NAJBOLJA CHEFICA NA SVIJETU

ANA ROŠ: "Knjigu sam pisala i kod frizera i na aerodromu, a najveći kompliment mi je kad mi kažu da smo drugačiji!"

Suzan Gabrijan

 

Najbolja chefica Slovenije, ali i svijeta 2017. godine, nedavno je proglašena i ambasadoricom gastronomskog turizma. Trenutačno se nalazi u Madridu gdje se Hiša Franko preselila na tri tjedna, a početkom ožujka na tržište izlazi njezina dugoočekivana knjiga “Sun and Rain”.

Ljude u Madridu potpuno smo oduševili svojom različitošću. Sve su to ljudi koji puno zalaze u restorane, putuju po cijelom svijetu i drago mi je što smo im uspjeli ponuditi nešto drugačije.

Najteže u izvedbi pop-upa u drugoj zemlji jest to što morate preseliti više od 30 ljudi s jednog mjesta na drugo, a pritom se od njih očekuje da cijela organizacija i kuhanje budu na zavidnoj razini baš kao i u matičnoj kući.

Suzan Gabrijan
 

Najčudnija pritužba na jelo stigla mi je od jednog para koji je desert komentirao kao čudan. Ne znam vam to objasniti, ali u tom trenutku za mene nije bilo većeg komplimenta od toga da mi je jelo čudno. To znači da nikad nisu jeli ništa slično.

Suzan Gabrijan

Suzan Gabrijan
 

Knjiga nosi naziv "Sun & Rain" (Sunce i kiša) zato što se upravo u te dvije pojave očituje životni ciklus u dolini Soče, a ne u promjenama sezona.

Knjigu sam pisala u svakom slobodnom trenutku - u 3 ujutro, čekajući na križanju na ulici, čak i kod frizera. Mislim da me moja frizerka pomalo mrzi zbog toga (smijeh). Pisala sam i na aerodromu! Za chefa koji je aktivan doista je nemoguće u potpunosti se izolirati tako da trebate grabiti svaki trenutak koji vam se pruži.

Pitanje žena u gastronomiji još je uvijek prilično vruća tema. Kad sam dobila nagradu za najbolju cheficu svijeta 2017. godine, puno ljudi me pitalo kako ću je iskoristiti i navodilo me da kritički i, čak mogu reći, negativno progovorim o tom pitanju, što zapravo nije moj izbor. Moj je izbor pričati o prelijepim ženama koje imaju obitelj, koje su tek na početku puta, koje nemaju partnera, što god su si same odabrale, i o tim istim ženama koje rade kompromise kako bi živjele i ostvarile svoje snove. Odabrala sam pozitivan pristup jer mislim da postoji lijepa i snažna priča o ženama koju treba tako i prezentirati, ističući prvenstveno njihovu snagu.

Mislim da se polako približavam ostvarenju svog početničkog sna. Uvijek sam htjela restoran ispunjen sretnim ljudima koji od mene odlaze preplavljeni nekim novim iskustvom. Naravno, Hiša Franko ima još puno mjesta za napredak, ali ne mogu vam opisati sreću zbog te zajedničke energije u timu koja nas gura da budemo bolji u svakom segmentu

Obožavam kišu. Sunce, naravno, simbolizira svjetlost i sreću, konotacija kiše povezuje se s tamom i tugom, ali kada živite na području doline Soče, spoznate tu ljepotu kiše i koliko je dragocjena za naš život. Zbog nje imamo sve namirnice i možemo ubirati plodove prirode. Iskreno, mislim da sam s vremenom naučila voljeti kišu, kako živjeti i kako biti u potpunosti pomirena sa svojim bićem kad puno pada. Zato rado trčim kada kiši, berem bilje kada kiši i idem u vrt kada kiši. Svi vole sunce, ali reći ću samo jedno - najbolje fotografije nisu napravljene tijekom sunčanog vremena.

Benjamin Schmuck
 

Moj ispušni ventil je trčanje i mogu reći da trčim više nego ikad. Uvijek se trudim pronaći jedan sat u danu koji posvećujem sebi i tada trčim. Kad je količina stresa velika, tad trčim šest puta tjedno.

Nikad ne počinjem dan prije 10 ujutro. Naravno, postoje dani kad si takvo što ne mogu dopustiti, ali volim ujutro popiti kavu i odraditi trčanje. U trenu kad otvorim vrata, trudim se biti spremna za sav stres i obaveze koje mi taj dan nosi i tako ga mogu odraditi, ma koliko dugo u noć trajao.

Suzan Gabrijan
 

Nakon oabvljenog pop-upa u Madridu veselim se projektu pod nazivom “Grand Gelinaz! Shuffle”. Riječ je o konceptu koji podrazumijeva angažman svjetskih chefova koji će u isto vrijeme u svojim matičnim kuhinjama pripremati večeru od osam sljedova po recepturama nekog od chefova sudionika. Još se ne zna čije ću recepte dobiti. Sudjeluje gotovo 150 chefova u 38 država raspoređenih u 17 vremenskih zona, a pripremat će 2200 recepata.

Izdvajamo

Iz drugih medija