VIDEO: Kako smo skuhali Božić?

BADNJAK BEZ BAKALARA: Naučite jednom zauvijek pripremiti ukusne tagliatelle s kozicama uz naš video!

 Berislava Picek / HANZA MEDIA
Opremite se kvalitetnim maslinovim uljem, dobrim parmezanom, al dente skuhanom paštom i stvar je riješena!

Dobra hrana u suradnji sa Sparom

Uvijek je dobro vrijeme za tjesteninu, a isto vrijedi i za vaš badnji ručak ili večeru. Naš dragi chef Zoran Gajić primio se pincete i tavice te je pripremio kremastu tjesteninu s kozicama i sitno sjeckanim tikvicama. U tjesteninu nije dodavao vrhnje kako bi bila savršeno kremasta i svilenkasta već ju je podlio ukusnim vinom i domaćim temeljcem.

Kako je napravio temeljac? Ljuskice od kozica i morskih plodova prokuhao je na vatri s dodatkom ukusnih začina te napravio pravi eliksir od kojeg rastu zazubice. Temeljac uz lagano prepržene kozice, hrskave tikvice koje nikako ne želite prekuhati i divne sušene rajčice čine savršen recept za večeru koja će oduševiti baš sve!

Zagreb, 121216.
Kuhar Zoran Gajic pripremio je blagdanska jela od Badnjaka do Novogodisnje noci. Jela je pripremao u pokaznoj kuhinji tvrtke Miele.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / HANZA MEDIA

Opremite se kvalitetnim maslinovim uljem, dobrim parmezanom, al dente skuhanom paštom i stvar je riješena!

Trebat će vam:

Za 4 osobe:

malo maslinova ulja
200 g kozica
500 g tjestenine
4 sušene rajčice
200 ml ribljeg temeljca ili temeljca od ljuski kozica i plodova mora
20 g češnjaka
sol
1 dcl bijelog vina
1 tikvica
1 mrkva
1 celer
50 g luka
1 rajčica
grančica ružmarina
20 g maslaca
parmezan
oko 5 g bosiljak

Priprema:

Temeljni umak za kozice

Ljuske kozica s malo luka i korjenastim povrćem pirjamo podlijevajući s malo bijelog vina. Nakon što vino ispari dodamo sol, papar i podlijemo s pola litre vode. Nakon 30 minuta procijedimo i dobijemo temeljni umak za kozice.

Ostatak pripreme

Stavimo vodu da zakuha, posolimo i stavimo kuhati tagliatelle.

U tavici popržimo kozice na maslinovom ulju. Dodamo sjeckani češnjak i podlijemo s malo bijeloga vina. Kad vino malo ispari, posolimo i dodamo papar i 1,5 dcl temeljca. Kuhamo 3-4 minute i tada dodamo sitno, na kockice, sjeckane tikvice.

Kad su tagliatelle kuhane al dente procijedimo ih i dodamo u umak. Pospemo parmezanom, a nakon 2 minute dodamo maslac. Prokuhamo još 2 minute i maknemo s vatre. Kad je tjestenina kuhana al dente procijedimo i dodamo u umak. Na kraju dodajte maslac i parmezana po želji. Serviramo sa sušenim rajčicama i listovima svježeg bosiljka.

Uz ovakvu badnju večeru sve će biti gotovo za tren, a vi ćete imati pregršt vremena za razgovor s najmilijima za blagdanskom trpezom.

Pogledaj božićnu poruku koju ti donosi Spar

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:07