KUHAM/ŠERAM

ALEKSANDAR SALEVIĆ NAM JE OTKRIO RECEPT ZA MARINIRANE SRDELE: Jednostavno, a zanimljivo jelo koje biste mogli često pripremati!

 
 

Aleksandar Salević bio je dugogodišnji chef Plavog podruma, a od nedavno je glavni chef riječkog restorana Conca d´Oro. Zanimljivo je dodati, kako je Aleksandar dugo godina živio i radio u Španjolskoj, a njegova jela dobrim djelom inspirirana su španjolskom kulturom. Ovog puta ustupio nam je doista jednostavan recept za marinirane srdele koji vam neće oduzeti puno vremena. Srdele prethodno možete i dimiti, a ovako pripremljene bit će vrlo ukusne i na bruschetti koju ste prethodno nadjenuli rajčicom te začinili s malo limete i tabasca ili u tjestenini.

Sastojci:

500 g većih srdela
sol i šećer
sok 1 veće naranče
sok 1 većeg limuna
1 jabuka
2 veće rajčice
blanširana koža tikvice
ljutika
maslinovo ulje
cvijet soli
papar
ukiseljene rotkvice (ili svježe)
tabasco

Privatna arhiva

Za ovaj recept bolje će odgovarati veće srdele. Prvo ih je potrebno očistiti, dakle odstranite škrge, glavu i utrobu, a nakon toga otkrvite (pustite da odleže u hladnoj slanoj vodi oko pola sata). Taj proces je poželjan kod sve plave ribe jer tako eliminirate gorkast okus koji znaju imati. Nakon toga pažljivo filetirajte ribu i posložite na papirnati ubrus da upije ostatak krvi.

Privatna arhiva

Na jedan pleh stavite pola centimetra mješavine šećera i soli u omjeru 60/40%. Zatim srdele položite potrbuške, a kožu premažite mješavinom soka naranče i limuna. Ovisno o veličini ribe trebat će oko pola sata do 45 minuta. Nakon toga isperite ribu u hladnoj vodi i opet osušite papirnatim ubrusom.

Ako želite, fazu dimljenja možete preskočiti. To možete jednostavno učiniti tako što ćete ribu položiti na rešetku ili jedno metalno cjedilo koje ste stavili na jednu veliku posudu. Komadić drveta zapalite i stavite u zdjelu te ga pošpricate vodom kako biste ugasili vatru a dobili dim. Prethodno postavljenu rešetku s ribom pokrijete alu folijom ili poklopcem i pustite tako desetak minuta.

Privatna arhiva

Ribu potom stavite u neko blago sjemeno ulje (ne maslinovo jer će zagorčati okus, Aleksandar je koristio ulje aromatiziramo đumbirom, vanilijom te koricom limete). Kad ste to napravili vrijeme je za pripremu brunoise salate (brunoise=povrće ili voće sjeckano na sitne kockice). Ovdje možete koristiti sve što vam padne na pamet. U ovom receptu korištena je jedna jabuka, meso rajčice, blanširana koža tikvice, malo ljutike i dio od pera same ljutike. Začinite sve maslinovim uljem i ostatkom soka naranče i limuna, cvijetom soli i paprom. Ukrasite kiselim rotkvicama koje naravno mogu biti i svježe, a povrh svega položite prethodno pripremljene srdele.

Privatna arhiva

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. prosinac 2025 20:17