VELIKE PROMJENE

WINDOWS PADA U DRUGI PLAN Microsoft objavio da se intenzivnije okreće razvijanju umjetne inteligencije i 'oblaka'

 
Izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella
 Clodagh Kilcoyne / REUTERS

Microsoft se intenzivnije okreće razvijanju umjetne inteligencije i ''oblaka'', dok će najpopularniji operativni sustav na svijetu, Windows, u budućnosti kompanije biti u drugome planu. Objavio je to jučer izvršni direktor Microsofta, Satya Nadella u pismu upućenom svim zaposlenicima tvrtke.

- Predstavljam vam formiranje dva nova inženjerska tima koji će ubrzati naše inovacije te dugoročno bolje služiti potrebama naših klijenata i partnera – započeo je Nadella svoje pismo indikativno naslovljeno “Prigrlimo našu budućnost: inteligentni oblak i inteligentni rub”.

Prvi tim, kojeg će predvoditi Scott Guthrie, fokusirat će se na daljnje razvijanje umjetne inteligencije te pronalaženje boljih rješenja za pohranjivanje podataka u ''oblaku''. Drugi tim, nazvan Iskustva & Uređaji, vodit će Rajesh Jha, a usmjerit će se na ujedinjavanje uređaja s korisničkim iskustvima. Računalna iskustva, smatraju u Microsoftu, mijenjaju se, postaju sve kompleksnija i više nisu vezana za samo jedan uređaj u jednom trenutku. Dapače, preko različitih uređaja (osobna računala, laptopi, tableti, pametni telefoni...) koje svakodnevno koristimo u hodu, iskustvo se prenosi kroz vrijeme i prostor, a Microsoftu je cilj da sve suvremene potrebe svojih korisnika objedine u koherentno iskustvo - Microsoft 365.

Ujedno, Terry Myerson, čovjek koji je 21 godinu proveo na čelnoj poziciji Windowsa, na temelju ovih promjena odlazi iz Microsofta.

- Satyaovo vodstvo, uvidi i definiranje Microsoft 365 iskustva, izgrađeni oko platforme inteligentnog oblaka i ruba su inspirativni. Vjerujem u njegovo vodstvo, kao i da su ove promjene odlične za Microsoft – poručio je Myerson u pozdravnom pismu zaposlenicima.

Međutim, promjene se ipak nisu dogodile preko noći. Microsoft se zapravo već desetak godina polako odmiče od Windowsa prema umjetnoj inteligenciji, ''oblaku'' i analitici, objasnila je za CNN analitičarka Laura DiDio. Višegodišnje investiranje u inovacije na ovom planu se, čini se, isplatilo – Microsoftovi prihodi od usluga komercijalnog ''oblaka'' porasli su u 2017. godini za 56 posto u odnosu na godinu ranije, poručila je Amy Hood, Microsoftova direktorica financija.

Velike preokrete u Microsoftu, koji svakako najavljuju novo doba za ovu kompaniju, investitori će najvjerojatnije podržati, izjavio je za CNN analitičar Brad Reback. Naime, jedna od najvećih investicijskih banaka na svijetu, Morgan Stanley, nedavno je najavila da bi Microsoft unutar jedne godine mogao doseći tržišnu vrijednost od jednog bilijuna dolara, i to najviše zahvaljujući upravo platformi Azure, Microsoftovoj usluzi računalnog ''oblaka'', te programskom paketu Office 365 koji se također temelji na ''oblaku''.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 06:13