DOBRO JE ZNATI

Sve što trebate znati o zamrzavanju sira i zašto to u nekim slučajevima nije dobra ideja

Zamrzavanje može biti praktičan saveznik u kuhinji, ali kada je riječ o siru pravila su jasna: nije svaka vrsta pogodna za duboko smrzavanje, a način pakiranja i čuvanja presudan je za očuvanje okusa i teksture

Možda zvuči nevjerojatno, ali i sira ponekad može biti previše. Svi smo ga barem jednom kupili previše ili precijenili koliko nam treba za bogatu platu na druženju. Iako je sama umjetnost proizvodnje sira nastala kao način da se produži trajnost mlijeka, to ne znači da sir traje zauvijek.

Uostalom, malo što je razočaravajuće kao kada u stražnjem dijelu hladnjaka otkrijete komad sira prekriven kolonijom plijesni. Ipak, ne treba očajavati, postoji rješenje kako sir sačuvati za neku drugu priliku, a to je zamrzavanje.

image
Monticelllo/Getty Images/istockphoto

Ono što je važno znati je da pritom treba biti oprezan. Naime, nisu sve vrste sira prikladne za duboko zamrzavanje, a ključnu ulogu imaju i zaštitno pakiranje te način čuvanja.

Koje sireve možete zamrznuti?

Za početak, najbolje je zamrzavati sireve s nižim udjelom vlage. Pravilo je jednostavno, birajte polutvrde i tvrde sireve, posebno one koji su dulje zreli. Primjeri sireva koji se dobro podnose zamrzavanje su cheddar (zreli), gruyère, parmezan i gouda.

Suprotno tome, svježi i polumeki sirevi nisu dobri kandidati za zamrzavanje. Kod njih dolazi do promjena u masnoći - ona se odvaja od ostatka strukture, što rezultira gubitkom konzistencije i nastankom zrnate ili masne teksture nakon odmrzavanja.

image
Svariophoto/Getty Images

To znači da sireve poput ricotte, briea ili mozzarelle treba jesti svježe i držati dalje od zamrzivača.

Kako pravilno zamrznuti sir?

Kao i kod bilo koje hrane, najvažnije je svesti doticaj sira sa zrakom na najmanju moguću mjeru. Najlakše je to učiniti ako je sir još uvijek u originalnom, neotvorenom pakiranju. Sirevi koji dolaze vakuumirani ili čvrsto zamotani u plastiku mogu se zamrznuti i bez dodatnog pakiranja.

Ako je pakiranje već otvoreno, sir treba dodatno zaštititi. Najbolje je prvo ga omotati plastičnom folijom, a zatim spremiti u čvrstu vrećicu sa zatvaračem. Što više zraka istisnete iz vrećice, to bolje.

image
Qwart/Getty Images/istockphoto

Moguće je zamrznuti i naribani sir. Vrećice naribanog sira (npr. mozzarella ili cheddar) često imaju zatvarač, pa su praktične za porcioniranje i upotrebu izravno iz zamrzivača. I ovdje vrijedi pravilo, istisnite višak zraka prije zamrzavanja.

Koliko dugo sir može stajati u zamrzivaču?

Prema USDA-u, zamrzivač tehnički čuva hranu sigurnom za konzumaciju neograničeno dugo. No to ne znači da će i dalje biti ukusna.

Najbolje je zamrznuti sir označiti datumom i potrošiti ga u razdoblju od tri do šest mjeseci. Nakon toga kvaliteta, tekstura i okus mogu znatno oslabjeti.

Kako koristiti prethodno zamrznuti sir?

Bez obzira na vrstu sira i kvalitetu pakiranja, nakon odmrzavanja mogu se pojaviti manje promjene u teksturi i okusu. Takav sir možda neće biti jednako privlačan za posluživanje na plati, ali itekako je dobar za toplu pripremu.

image
Nelea Reazanteva/Getty Images

Zamrznuti i odmrznuti sirevi idealni su za kuhanje, primjerice za umake, lazanje, tjesteninu sa sirom, pizzu, omlete ili juhe. Iako vizualno i teksturalno možda neće parirati svježem, u toplim jelima ponovno zasjaju i osiguravaju puni okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2025 11:56