BOGATI NORVEŽANI

FOND OD BILIJUN DOLARA NAGINJE LONDONU Britanska prijestolnica pretekla New York kao glavno odredište ulaganja za neizlistane nekretnine

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 13.03.2018. u 16:15

, Image: 214683825, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

London, City

London je preoteo New Yorku status glavnog odredišta za ulaganja norveškog državnog stabilizacijskog fonda kada je riječ o neizlistanim nekretninama, pokazalo je u utorak izvješće norveškog fonda.

Fond trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara a u nekretninskom segmentu fokusiran je na ulaganja u 10 odredišta koje smatra globalnim gradovima s očekivanom rastom broja stanovnika, zapošljavanjem i trgovinom.

London, New York i Pariz činili su 22,8 posto, 21,5 posto i 19,1 posto ukupnih ulaganja norveškog fonda u neizlistane nekretnine u 2017. godini.

U 2016. na prvom je mjestu bio New York, s udjelom od 19,2 posto, a slijedili su London i Pariz, s udjelima od 17 odnosno 13,1 posto.

Ulaganja u neizlistane nekretnine činila su 2,6 posto ukupne imovine norveškog državnog stabilizacijskog fonda krajem 2017. godine. Cilj fonda je s vremenom povećati taj udio na najviše sedam posto.

Norveški fond suvlasnik je londonskog Regent Streeta i nekretnina na pariškim Elizejskim poljanama i na njujorškom trgu Hudson. Prihode polučene iz norveške naftne i plinske proizvodnje fond ulaže u dionice, obveznice i nekretnine.

Prvo su ulaganje u neizlistane nekretnine usmjerili u Aziju, u Tokio u prosincu prošle godine, a razmišljaju i o ulaganjima u Singapuru.

Fond je uložio 15 milijardi norveških kruna (1,94 milijardi dolara) u neizlistane nekretnine u 2017. godini, čime je vrijednost tog portfelja dosegnula 219 milijardi kruna.

Izdvajamo