Partner Japancima u Sloveniji

Hrvatski investitor Kristijan Floričić kupio dionice Gorenja za 10 milijuna eura

Kristijan Floričić
 Tea Cimas / CROPIX

Piše Jasmina Trstenjak

Samozatajni hrvatski investitor Kristijan Floričić postao je vlasnik 5,25 posto dionica slovenskog proizvođača kućanskih aparata Gorenje, piše slovenski tjednik Finance.

Za dionice je izdvojio 10 milijuna eura, a prema informacijama Financi, drži ih na skrbničkim računima. Floričić ima dobar nos, kažu poznavatelji njegova načina poslovanja, te pronalazi podcijenjene dionice za koje procijeni da bi u budućnosti mogle rasti.

Upravo je to, ističu, prepoznao u Gorenju. No, tvrde da u to nije ušao sam, nego s partnerima, te da je on uložio pola, odnosno pet milijuna eura. Navodno je jedan od njih Branko Drndalovski, član pulske tvrtke Agroprodukt u kojoj je Floričić suvlasnik.

Gorenje je jedan od simbola snažnog slovenskog gospodarstva i posljednji slovenski div koji je preživio tranziciju. Prije dvije godine i nakon tri dokapitalizacije vlasnici više od 50 posto dionica kompanije postali su stranci. Najveće pojedinačne udjele u kompaniji i dalje ima fond Kapitalna družba, koji drži 16,37 posto dionica, dok su druga dva najveća pojedinačna dioničara Međunarodna financijska korporacija (IFC), koja u svojem vlasništvu ima 11,8 posto vlasništva, te japanski Panasonic sa 9,5 posto, koji je u međuvremenu povećao svoj vlasnički udio na 10,74 posto dionica. Panasonic je u vlasničku strukturu Gorenja ušao još 2013., kupivši dionice za deset milijuna eura te istodobno postao njihov strateški partner. Priča s Panasonicom nedavno se zahuktala kada je uprava slovenske tvrtke s njegovim predstavnicima potpisala ugovor o početku dubinskog snimanja Gorenja, što bi moglo rezultirati povećanjem udjela, odnosno njihovim većinskim vlasništvom u tvrtki.

Osim u Gorenju, Floričić je navodno prisutan u većem broju kompanija, i to ne samo u Hrvatskoj. Riječ je o jednom od najbogatijih Hrvata, koji je, prema nekim procjenama, težak 60-ak milijuna kuna. Poznat je i kao pionir fondovske industrije. Svoje prve dionice kupio je sa 18 godina, a sa 28 zaradio je prvi milijun. Bio je regionalni direktor rovinjskog TDR-a u kojem se zaposlio 2000., a usporedo je počeo ulagati. Na dionicama TDR-a se i obogatio, a zatim je, 2005., s partnerom Miroslavom Jeličićem Purkom osnovao najveće privatno društvo za upravljanje investicijskim fondovima, Aureus Invest. Prinos njihovih fondova penjao se i do 70 posto, a u jednom trenutku imali su čak devet tisuća ulagača i milijardu kuna. Partneri su se razišli, a društvo su 2009. prodali Slovencima (NFD-U).

Iako se na prvi pogled čini da se dobrim dijelom povukao iz dioničarstva, to nije tako. Danas je taj investitor prisutan i u turizmu te u poljoprivredi. Vodi pulski Agroprodukt, čiji je suvlasnik, najveći je dioničar zagrebačkog Infosistema, no i dalje kupuje dionice u Hrvatskoj i regiji. Povezuje ga se sa 13 drugih tvrtki, među kojima su i kompanije poput Finvest Corpa, gdje sa 0,40 posto dionica drži sedmo mjesto među najvećim dioničarima. Prisutan je i u Končaru, u kojemu je ima 1,97%. Prema neslužbenim informacijama, osim u Sloveniji, prisutan je i u telekomima u Crnoj Gori. No, najčešće kupuje preko nekoliko skrbničkih računa, teško ga je pratiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 08:49