću. Prošlogodišnji 3. brzinac prve etape postao je prvi, a uz to je i produžen 24 km sve do Sošica.

Time je iz igre ispao dosadašnji ispit imali Kostanjevac - Petruš Vrh budući da je posljednjim radovima cesta postala previše ravna i prebrza, a na popularni skok sada se dolazi u kontra smjeru, odnosno uzbrdo što će vozače malo usporiti, ali cijelu dionicu učiniti sigurnijom. U igru se vratio atraktivni ispit Jaškovo – Mali Modruš Potok, a potom preko Ravne Gore i Platka, natjecatelji dolaze do Rijeke. Na Korzu, glavnoj šetnici grada na Rječini slijedi regrupiranje, potom promjena guma na Gornjem Jelenju prije novog napada na jutarnjem brzince, ali u obrnutom redoslijedu.

„Obrnuvši redoslijedi popodnevnih brzinskih ispita, smanjili smo etapni dio čime smo uštedjeli i na vremenu. No, posade na prvoj etapi neće imati mogućnost servisiranje automobila što će zasigurno utjecati i na njihovu strategiju. Osam brzinaca bez servisa tražit će oprez”, ističe Štefanić.

image

WRC Croatia Rally, ilustracija

CROPIX

Neznatno, za 500 metara duži je i brzinac Platak kojem je start pomaknut prema Gornjem Jelenju, a sam ispit postao jednostavniji. Naime na parkingu skijališta ove godine neće biti gimkana poligona.

Puno je promjena i na drugoj etapi relija koja ove godine započinje u Smerovišću. Nekadašnji brzinac Mali Lipovec – Grdanjci kraći je za 4 km. Nakon starta iz Smerovišća, natjecatelji kreću prema Malom Lipovcu, slijedi okret za 180, povratak prema Smerovišću i zatim atraktivni lakat na ulazu u mjesto i potom jurnjava uzbrdo prema Grdanjcima.

Neznatno je skraćen i neizostavni Budinjak koji ove godine umjesto u Hartju završava u Gornjoj Vasi, a „krug” druge etape uključuju brzinci Vinski Vrh – Duga Resa i Pećurkovo Brdo - Mrežnički Novaki koji su prošlih izdanja Croatia Rallyja bili među najposjećenijim.

image

WRC Croatia Rally, ilustracija

Profimedia

Većih promjena nema u posljednjem danu relija. Trakošćan i Kumrovec u dosadašnjim izdanjima hrvatske WRC utrke u 54 km pružila su obilje uzbuđenja i neizvjesnost, a novim sustavom bodovanja dobili su na dodatnoj važnosti.

Prvo izdanje Croatia Rallyja sa 65 posada na startu bilo je najmasovnije, a ovogodišnje izdanje trebalo nadmašiti tu brojku zahvaljujući 68 prijava koje su stigle na adresu organizatora. U svoj skraćeni program Hrvatsku utrku uvrstio je i Sebastien Ogier. Pobjednik prvog izdanja predvodit će momčad Toyote za koju će voziti i prošlogodišnji pobjednik Elfyn Evans, te neizostavni Takamoto Katsuta. Boje Hyundaija uz Thierry Neuvillea i Ott Tanaka branit će Andreas Mikkelsen, a M-Sport za utrku u Hrvatskoj prijavio je Gregorie Munstera i Adriena Fourmauxa.

U sve zanimljivijoj i neizvjesnijoj WRC2 klasi prijavljeno je više od 10 vozača, a neke od njih vidjet ćemo i u Karlovcu na trećem izdanju Quattro River Rallyja koji se otvara hrvatska reli sezona. Bit će to uvertira i za sedam hrvatskih posada koliko ih je poslalo svoje prijave za ovogodišnji Croatia Rally. Među već poznatim relijaškim imenima poput Viliama Prodana, Slavena Šekuljice, Jana Pokosa, Igora Mandića, Tomasa Hrvatina i Željka Magličića, izdvaja se WRC debitant Igor Tomljanović, aktualni prvak Hrvatske na krugu u diviziji 5.

image

WRC Croatia Rally, ilustracija

CROPIX

Za sve dodatne informacije i novosti koje prate ovogodišnju WRC utrku u Hrvatskoj, posjetite službene internet stranice https://rally-croatia.com/hr/, a nakon što na svakoj od tri etape relija odaberete brzinac po svom guštu, na svom pametnom telefonu skinite službenu aplikaciju pod imenom Croatia Rally.

Aplikacija dostupna u App Storeu i Google Playu osim što će vas precizno odvesti do željene lokacije, pružit će vam obilje informacija uključujući i uživo praćenje rezultata, ali i omogućiti kupnju ulaznica koje će vam omogućiti pristup najboljim lokacijama uz stazu. Ulaznice su dostupne i na internetu (www.ulaznice.hr), a za potpuni doživljaj ovogodišnjeg izdanja Croatia Rally, opremite se majicama, hudicama i ostalim rekvizitima dostupnim na internet adresi OVDJE.

Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s AK Cro Dakar Team

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 15:42