NAMJEŠTENI NATJEČAJ?

TRUMPU VEĆ STIŽU PRITUŽBE Pentagon daje 10 milijardi dolara za posao koji žele tehnološki giganti, pobjednik poznat unaprijed?

Jeff Bezos
 Joshua Roberts / REUTERS

Pentagon je blizu potpisivanja 10 milijardi dolara vrijednog ugovora s Amazonom o pružanju usluga u "oblaku" (eng. cloud services), izvještava Bussiness Insider.

Ministarstvo obrane prebacuje se na oblak zbog, kako kažu, taktičke prednosti na bojnom polju i modernizacije tehnološke infrastrukture, a Pentagon još uvijek nije objavio s kime će potpisati 10-godišnji ugovor za svoj program JEDI (Joint Enterprise Defense Infrastructure), odnosno koja će mu kompanija pružiti mogućnost poslovanja u tzv. oblaku.

Ipak, kompanije koje se natječu za taj ugovor, kao primjerice Microsoft ili Oracle, zabrinute su da će ugovor biti dodijeljen Amazonu koji dominira tržištem usluga oblaka. Osim njih, neke od agencija Ministarstva obrane sigurne su da je pobjednik natječaja Amazon i da će ta kompanija pružiti infrastrukturu poslovanja u oblaku dizajniranu posebno za Vladine potrebe.

- Ne mogu zamisliti ni jednu opciju koja bi spriječila taj dogovor – rekao je izvor Bussiness Insidera koji navodno radi na ovom dogovoru.

Naime, Amazon, odnosno Amazon Web Services (AWS), Amazonov najbrže rastući i najprofitabilniji posao, najveći je pružatelj usluge "oblaka" u SAD-u. Nadalje, AWS se već pokazao sposobnim rukovati strogo povjerljivim materijalom budući da već pruža ovakvu uslugu CIA-i. Osim toga, Amazon polaže pravo na 44% “oblak tržišta”, dok je sljedeći na toj listi Microsoft s tek 7% ovog tržišta.

Ipak, Pentagon je komentirao da Amazon, kao ni bilo koja druga tvrtka, nije bio unaprijed izabran.

- Nemamo favorita. Želimo najbolje rješenje za Ministarstvo – rekao je Pentagonov glasnogovornik Patrick Evans.

Unatoč tim Pentagonovim izjavama, neke tvrtke čak su se “požalile” Donaldu Trumpu da se radi o natječaju posebno namještenom za vlasnika Amazona Jeffa Bezosa kojeg američki predsjednik često kritizira. Preciznije, generalna direktorica Oracle-a Safra Catz kritizirala je proces natjecanja za veliki Pentagonov ugovor o poslovanju u oblaku na privatnoj večeri s američkim predsjednikom, piše Bloomberg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:21