MOTORSPORT

Video, foto: Pokazana Toyota GR Yaris Rally1 prilično agresivnog izgleda s više od 500 KS

Vozački sastav za 2022. uključivat će Sébastiena Ogiera s novim suvozačem Benjaminom Veillasom

Toyota GR Yaris Rally1

 Toyota

Nova era WRC-a počinje 2022. s Toyota Gazoo Racingom, M-Sport Fordom i Hyundai N odjelom koji se natječu za titulu sa svojim potpuno novim Rally1 hibridnim rally automobilima. Samo nekoliko dana prije otvaranja sezone Rally Monte Carlo, Toyota je nakon Hyundaija prije koji dan i danas Forda u potpunosti otkrila 2022 GR Yaris Rally1 zajedno s najavom sastava vozača. Tijekom prezentacije Akio Toyoda, predsjednik Toyote nije odolio, a da ne sjedne za volan novog rally automobila.

Novi natjecateljski automobil izgleda kao pojačana verzija GR Yarisa s proizvodnim specifikacijama, ali se zapravo ima "šasiju" sa "space frame" okvirom. Vizualno je zadržao siluetu s trojim vratima kao kod serijskog automobila, ali tu je agresivni body-kit koji uključuje izdašno proširene blatobrane, izražene branike, masivni stražnji spojler i novost - bočne usisnike zraka.

image

Toyota GR Yaris Rally1

Toyota

Hibridni pogonski sklop sastoji se od 1,6-litrenog motora s turbopunjačem koji radi zajedno s jedinicom elektromotorom generatorom koja proizvodi dodatnih 134 KS (100 kW / 136 KS) i napaja se iz baterije od 3,9 kWh. Toyota tvrdi da je kombinirana izlazna snaga preko 500 KS, a prenosi se na sva četiri kotača.

Osim elektrifikacije, novi propisi nalagali su povratak na drugačiji mjenjač i uklanjanje aktivnog središnjeg diferencijala, svi Rally1 automobili će se pokretati na "održivo" gorivo bez fosila, mješavinom sintetičkih i biorazgradivih elemenata, dok će se baterije puniti putem regenerativnog kočenja i iz vanjskog izvora napajanja u servisnom području između faza.

image

Toyota GR Yaris Rally1

Toyota

Vozački sastav za 2022. uključivat će osmostrukog svjetskog prvaka Sébastiena Ogiera s novim suvozačem Benjaminom Veillasom. Međutim, aktualni prvak će se natjecati u djelomičnom rasporedu događanja za novu sezonu. Francuski vozač je izjavio: “Na početku sam druge faze u svojoj karijeri, a kako ne sudjelujem u cijelom prvenstvu osjećaj je malo drugačiji od uobičajenog za mene u ovo doba godine” , dodajući “Još uvijek sam natjecatelj i još uvijek želim pobijediti, pa ću dati sve od sebe da nastupim”.

Vodeći dvojac za 2022. bit će Elfyn Evans i Scott Martin, koji su prošle godine bili drugi, plus obećavajući Kalle Rovanperä i Jonne Halttune koji su bili četvrti 2021.

image

Toyota GR Yaris Rally1

Toyota

Drugi GR Yaris Rally1 vozit će Takamoto Katsuta i Aaron Johnston, s četiri Toyota rally automobila bit će prisutno na svakoj etapi.

Šef momčadi veteran WRC-a Jari-Matti Latvala izjavio je: “Rally ulazi u vrlo novu eru i to je vrlo uzbudljiv trenutak,” dodajući da “Postoji mnogo promjena na koje se mogu prilagoditi kako voze i postavljaju automobile ”.

image

Toyota GR Yaris Rally1

Toyota

Toyota GR Yaris Rally1 natjecat će se s nedavno predstavljenim Hyundaijem i20 N Rally1 i M-Sport Ford Pumom Rally1 počevši od Rally Monte Carlo od 20. do 23. siječnja. Toyota Gazoo Racing ima velik izazov za ovu godinu ispred sebe nakon uspješne sezone 2021. u kojoj su osvojili i titule proizvođača i vozača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 15:59