VIDEO RECEPT

KRALJICA USKRSNOG STOLA: Ovog Uskrsa pincu napravite sami!

Zamijesili smo pincu!

Ovaj sadržaj vam donosi Digo kvasac

Već ste sigurno duboko u planiranju vašeg uskrsnog menija, a na stolu će se svakako naći i pinca, najpoznatiji uskrsni kolač. Pinca, sirnica ili slatka pogača uvriježen je simbol uskršnjeg stola, a njezin izostanak ili zamjena kruhom smatra se velikim propustom. Nemojte podleći nedostatku vremena i kupiti pincu, napravite ju sami. Sigurni smo da će vam s ovim receptom ispasti odlično!

 

Trebat će vam:

500 g glatkog brašna
40 g svježeg Digo kvasca
100 ml mlakog mlijeka
4 žutanjka
100 g meda
50 g šećera
1 vanilin šećer
prstohvat soli
1 mahuna vanilije (koju stavite u mlijeko dok ga grijete)
naribana korica 2 limuna
naribana korica 2 naranče
2 narančina soka
1 šaka grožđica
0,5 dcl ruma (možete i malo više ako volite aromatičnije ali ne pretjerujte)
125 g maslaca omekšalog na sobnoj temperaturi
*1 žutanjak + 2 žlice vode za premaz

 

Priprema:

  1. U vruće mlijeko koje ste zagrijavali sa mahunom vanilije, umiješajte kvasac i 2 žlice brašna (uzete iz ukupne količine brašna) i pola doze vanilinog šećera. Dobro promiješajte da se sve sjedini i imajte na umu da će smjesa brzo bujati pa radite u većoj šalici ili posudici
  2. Zatim u veliku posudu stavite brašno i zatim sve sastojke redom, a kvasac koji ste prethodno pripremili na samom kraju
  3. Sve prvo promiješajte kuhačom, a zatim zamijesite glatko tijesto rukama. Nek vam ne bude teško nešto duže mijesiti kako bi tijeto bilo što mekše i podatnije.
  4. Tijesto je gotovo kad se krene odvajati od stjenki posude.
  5. Tijesto oblikujte u loptu, a zatim pustite na toplom mjestu da se volumen udvostruči ( 60 minuta)
  6. Premijesite i pustite da se tijesto ponovno udvostruči (60 minuta)
  7. Prepoloviti tijesto na pola (za dvije srednje velike pince) pa pustiti da se “dižu” još 20 minuta
  8. Tako oblikovane loptice (pince) premažite žutanjkom (na 1 žutanjak idu 2 žlice mlake vode)
  9. Pecite ih kojih 25 minuta na 160°C. (pripazite već iza 20te minute jer je možda vaša pećnica drugačija, pince su gotove ako nož zaboden u sredinu izlazi čist)
  10. Pustite da se pinca malo opusti na sobnoj temperaturi i zatim je spremna za posluživanje.

SVIDIO VAM SE ČLANAK? Pročitajte još!

PRIPREMA PINCE PO KORACIMA: Donosimo recept za uskršnju miljenicu!

PROJEKT ZVAN PINCA: Ovo je osam savjeta da vam pinca uspije bolje od svekrve!

Izdvajamo

Iz drugih medija