ALLIANZ GLOBAL INVESTOR

INVESTICIJSKI ODJEL NAJVEĆE EUROPSKE OSIGURAVAJUĆE KUĆE UPOZORAVA 'Kriptovalute su balon koji samo što nije eksplodirao'

Bitcoin, ilustracija
 Profimedia, Alamy

Bitcoin je balon koji samo što nije eksplodirao, poručuju iz Allianz Global Investora, investicijskog krila najveće europske osiguravajuće kuće koja upravlja s gotovo 500 milijardi eura.

Iako kripto entuzijasti smatraju da decentralizirana valuta mnoge iz financijskog svijeta čini nervoznima, Allianz se odlučno priključio skupini koja upozorava na opasnost i nepredvidljivost digitalnih valuta. To se posebno odnosi na Bitcoin koji je krajem prošle godine zabilježio nagli rast, a onda i pad na polovicu prethodne vrijednost.

„Naše je mišljenje da je njegova vrijednost nula", izjavio je Stefan Hofrichter, direktor odjela globalne ekonomije i strategije u Allianzu, i dodao da je "Bitcoin knjiški primjer balona".

"Nije pitanje hoće li ovaj balon puknuti, već kada”, ali ovo pucanje, smatra, neće imati nikakvu posljedicu po „stvarni svijet” jer je tržište kriptovalutama još uvijek premalo.

Ekonomist Nouriel Roubini slaže se i zaključuje „Bitcoin je najveći balon u ljudskoj povijesti”, a istraživači sa Sveučilišta u Pittsburghu smatraju da je nemoguće ustanoviti vrijednost kriptovalute tradicionalnim mjerilima kao što je to slučaj s obveznicama, dionicima ili papirnatim novce.

Na opasnosti korištenja kriptovalute za financiranje terorizma upozorila je i predsjednica MMF-a Christine Legarde. „Potrošačima u kripto svijetu moramo omogućiti istu zaštitu kakvu imaju i potrošači u tradicionalnom financijskom sektoru”, poručila je Legarde.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 14:54