DIGITALNA VALUTA

MANIJA VIRTUALNOG NOVCA U oglasnicima se prodaju Peugeot, slike Ivana Rabuzina, kuća od čak 230 kvadrata u Kutini... Plaćanje u - bitcoinima!

 
Luka Meleš prodaje stvari za kriptovalutu Bitcoin
 Marko Todorov / CROPIX

“Dobar dan, zovem u vezi oglasa na Njuškalu, vidim da prodajete Peugeot u bitcoinima. Pa koliko bitcoina bi me stajao?”

“Antee, koliko tih koina košta auto, šta si ono rekao?” viče prodavač dok ja strpljivo čekam s druge strane linije.

“0,7?! Kako to misliš 0,7 koina?!” prodavač šokirano pita svog sina, koji se očito bolje razumije u kriptovalute.

Pojašnjavam mu da je to vrlo vjerojatno točna cijena jer u tom trenutku jedan bitcoin vrijedi gotovo 14 tisuća eura, a on kroz smijeh govori da ne razumije kako će dobiti 0,7 nevidljivog novca. Htjeli mi to ili ne, vrijeme trgovine digitalnim novcem je stiglo. Bitcoin je postao općeprihvaćena valuta na hrvatskim internetskim trgovinama, a većinom to iniciraju mlađe generacije.

Ante je sin prodavača iz prvog oglasa, a kasnije nam je pojasnio kako je u trgovini bitcoinom već tri godine, a prvi je kupio kada mu je vrijednost bila oko 300 dolara. Kaže kako se u posljednjih mjesec dana sve više kupaca zanima za kriptovalute, ali da se trgovina digitalnim novcem odvija već neko vrijeme, samo je tek sada postala zanimljiva javnosti.

Nagovorili ga sinovi

Tako se na Njuškalu trenutno bitcoinima mogu kupiti kuće, automobili, slike, mobiteli, odjeća pa čak i setovi lonaca. Kontaktirali smo nekoliko ponuđača kako bismo provjerili jesu li Hrvati spremni na trgovanje bitcoinom, valutom koja je u jednom trenutku vrijedila i 19 tisuća dolara, a sada stagnira na 14. Kuća od 230 kvadrata u Kutini na Njuškalu stoji devet bitcoina, a vlasnik koji se javio na poziv stariji je gospodin koji se, prema vlastitim riječima, u kriptovalute ne razumije najbolje.

- Kako kuća na oglasniku stoji već neko vrijeme, moji sinovi su me nagovorili da ubacim i mogućnost prodaje u bitcoinu. Zanimljivo, nakon toga ima više poziva, ali zasad je nismo uspjeli prodati. U početku sam bio nepovjerljiv, ali sinovi su me nagovorili - kažu da je bitcoin budućnost pa ćemo vidjeti - priča vlasnik oglašene kuće.

“Iskoristi jedinstvenu priliku i budi prvi u Hrvatskoj koji će kupiti nekretninu bitcoin kriptovalutom! Nekretninu je moguće platiti u bitcoin valuti, cijena je okvirna te se mijenja ovisno o promjeni tečaja i vrijednosti”, stoji u oglasu.

Hrvatska kasni

Prije nekoliko dana mediji su se raspisali o kući u Hruševcu Pušćanskom kod Zaprešića koja je navodno prva nekretnina u Hrvatskoj čija je cijena izražena i u bitcoinu, točnije njih deset. Vlasnici su rekli da se boje malverzacija te da je došlo vrijeme digitalnih valuta. Luka Meleš je mladić koji na Njuškalu prodaje osobnu zbirku Ivana Rabuzina i osobni automobil marke Chevrolet, a sve se može kupiti i bitcoinima.

- Sad je počela bitcoin manija u Hrvatskoj, ali mislim da je trebala i mnogo prije. Recimo, u Sloveniji se smještaj u hotelu već 2014. godine mogao platiti kriptovalutama, a kod nas to još nije moguće. Budućnost trgovine je sigurno digitalna, a ja sam se u nju uključio među prvima jer i sam posjedujem određenu količinu bitcoina - ispričao je Luka iz Zagreba, koji je i više nego zadovoljan prvim reakcijama potencijalnih kupaca.

- Iako većina njih nema bitcoin, zanimljivo im je čuti kako sam se odlučio na trgovinu u valuti koja je za mnoge još pomalo nestvarna usprkos tome što sve više dobiva na vrijednosti - kaže Luka.

Luka Meleš prije godinu dana osnovao je, zajedno s bratom, i tvrtku Immortelle Adria koja se bavi proizvodnjom i prodajom prirodne kozmetike od smilja, a može se kupovati bitcoinima.

- Moramo se prilagoditi novom vremenu, digitalni novac više nije budućnost, nego sadašnjost - zaključuje Luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 21:33