KLINCI IH OBOŽAVAJU

Ako slijedite ove savjete, dobit ćete najhrskavije i najmekše domaće riblje štapiće koje će ukućani obožavati

Za njima se otimaju oni najmlađi, što je već dovoljno dobar razlog da riblje štapiće ovog puta pokušate napraviti sami

Domaći riblji štapići nisu samo finiji - oni svježiji, zdraviji i napravljeni od ribe koju poznajete. Kad ih jednom napravite kako treba, teško ćete se vratiti na tvorničke verzije koje često sadrže ribu samo u tragovima.

image
Sgaphoto/Getty Images/istockphoto

U Hrvatskoj, srećom, ribe ne manjka stoga je za riblje štapiće najbolje krenuti od bijele ribe s nježnim mesom, ali dovoljno čvrste da zadrži oblik i nakon rezanja. Oslić je najčešći izbor i ne bez razloga, mekan je, pristupačan cijenom i može se kupiti već u filetima bez kostiju, što je zlata vrijedno kad planirate raditi štapiće. No, ako želite nešto više, posegnite za svježim filetima arbuna, škarpine, ugora... I brancin i orada poslužit će izvrsno ako ih imate pri ruci.

Odabir ribe i kompaktnost?

Ribu je najbolje narezati dok je još polu-smrznuta. Tako dobivate precizne, kompaktne komade koje možete lijepo oblikovati. Cilj je dobiti pravokutnike debljine prsta, no nemojte biti rob pravilu, ako komad nije savršeno ravan, to će ga samo učiniti posebnijim. Važno je samo da su svi komadi približno iste veličine kako bi se ravnomjerno ispekli.

Ako vam riba nije savršeno čvrsta ili su fileti tanki i nepravilni, postoji način kako ih svejedno pretvoriti u štapiće. Nasjeckajte ribu na sitnije komade, dodajte malo soli, svježe mljevenog papra, kap limunova soka, možda mrvicu češnjaka, pa sve sjedinite s jednom žlicom gustina ili krušnih mrvica i jednim jajetom. Dobit ćete kompaktnu smjesu koju možete oblikovati rukama u štapiće, poput domaćih ribljih polpeta, ali duguljastih.

image
Patrick Kaiser/Getty Images/istockphoto

Pustite ih desetak minuta u hladnjaku da se stisnu, pa ih tek onda panirajte ili umačite u smjesu.

Smjesa za pohanje je važna

Kad smo kod smjese, možete zaobići klasičnu kombinaciju brašno - jaje - mrvice, s ribom takva smjesa zna biti pregruba. Za nježnije, prozračnije zalogaje idealne su takozvane tempura smjese. Napravite laganu pastu od glatkog brašna, škroba (npr. kukuruznog ili krumpirovog), hladne vode i mrvicu praška za pecivo. Ključ je u hladnoći, voda neka bude skoro ledena, čak možete dodati koju kockicu leda. Ribu umačete samo jednom, u tu prozračnu, tekuću smjesu, i odmah stavljate u vruće ulje. Dobit ćete onu karakterističnu hrskavu, lagano napuhanu koricu, a iznutra će ostati sočan, nježan zalogaj.

image
Ilia Nesolenyi/Getty Images

Ako želite nešto između klasične panade i tempure, možete napraviti smjesu od jaja, brašna i piva. Pivo daje tijestu dubinu, zračnost i onu prepoznatljivu zlatnu boju. Neka bude hladno, neka tijesto ne bude pregusto, cilj nije zalijepiti ribu, već je lagano obaviti u hrskavoj košuljici. Tako pripremljeni štapići mogu se peći u dubokom ulju, ali ako ste precizni i koristite dobru tavu, plitko prženje daje jednako dobar rezultat, pod uvjetom da pazite na temperaturu i da ribu ne okrećete prečesto.

Prženje traži pažnju

Ulje mora biti dovoljno vruće da se tijesto odmah uhvati i ne upije previše masnoće, ali ne toliko da vanjski sloj pocrni prije nego se sredina skuha. Kad štapiće izvadite, položite ih na rešetku, a ne na papir, papir upija ali može i uništiti hrskavost.

TRI SJAJNA PRILOGA UZ RIBU

Iako su štapići sami po sebi dovoljno zanimljivi da se pojedu s nogu, uz njih možete poslužiti nešto što će ih zaokružiti u pun obrok. Bilo da se radi o umacima, salatama, krumpiru na sto načina, izbor je vaš, ali ono što je sigurno je da će riblji štapići sa stola nestati u roku keks.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. studeni 2025 08:45