Trajat će dulje

Sačuvajte džemove, ajvar, pinđur i druge namaze od kvarenja uz ovaj mali trik

 Eclipse_images/Getty Images
Plijesan uz ovakav način čuvanja otvorene staklenke navodno nema šanse
Plijesan uz ovakav način čuvanja otvorene staklenke navodno nema šanse

Svima nam se dogodilo da smo otvorili teglicu omiljenog ajvara ili pekmeza, zagrabili žličicu, dvije i pospremili ga u hladnjak. A onda, kad smo ga idući puta htjeli konzumirati, dočekalo nas je neugodno iznenađenje - na njega se navukla zelena plijesan, pa smo teglicu brže bolje zatvorili i bacili da se spore plijesni ne šire kuhinjom. Muka je još i veća ako se to dogodi na zimnici koju smo sami radili, pa imamo dojam kako nam je sav trud "otišao u vjetar". No, jedan mali trik mogao bi pomoći da se to više ne ponovi.

image
Lena_zajchikova/Getty Images/istockphoto

Naime, nakon što otvorite teglicu džema, pinđura ili ajvara a ne potrošite je do kraja, prilikom vraćanja u hladnjak jednostavno je okrenite naopako - na stranu poklopca. Tako će sadržaj u teglici, koji je došao u kontakt sa zrakom, žličicom, nožem, prstima ili nečim drugim što sadržaj staklenke može kontaminirati, ostati uz poklopac, što će smanjiti mogućnost razmnožavanja bakterija i gljivica te pojave odbojne zelene plijesni.

Ovo rješenje je, kažu oni koji su ga isprobali, jednostavno i učinkovito, a uštedjet će vam i novac.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. studeni 2025 15:17