ZA VEGANE I NEVEGANE

BARCODE MITRA: Bivša trešnjevačka kebabdžinica svoje sočne burgere zove veganskim burgerima za mesojede!

Zagreb, 240419.
Veganski burger bar Barcode Mitra u Ulici Andrije Zaje i vlasnik Mitar Pejanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA

Unatoč činjenici da sve više Hrvata odabire vegetarijanstvo i veganstvo kao primarni način prehrane, domaćim veganima i vegetarijancima nudi se ograničen broj adresa na kojima mogu nešto ukusno pojesti.

Tek nekolicina entuzijasta u Zagrebu, Zadru i Splitu pokušava popraviti situaciju, a jedan od njih je i Mitar Pejanović iz Podgorice, koji se prije nekoliko godina skrasio u Zagrebu, a početkom ove odlučio je poduzeti nešto po tom pitanju.

Zagreb, 240419.
Veganski burger bar Barcode Mitra u Ulici Andrije Zaje i vlasnik Mitar Pejanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

VEGANSKO ZA MESOJEDE

Sasvim ironično, u prostoru nekadašnje kebabdžinice u Ulici Andrije Žaje 60 na Trešnjevci danas se nalazi Barcode Mitra, posebna zalogajnica koja svojim posjetiteljima nudi ukusne i zasitne veganske burgere. Iako tek od 1. veljače radi na zagrebačkoj adresi, njihove burgere već proglašavaju najboljim vege burgerima u gradu, i to onima u kojima će uživati svi, a ne samo deklarirani vegani i vegetarijanci! Sam Mitar svoju je hranu prozvao veganskim burgerima za mesojede jer su pečene debele “pljeskavice” sočne i aromatične, okusa kojima ne pokušavaju oponašati meso, nego nude osjetilima nešto uzbudljivo.

Zagreb, 240419.
Veganski burger bar Barcode Mitra u Ulici Andrije Zaje i vlasnik Mitar Pejanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

- Ja nisam vegan, jedem sve i generalna ideja nam je da nudimo veganske burgere za ne-vegane - objasnio nam je Mitar Pejanović dok nam je pripremao hranu. - Inače je ljudima koji jedu meso veganska hrana bezlična, no mi smo pripremili fine kombinacije i svi nam se burgeri dobro prodaju. Obično kad jednog nema, svi drugi brzo odu. Riječ je o hrani koja je lagana i ne pada teško na želudac, a drži te sitim, pogotovo ako se radi o velikom burgeru - rekao je Mitar.

KOSJENKA I REGOČ

Kada uđete u njegovu zalogajnicu prvo ćete uočiti crni zid ispisan nazivima i popisom sastojaka koji se skrivaju u jedinstvenim burgerima, za koje je Mitar sam razvio recepte. Izbor burgera nije velik, ali je zato svaki bogat povrćem i orašidima, a zainteresirat će vas i svojim nazivima. Naime, svi su izvučeni iz književnih djela Ivane Brlić Mažuranić pa se tako možete počastiti Gitom ili Striborom, Rutvicom ili Potjehom, Nevom ili Jagorom te Kosjenkom ili Regočem. Pritom se oni veći nazivaju ženskim imenima, dok je manja porcija obilježena muškim imenima likova iz popularnih bajki.

Zagreb, 240419.
Veganski burger bar Barcode Mitra u Ulici Andrije Zaje i vlasnik Mitar Pejanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Kombinacije poput gljiva, oraha, crnog graha, smeđe riže, češnjaka i luka u smeđoj Kosjenki, graha, kukuruza, hokaido tikve, tikvica, kurkume, začina i luka u žutoj Nevi, riže, slanutka, cikle, mrkve, čilija, kajenskog papra, peperoncina i luka u ljutoj crvenoj Rutvici ili leće, zobene kaše, blitve, špinata, celera, luka i mediteranskih začina u zelenoj Giti jamče da će vas okus ovih burgera ugodno iznenaditi: - Osim ‘pljeskavice’ dodajem i salatu, kriške voća poput kruške ili čak naranče, koje daju burgeru dodatnu svježinu, maslac od orašastih plodova te umake poput chutneya, salse ili pak humusa - rekao nam je Mitar.

Zagreb, 240419.
Veganski burger bar Barcode Mitra u Ulici Andrije Zaje i vlasnik Mitar Pejanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

SVE JE POČELO U NEW YORKU

Dok “pljeskavice” priprema sa svojom ekipom u Žajinoj, peciva nabavlja u riječkoj pekari Demetra i zagrebačkom Bread Clubu. Kako ničega ne bi nedostajalo, Mitar u ponudi ima Zdravogriz zdrave kolače, vodeni kefir i kombuchu brenda Magoleum te šarene boce sirove tekuće hrane koju sam priprema, a koja će vas nahraniti s više od 30 zdravih sastojaka u samo jednoj čaši. Kako biste uhvatili svoju dozu energije, vitamina i zdravlja, morate biti brzi i imati malo sreće jer nestaju za čas.

Zagreb, 240419.
Veganski burger bar Barcode Mitra u Ulici Andrije Zaje i vlasnik Mitar Pejanovic.
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / HANZA MEDIA
 

Upravo je zbog tih sokova sve i počelo, i to ni manje ni više nego u New Yorku, gdje je Mitar godinama radio u kafićima sve dok na kraju nije pokrenuo i vlastiti coffee shop: - Bio sam u New Yorku 16 godina, a smoothieje sam počeo raditi prije 12… U Zagrebu sam se time počeo baviti prije četiri godine i to na Malom placu od Jelene Mikin, gdje sam prodavao svoje sokove. Tamo sam upoznao mnoge ljude koji su mi pomogli i s kojima danas surađujem, poput Krunoslava Čobraje iz Super Danka, Gordane Vučić iz Magoleuma i tako dalje. Svi smo počeli kao mali, a sada rastemo! - zadovoljno je zaključio Mitar.

Izdvajamo

Iz drugih medija