Čini se kako danas gotovo svatko ima fritezu na vrući zrak. Neki se zaklinju: "Ne postoji ništa što ne možete skuhati i ispeći u njoj", dok se drugi odlučuju za klasičan način pripreme. I dobro, premda se možemo složiti da je ovaj popularni kuhinjski gadget iznimno praktičan za pripremu nekih jela - pogotovo onih kod kojih izbjegavate masnoće, pokazalo se da postoje neke namirnice koje ipak ne biste trebali ni pokušati pripremiti u fritezi na vrući zrak. Razloga je više, a o čemu je točno riječ, provjerite u nastavku.
Stoga, krenimo s popisom što u fritezi na vrući zrak ne biste trebali kuhati.
RIŽA
Sirove žitarice zahtijevaju dosta vlage za kuhanje, a to je teško postići u fritezi na vrući zrak, pogotovo kad je riječ o integralnim žitaricama koje i kod klasičnog kuhanja zahtijevaju puno više vremena. Međutim, prženu rižu možete napraviti u fritezi koristeći već kuhanu rižu.
VELIKI KOMADI MESA
Manji komadi mesa odlični su za fritezu na vrući zrak jer ćemo dobiti divne zlatno pečene i sočne komade koji se pripremaju brzo. No veliki komadi nisu preporučljivi jer mogu spriječiti neometanu cirkulaciju zraka u fritezi koja priječi da se komad jednakomjerno ispeče. Pritom, ne zaboravimo kako su veći komadi uvijek bolji kad se pripremaju na niskoj temperaturi koristeći spore metode kuhanja.
AMERIČKE PALAČINKE
Iako se nekima čini logično iskoristiti ovo kuhinjsko pomagalo za pečenje popularnih američkih palačinki jer samo istreseš poštenu količinu tijesta u zdjelu i ostaviš da se peče, bolje nemojte. Stručnjaci napominju kako su kod pripreme ovog jela mogući problemi poput gorkog okusa (jer izgore), pucanja ili - najčešće - nedovoljno pečenog tijesta, pa riskirate da ćete sve baciti.
POJEDINO POVRĆE
Povrće poput krumpira, batata i bundeve izvrsno se peče u fritezi. Povrće poput tikvica, patlidžana i paprike također odlično uspijeva. No povrće s debelim stabljikama poput brokule ili cvjetače treba prvo blanširati jer bi u protivnom bilo tvrdo, suho i gorko.
RIBA BEZ KOŽE
Volimo kako friteza peče ribu poput lososa, jer ostaje sočna. No bijela riba i još ako je riječ o filetu bez kože, vjerojatno će se posušiti i izgubiti sve što kod nje volimo, pa je radije pripremite na tradicionalan način - u pećnici u "škartocu" ili, pak, na gril tavi ili roštilju.
ZELENO LISNATO POVRĆE
Friteza na vrući zrak nije prikladna za povrće poput kelja, blitve i špinata jer su njihovi listovi tanki i lagani te lako izgore. Osim toga, zeleno lisnato povrće vrlo se brzo priprema i na štednjaku pa nema potrebe za fritezom na vrući zrak - povrće jednostavno operite, po potrebi narežite, kratko blanširajte u kipućj vodi i završite u dubokoj tavi uz malo češnjaka, soli i maslinova ulja.
MESNI UMACI
Čudno zvuči, ali sigurno je netko koga znate barem jednom pokušao podgrijati jučerašnji bolognese umak u fritezi. Vjerujte, rezultat je bio prava katastrofa! I još je k tome - želio priznati ili ne, pošteno uneredio fritezu na vrući zrak jer je umak zasigurnu špricao na sve strane. Za umake je uvijek bolje koristiti štednjak i podgrijavati ih (ako je neophodno) na niskim temperaturama.
Zaključno, iako je friteza na vrući zrak svestran i vrlo praktičan uređaj, postoji hrana koju je bolje izbjegavati ili pripremati na klasičan način kako biste izbjegli kaos u kuhinji, loš okus ili bacanje hrane. Priprema hrane u fritezi na vrući zrak zahtijeva prilagodbu i poznavanje njezinih mogućnosti i ograničenja, naročito kada je riječ o vlažnim namirnicama. Stoga, bolje dva puta razmislite prije nego što je uključite.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....