Neizvjesna završnica

U sutrašnja odlučujuća četiri brzinca Evans ulazi s 25 sekundi prednosti pred Tanakom

Dosadašnji pobjednici Ogier i Rovanpera na četvrtom su i petom mjestu, ali s gotovo dvije minute zaostatka za vodećim Evansom

Elfyn Evans

 Nikos Katikis/imago sportfotod

Drugu etapu Croatia Rallyja obilježila je nova promjena na vrhu. Izlijetanjem Thierryja Neuvillea na trećem subotnjem brzinskom ispitu, put do vodeće pozicije otvorio se Elfynu Evansu koji uoči posljednje etape ima solidnih 25,4 sekunde prednosti u odnosu na trenutno drugoplasiranog Otta Tanaka, te gotovo minutu u odnosu na Esapekka Lappija koji drži treće mjesto.

image

Elfyn Evans

AFP

Pokušao je u popodnevnom "krugu" Tanak pritisnuti Evansa. Nakon samo dva brzinca Estonac je došao na samo 12,5 sekundi zaostatka, ali onda je stigao odgovor Evansa koji je u sljedeća dva vratio izgubljeno s kamatama. Na ruku su mu išli i problemi koji su usporili Tanaka. Na Ford Pumi otkazala je ručna kočnice, ali i još ponešto, o čemu frustrirani Tanak nije htio ni govoriti. Tek je došavši na cilj Platka zlovoljno promrsio - "Prava katastrofa".

image

Ott Tänak

Ivan Jelkić

Unatoč opipljivoj prednosti Evansa ništa nije gotovo. Preostala su još četiri brzinska ispita i više od 54 kilometra u kojima će Tanak sigurno dati sve od sebe. Dovoljno se prisjetiti prošle godine kada je uz malu pomoć kiše Estonac ozbiljno ugrozio pobjedu Kallea Rovanpere. Istodobno i Evans kojeg je prije dvije godine od pobjede dijelilo samo 0,6 sekundi izgubljenih u posljednjem zavoju, dobro zna da nema razloga za opuštanje. Iza njihovih leđa Lappi se pomirio s trećim mjestom, osobito nakon što cijelu subotu nije uspio pronaći pravi ritam, a prednost koju ima u odnosu na Sebastiena Ogiera je okruglih 54 sekunde.

image

Esapekka Lappi

AFP

Unatoč dvjema probušenim gumama na prvoj etapi, Ogier se nadao boljem plasmanu u Hrvatskoj, ali sve nade u povratak u borbu za postolje pale su u vodu tijekom noći s petka na subotu kada su suci Francuzu odrezali minutu kazne zbog vožnje s nepravilnim korištenjem sigurnosne opreme (pojasevi i sustav HANS) nakon promijenjen gume na Budinjaku.

image

Sebastien Ogier

AFP

Dodatno razočaranje donijeli su problemi na automobilu zbog kojih je kasnio na start prvog brzinca i dobio novih 10 sekundi penalizacije. Da su nade bile opravdane pokazuju i vremena na subotnjoj etapi. Rovanpera je iskoristio prvu startnu poziciju i bio najbrži na četiri od osam ispita, dok je Ogier unatoč četvrtoj startnoj poziciji uzeo čak tri brzinca. Dvojac koji je na slavio na dosadašnja dva izdanja, trenutno je u borbi za četvrto mjesto i trenutno ih dijeli tek 2 sekunde.

image

Kalle Rovanpera

DPPI via AFP

Dodatna uzbuđenja donijela je klasa WRC2, odnosno fenomenalna vožnja Nikolaya Gryazina koji je u posljednjim brzincima dramatično smanjio svoj zaostatak za Yohanom Rosselom. Prvotnih 30 sekundi prednosti Francuza koji je od samog početka relija zasjeo na vodeću poziciju, na kraju dana svelo se na samo 11,5. U igri je bio i Nicolas Ciamin, ali u drugom prolasku brzincem Kostanjevac - Petruš Vrh, Francuz je završio na krovu.

image

Nikolay Gryazin

CROPIX

Od hrvatskih predstavnika najbolje plasiran je Tomas Hrvatin, nakon druge etape na 31. mjestu ukupnog poretka te na 3. u klasi RC4 i sve to unatoč dvjema zarađenim penalizacijama (10 sekundi + 1 minuta) zbog preranog starta. "Ne, nije bila u pitanju nervoza već jednostavno nepoznavanje auta. Još uvijek otkrivamo krajnje granice svoje i od auta, ali za sada nam ide dobro" govori nam Hrvatin za kojeg je na drugoj etapi najteži bio prvi brzinac dana (Kostanjevac - Petruš Vrh). "Za Ravnu Goru smo znali da će biti sklisko i neravno, ali na Kostanjevcu, za nas koji dolazimo nakon velikih auta bilo je potpuno nepredvidljivo na kojem dijelu ceste će nas zateći blato i šoder, ali uspijevamo se snaći."

image

Jan Pokos

CROPIX

Dvije stepenice niže u ukupnom poretku je Željko Magličić, dok je Jan Pokos odmah iza njega. Igor Mandić je 37., Vjekoslav Čičko 40., Marko Lončarić 45., Martin Ravenščak 50., a Slaven Šekuljica 54.

Poredak nakon 16 brzinski ispita

1. Elfyn Evans Toyota 2.20:05,7

2. Ott Tanak Ford +25,4

3. Esapekka Lappi Hyundai +55,4

4. Sebastien Ogier Toyota +1:49,4

5. Kalle Rovanpera Toyota +1:51,4

Raspored za nedjelju

7.08 BI 17 Trakošćan - Vrbno 1

8.35 BI 18 Zagorska Sela - Kumrovec 1 (HTV 2)

10.23 BI 19 Trakošćan - Vrbno 2

13.15 BI 20 Zagorska Sela - Kumrovec 2 (HTV 2)

15.30 Svečano proglašenje (Zagrebački velesajam)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 21:49