BOGATI NORVEŽANI

FOND OD BILIJUN DOLARA NAGINJE LONDONU Britanska prijestolnica pretekla New York kao glavno odredište ulaganja za neizlistane nekretnine

London, City
 Profimedia, Alamy

London je preoteo New Yorku status glavnog odredišta za ulaganja norveškog državnog stabilizacijskog fonda kada je riječ o neizlistanim nekretninama, pokazalo je u utorak izvješće norveškog fonda.

Fond trenutno upravlja imovinom ukupne vrijednosti 1.000 milijardi dolara a u nekretninskom segmentu fokusiran je na ulaganja u 10 odredišta koje smatra globalnim gradovima s očekivanom rastom broja stanovnika, zapošljavanjem i trgovinom.

London, New York i Pariz činili su 22,8 posto, 21,5 posto i 19,1 posto ukupnih ulaganja norveškog fonda u neizlistane nekretnine u 2017. godini.

U 2016. na prvom je mjestu bio New York, s udjelom od 19,2 posto, a slijedili su London i Pariz, s udjelima od 17 odnosno 13,1 posto.

Ulaganja u neizlistane nekretnine činila su 2,6 posto ukupne imovine norveškog državnog stabilizacijskog fonda krajem 2017. godine. Cilj fonda je s vremenom povećati taj udio na najviše sedam posto.

Norveški fond suvlasnik je londonskog Regent Streeta i nekretnina na pariškim Elizejskim poljanama i na njujorškom trgu Hudson. Prihode polučene iz norveške naftne i plinske proizvodnje fond ulaže u dionice, obveznice i nekretnine.

Prvo su ulaganje u neizlistane nekretnine usmjerili u Aziju, u Tokio u prosincu prošle godine, a razmišljaju i o ulaganjima u Singapuru.

Fond je uložio 15 milijardi norveških kruna (1,94 milijardi dolara) u neizlistane nekretnine u 2017. godini, čime je vrijednost tog portfelja dosegnula 219 milijardi kruna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 14:23