Jutarnji.hr
Vijesti
Sport
Premium
J2
Kultura
Novac
Scena
Osmrtnice
Pretplata
Magazini
Dobra Hrana
Dom & Dizajn
Autoklub
Globus
Like putovanja
VauMijau
Servisi
Tiskano izdanje
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Naslovnica
Recepti
Priče
Vodiči
Dobri savjeti
Restorani
Moj profil
Odjava
Traži
StoryEditor External
StoryEditor Internal
11 sireva koji dobro funkcioniraju na pizzi, a nisu mozzarella!
Piše:
Jutarnji List
Objavljeno:
6. travnja 2016. 15:08
Podijeli
1/
10
Foto: iStock Cheddar sir varira od blagog do oštrog okusa, sa suptilnom voćnom notom. Kada se radi o izboru, cheddar oštrijeg okusa je manje topljiv, zato se držite onih blažeg okusa i stavite ga zajedno s pecorinom na svoju pizzu.
2/
10
Foto: iStock Feta ima visoku slanost i neće se u potpunosti rastopiti, tako da ju je najbolje kombinirati s drugim sirevima, poput mozzarelle. Napravite mediteransku pizzu s maslinama, svježim rajčicama, paprikama i feta sirom.
3/
10
Foto: iStock Ovaj talijanski kravlji sir ima lagan i travnati miris. Vašu pizzu pripremite s fontinom, vlascem, na suncu sušenim rajčicama i slatkim karameliziranim lukom i nećete pogriješiti.
4/
10
Foto: iStock Gorgonzolina glatka tekstura i robustan okus čini bogat, mastan i slan zalogaj. Dodajte gorgonzolu na pizzu s voćem ili bilo koju drugu.
5/
10
Foto: iStock Gruyère je jarko žuti sir iz Švicarske. Iako je okusom jako sličan švicarskom siru, ima jači, zemljaniji okus. Tradicionalno ćete taj sir pronaći na recimo flambiranom tartu, ali ga nije nimalo teško zamisliti i na dobroj pizzi.
6/
10
Foto: iStock Svježi parmezan donosi jako puno okusa na pizzu. Iako se neće rastopiti poput mozzarelle, zajedno s njom čini pravo umami iskustvo koje ćete osjetiti dok jedete svoju pizzu.
7/
10
Foto: iStock Dok pecorino ima neke karakteristike parmezana, on je napravljen od ovčjeg mlijeka, a ne kravljeg. Ovaj slani talijanski sir ima izraziro jako aromu. Lako bi se mogao koristiti kao zamjena parmezanu u bilo kojem receptu.
8/
10
Foto: iStock Provolone je talijanski sir s blagim, dimljenim okusom. Topi se jako lako, kao mozzarella. Koristi se kao zamjena za mozzarellu u jednostavnoj pizzi Margheriti.
9/
10
Foto: iStock Ovaj talijanski Buffalo sir je iznimno mekan. Kada se pomiješa s vrhnjem čini bogat, mastan, burrata sir. Koristite ovaj sir svjež na vrhu pizze ili pomiješan s parmezanom.
10/
10
Foto: iStock Ovaj talijanski sir je blag, ima nižu slanost od mnogih drugih sireva na ovom popisu, ali je takve teksture koja se topi u ustima. Ricotta je vrlo popularana na bijelim pizzama.
Podijeli
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....
×
07. prosinac 2025 18:56
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....