Smanjuje račune

Naši susjedi obožavaju jedan program na perilici posuđa koji Hrvati uporno zaobilaze

 Shutterstock
Samo 25 posto vlasnika perilice koristi ovaj program, a on ima ima puno benefita

Postoji nekoliko različitih programa na perilicama suđa, a istraživanja kažu da su automatski i brzi najčešće korišteni. Razlozi tomu su kraće trajanje pranja i efikasnost te želja za uštedama električne energije. No, jedan program često prolazi ispod radara, a to je eko program koji traje puno dulje od klasičnog, a navodno donosi i višestruke uštede – koristi manje vode te samim time i manje struje. Kako to da program koji štedi struju traje i po četiri sata, je li uistinu ekonomičniji od drugih funkcija pranja? Ovim pitanjem smo se vodili pišući tekst, stoga krenimo ispočetka.

Nedavno objavljeno istraživanje o navikama upotrebe perilica posuđa u kućanstvima i odabira njenih programa govori kako većina ispitanika, odnosno 48 posto koristi ‘‘Normal/Auto‘‘ programe, dok samo 25 posto eko programe. U istraživanju je sudjelovalo 11 zemalja u Europi, a samo je u Italiji korištenje eko ciklusa, za koji se izjasnilo 36 posto ispitanika, gotovo jednako kao korištenje automatskog programa, kojeg odabire 37 posto ispitanika. U odnosu na istraživanje provedeno 2018. godine, upotreba eko programa u Europi porasla je za šest posto.

Prema istom istraživanju, većina sudionika izjavila je da su im ušteda vode i struje najvažniji pri odabiru programa. S druge strane, naveli su i kako eko programe ne koriste jer oduzimaju puno vremena.

Skoro polovica ispitanika ovog istraživanja je u krivu jer programi koje koriste ne doprinose uštedama, a upravo su eko programi zbog svoje optimizacije i kalibracije ekološki prihvatljiviji i ekonomičniji programi. Kalibracija se odnosi na prilagodbu postavki i parametara kako bi se postigla optimalna učinkovitost pranja, a optimizacija na postizanje maksimalne energetske i vodene učinkovitosti tijekom rada.

Više temperature – više struje

Naime, tijekom korištenja programa za uklanjanje tvrdokornih mrlja perilica će koristiti veću količinu vode koju je potrebno zagrijati na visokim temperaturama. Stoga će, osim vode, trošiti i više struje jer je zagrijavanje vode upravo ona stavka koja crpi najviše električne energije, puno više nego pokretanje bubnja ili prskalica za vodu. Slično funkcioniraju i kraći programi čija učinkovitost ovisi o temperaturi vode. Automatski programi, pak, pomoću senzora postavljaju idealnu temperaturu za pranje s obzirom na vrstu posuđa i ovisno o tome koliko je zaprljano.

Suprotno tomu, eko programi koriste vodu nižih temperatura, a samim time troše i manje energije za zagrijavanje, no kako bi bili jednako učinkoviti u uklanjaju mrlja i nečistoća, traju duže. Uz to, posuđe je tijekom dužih programa više vremena u sapunu, što znači da perilica posuđa ne mora ulagati toliko energije u čišćenje. Stručnjak za kućanske aparate Andrew Lord smatra da ovaj program troši 20 posto manje električne energije od ostalih.

image
Shutterstock

Eko programi, osim što imaju višestruke benefite za ekonomiju kućanstva, pridonose i očuvanju okoliša. Smanjenom potrošnjom energije i vode doprinosi se smanjenju emisija stakleničkih plinova, uključujući i ugljični monoksid. Upravo zbog toga ovakvi programi na perilicama pospješuju borbu protiv klimatskih promjena i smanjuju negativni utjecaj novih tehnologija na okoliš.

Uz korištenje eko programa, stručnjaci sa Sveučilišta u Michiganu savjetuju kako bismo trebali izbjegavati opciju toplinskog sušenja suđa jer u velikim količinama proizvodi stakleničke plinove te troši mnogo električne energije. Na očuvanje okoliša utječe i zaobilazak pretjeranog ispiranja posuđa prije slaganja u perilicu jer tako štedimo vodu.

Učestalo korištenje eko programa produljuje i vijek trajanja perilice jer ne mora konstantno raditi punim kapacitetom. Međutim, savjetuje se povremeno pranje perilice na višoj temperaturi kako bi se spriječilo nakupljanje masnoća.

image

Gorenje UltraClean

Nik Jarh

Za suđe, pak, nema straha od niskih temperatura i nakupljanja masnoće jer najnovije perilice već na 30°C uklanjaju i onu najtvrdokorniju. Iz inicijative Forum Waschen govore da će pranje biti još efikasnije ako perilica nije puna te savjetuju da se posuđe prije pranja postavi tako da između njega ima dovoljno prostora kako bi mlaz vode mogao doći do cijele površine posuđa.

Nova tehnologija

No, ono što izgleda čisto nije nužno tako jer oči ne mogu otkriti bakterije ili viruse. Ponekad učinkovitost pranja ovisi i o kvaliteti perilice.

Gorenje UltraClean perilica posuđa jedna je od garancija kako biste na vaš stol uvijek donijeli čisto i savršeno suho posuđe. Uz elegantni i privlačni dizajn donose i visoku kvalitetu s nevjerojatnim novim značajkama koje pojednostavljuju svakodnevicu. Upravo te nove značajke osiguravaju da na niskim temperaturama eko programa suđe bude savršeno oprano.

image

Gorenje UltraClean

Nik Jarh

Naime, novi program ExtraHygiene s UV tehnologijom podiže higijenu na višu razinu. Oponaša proces sterilizacije uključivanjem dodatnog ispiranja hladnom vodom, nakon čega slijedi produženo pranje vrućom vodom na 70°C kako bi se uklonilo 99,9 posto svih bakterija. Visoke temperature osiguravaju da posuđe dosegne iznimno visoke higijenske standarde.

Dobra stvar je što se funkciju UV tehnologije možete koristiti u bilo kojem trenutku u kombinaciji sa svim programima Eco, Auto, Intensive, Daily, Night and Hygiene program.

Učinkovito sušenje

Nakon čišćenja dolazi sušenje. Ne morate brinuti o kapljicama vode na svježe opranom posuđu, a posebice na staklenim čašama na kojima onda ostaju mrlje, jer inovativna SmartUltra Dry tehnologija osigurava potpuno suho posuđe.

Funkcionira tako da se nakon ciklusa pranja ventilator aktivira i uklanja svu vruću paru iz prostora za pranje posuđa. Vrata perilice posuđa automatski se malo otvaraju kako bi pustila svjež zrak, tako da se oprani predmeti poput plastičnog posuđa potpuno osuše.

image

Gorenje UltraClean

Nik Jarh

Budući da iz Gorenja naglašavaju kako je njihov cilj maksimalno pojednostaviti život svojih korisnika, na novu se Gorenje UltraClean perilicu možete jednostavno povezati putem Wi-Fi i ConnectLife aplikacije na svom mobilnom uređaju. Putem aplikacije možete daljinski aktivirati programe i funkcije, primati obavijesti i upravljati uređajem.

Registrirajte svoju kupnju Gorenje perilice posuđa i kao poklon dobivate paket Finish tableta za strojno pranje posuđa, što znači da vam je prvih 54 pranja gratis.

Više o promociji i novim perilicama posuđa Gorenje UltraClean možete saznati na njihovoj internetskoj stranici.


Sponzorirani sadržaj nastao u suradnji s Gorenjem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 14:06