DOBRO JE ZNATI

Kako prepoznati je li jaje još uvijek dobro iako nema naznačen rok trajanja?

Koristimo ih za kuhanje, pečenje, doručak i mnoge druge recepte. Međutim, što kada naletite na jaja bez jasno istaknutog roka trajanja? Mnogi se tada dvoume: baciti ih ili riskirati?

U situacijama kada jaja nemaju otisnut datum isteka ili pakiranja, važno je znati kako samostalno provjeriti njihovu svježinu. Dobra vijest je da postoji nekoliko vrlo učinkovitih i jednostavnih načina koji ne zahtijevaju nikakvu posebnu opremu, a vama će olakšati život i minimalizirati bespotrebno bacanje hrane.

TEST S VODOM - NAJJEDNOSTAVNIJI POKAZATELJ

Jedna od najpouzdanijih metoda je test s vodom. Sve što vam treba je duboka posuda i hladna voda.

Postupak je jednostavan: stavite jaje u vodu i promatrajte kako se ponaša. Ako je jaje potpuno potonulo i položeno na bok - ono je vrlo svježe. Ako pak stoji uspravno na dnu, nije svježe, ali je još uvijek sigurno za upotrebu (obično staro između 7 do 14 dana). Ako ono pluta na površini velika je vjerojatnost da je pokvareno. Bacite ga.

image
Arthit Pornpikanet/Getty Images

Što ovaj test zapravo pokazuje? Tijekom vremena, ljuska jajeta postaje poroznija i propušta zrak. Kako se količina zraka u jajetu povećava, ono postaje lakše i počinje plutati.

VIZUALNA PROVJERA NAKON RAZBIJANJA

Ako niste sigurni ni nakon testa s vodom, sljedeći korak je razbiti jaje u zdjelici ili tanjuru. Ova metoda vam omogućuje da procijenite i izgled i miris.

image
Fcafotodigital/Getty Images

Kod svježih jaja bjelanjak je gust i čvrsto okružuje žumanjak. Što je stariji, to je bjelanjak rjeđi i razliven. Žumanjak bi trebao biti zaobljen, čvrst i lagano uzdignut. Spljošten žumanjak znak je da je jaje starije. Ako osjetite neugodan, sumporast miris, odmah bacite jaje. To je jasan znak kvarenja.

MUĆKANJE KAO BRZA KONTROLA

Prije nego razbijete jaje, možete ga i lagano protresti uz uho. Ako ne čujete ništa ili je zvuk vrlo blag: jaje je vjerojatno svježe.

Ako ne čujete zvukove, jaje je izgubilo gustoću i strukturu i najvjerojatnije je staro.

image
Alvarez/Getty Images

KAKO ČUVANJE UTJEČE NA SVJEŽINU

Čak i svježa jaja mogu brzo izgubiti kvalitetu ako nisu pravilno pohranjena. Evo nekoliko ključnih savjeta:
• držite ih u hladnjaku, najbolje između 1°C i 4°C.
• ne stavljajte ih na vrata hladnjaka, jer na tom mjestu temperatura često varira.
• čuvajte ih u originalnom pakiranju, koje smanjuje izloženost svjetlu i mirisima iz drugih namirnica.
• postavite ih sa širim krajem prema gore - tako se usporava starenje jer zračni džep ostaje na vrhu.

image
Jarabee123/Getty Images

ZNAČAJ PROVJERE BEZ ROKA TRAJANJA

Jaja bez datuma mogu izgledati ispravno, ali njihova sigurnost nije zajamčena. Provjera svježine nije samo stvar okusa, starija jaja mogu sadržavati bakterije poput salmonele. Osim toga, svježa jaja osiguravaju bolji rezultat u receptima osobito onima gdje se koristi bjelanjak za snijeg ili kod pripreme jaja na oko.

SAVJETI ZA SMANJENJE BACANJA HRANE

Ako naučite kako prepoznati sigurna jaja i bez roka trajanja, manje ćete ih nepotrebno odbacivati. Mnoga jaja sigurna su za jelo te upotrebljiva i nekoliko tjedana nakon što su kupljena, ključno je samo znati ih ispravno procijeniti.

Zaključno, ako jaje nema otisnut rok trajanja, ne znači da je neupotrebljivo, znači da trebate biti malo pažljiviji. Iskoristite čulo vida, mirisa i logiku i imat ćete pouzdan način da odlučite može li jaje i dalje završiti u vašem tanjuru.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2025 04:12