CROATIA RALLY 2022.

Uzbuđenja će biti još više nego lani: Donosimo popis fan zona odakle možete pratiti spektakl

Počinjje jurnjava! Itinenrer je ove godine duži nego prošle za gotovo 400 kilometara

WRC ilustracija

 Auto klub

Iščekivanju dugom 12 mjeseci napokon je došao kraj. Večeras u 18 sati ispred Nacionalne i sveučilišne knjižnice starta Croatia rally 2022, drugo izdanje utrke za Svjetsko reli prvenstvo na hrvatskom tlu. S ceremonijalne startne rampe krenut će 66 posada predvođenih Kalle Rovanperom i Jonne Halttunenom, finskim dvojcem koji, kao i prošle godine, u Zagreb dolazi s pozicije trenutno vodećih u ukupnom poretku nakon dvije ovosezonske utrke.

Ni itinerer utrke nije se puno promijenio u odnosu na prvo izdanje. Pred natjecateljima je ponovno tri dana jurnjave tijekom kojih će prijeći preko 1600 kilometara i odraditi 20 brzinskih ispita u lovu na nove WRC bodove.

Nema sumnje, drugo izdanje hrvatskog WRC-a bit će neizvjesno i atraktivno kao i prvo okončano pravom sportskom dramom u završnici. Pobjeda Sebastiena Ogiera s tek 0,6 sekundi prednosti ispred Elfyna Evansa svrstala je Hrvatsku utrku na treće mjesto najtješnjih rezultata u povijesti WRC-a, a uz zahtjevne brzince i varljivi asfalt jamac novim uzbuđenjima je i nekoliko novosti koje će utrku učiniti još uzbudljivijom i zanimljivijom za gledatelje.

Za početak, jubilarna 50. sezona WRC obilježena je novim plug-in hibridnim automobilima. Tehnički pojednostavljeni, ali još snažniji automobili u odnosu na prošlu sezonu, zahtijevaju novi stil vožnje, a Croatia rally bit će prva prilika WRC vozačima iskušati ih na hrvatskom asfaltu koji je i prošle godine predstavljao veliki izazov. Itinerer je ove godine duži za gotovo 400 km za što su zaslužna su dva nova brzinca zahvaljujući kojima se Croatia rally rastegao od mora do naše najstarije županije, Varaždinske.

image

Fan zone

Platak, odnosno ceste koje vode prema skijalištu u zaleđu Rijeke, već su bile poprište bitki vozača Europskog reli prvenstva, a dionica koja će se voziti između Trakošćana i Vrbnog tijekom posljednjeg dana, kojim se i Varaždinska županija priključila među organizatore ovog prestižnog natjecanja, apsolutna je novost i za hrvatske vozače.

Nakon godina borbe s kovidom, hrvatski reli ujedno je i prvi u kalendaru na kojem nema ograničenja za gledatelje, što je organizatorima omogućilo uvođenje još jedne velike novosti - fan zone. U pitanju su posebno ograđene i označene lokacije na najatraktivnijim mjestima uz stazu, s velikim video-zidom za praćenje utrke, glazbom, zabavnim programom i ugostiteljskom ponudom.

Za pristup fan zonama potrebno je kupiti ulaznicu i parking kartu, a organizatori su ih oformili ukupno sedam. Najveća je u Zagrebu, odnosnu u servisnom parku i otvorena je još u utorka, a bit će u funkciji sve do nedjelje navečer. Uz bogat glazbeni program, live bendove i nastupe DJ-a, posjetiteljima je omogućeno praćenje čitavog natjecanja uživo na velikom video-zidu, te iskušavanje osobnih vozačkih vještina na simulatorima vožnje, sudjelovanje u nagradnim igrama i kupovina suvenira.

image

Fan zone

Za sve koji žele uhvatiti pravi ugođaj relija, najbolji su izbor fan zone uz stazu. Prva zona otvorena je jučer na Okiću, gdje su vozači imali posljednju prigodu za podešavanje automobila, a za sutra, za prvu etapu u funkciju ulazi fan zona Leskovac Barilovićki, smještena na 4., odnosno 8. brzincu. U subotu će poklonike relija čekati dvije, fan zona Platak i Novigrad na Dobri, a posljednjeg dana rasplet relija pratit će se iz zone u Kumrovcu.

Za sve koji sami žele pronaći svoj kutak, na raspolaganju su stotine kilometara potpuno besplatnih pozicija uz stazu, no pritom se treba pridržavati nekih osnovnih pravila, postavljenih oznaka, kao i uputa sudaca uz stazu. No, bez obzira jeste li osigurali svoje mjesto u fan zoni ili ne, dolazaka na lokaciju minimalno tri sata prije početka izabranog brzinca mudar je potez, a u odabiru prave rute do željene pozicije od velike pomoći bit će i besplatna aplikacija Croatia rally, kao i mape na web stranici rally-croatia.com.

FAN ZONA Leskovac Barilovićki 22. travnja 08:00 - 20:00

Brzinski ispit Pećurkovo Brdo – Mrežnički Novaki

Nalazi se pokraj Osnovne škole i nudi pogled na zahtjevan skok koji će najodvažnije posade prolaziti tzv. bočnim kretanjem. Nedugo nakon tog skoka nalazi se skretanje, u mnogim relijaškim radarima opisano kao „desno 3”, na kojem je prošle godine pogriješio Takamoto Katsuta i spasio se zaustavljanjem u zoni izlijetanja. Posljednji je to brzinski ispit u prvom i drugom krugu u petak, 22. travnja, pa će na njemu posade voziti sa samopouzdanjem stečenim na ranijim brzincima.

FAN ZONA Platak 23. travnja, 06:00 - 20:00

Brzinski ispit Platak

Novi brzinski ispit u itinereru s Fan zonom smještenom na parkiralištu na Platku, gdje posade očekuje slalom vožnja i okret od 360 stupnjeva, gdje će do izražaja doći vozačka tehnika, a ne samo brzina automobila. U pauzi između prve i druge vožnje bit će organiziran program u kojem će publiku zabavljati drifteri, a bit će moguća i vožnja u Rally Taxiju, a za dobru zabavu zaduženi su Gustafi. S obzirom na to da se do Fan zone Platak dolazi po trasi brzinskog ispita, prijevoz posjetitelja bit će organiziran s aerodroma Grobnik sukladno uputama na pripadajućim ulaznicama.

FAN ZONA Novigrad na Dobri 23. travnja, 08:00 - 20:00

Brzinski ispit Vinski Vrh – Duga Resa

Fan zona smještena na najprepoznatljivijoj poziciji Croatia rallyja nalazi se u podnožju srednjovjekovnog Starog grada Novigrad, pokraj kamenog mosta preko rijeke Dobre. Ujedno je i najveća Fan zona na brzinskim ispitima, a posjetiteljima nudi dugački pogled na automobile u nezaboravnom ambijentu. Nakon strmoglavog spusta do doline Dobre, posade punim gasom prelaze preko rijeke i uspinju se u smjeru frankopanskog dvorca te nastavljaju svoj put prema Dugoj Resi. Na ljestvici od 1 do 10 dajemo joj ocjenu 11,5.

FAN ZONA Kumrovec 24. travnja, 08:00 - 17:00

Brzinski ispit Zagorska Sela – Kumrovec

Pakleni brzinac – riječi su kojima je Thierry Neuville opisao brzinski ispit iz Zagorskih Sela do Kumrovca. Već godinama je jedan od najzahtjevnijih u Hrvatskoj, a u premijernom je izdanju WRC Croatia Rallyja okupio 50 tisuća znatiželjnika. Fan zona Kumrovec nalazi se na igralištu osnovne škole i nudi pogled brzu dionicu spuštanja prema mostiću, a potom i uspon prema završnom dijelu brzinca. Ujedno je i jedno od najprepoznatljivijih okupljališta ljubitelja rallyja u Hrvatskoj.

FAN ZONA Rally Village 19. - 24. travnja 08:00 - 22:00

Servisni park

Odavde sve kreće. Pogledajte gdje su WRC timovi izgradili pravi mali grad, kako pripremaju svoje automobile, kako se posade opuštaju u trenucima dok su mehaničari i inženjeri u šestoj brzini. Ne propustite potpisivanje autograma u utorak, 19. i srijedu, 20. travnja kao ni izjave najbolje plasiranih posada i sportskih direktora timova u četvrtak, 21., petak, 22. i subotu 23. travnja. Isprobajte simulatore vožnji, osvježite se na jednom od brojnih ugostiteljskih punktova ili jednostavno kupite suvenir Croatia Rallyja ili WRC-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 23:03