DOJMOVI HRVATSKIH VINARA

BERBA 2019.: Hladan svibanj, ekstreman lipanj. Za neke sjajna godina, dok se drugi jedva mogu sjetiti teže!

 Berislava Picek / CROPIX
Što možemo očekivati od ovogodišnje berbe upitali smo neke od naših ponajboljih vinara. Berba je već u punom jeku, nekima je ovo jedna od boljih godina, neki su pretrpjeli velike štete, a u nastavku pročitajte njihova razmišljanja i prognoze.

Vinarija Matošević

- Ove godine smo ipak krenuli kasnije s berbom u odnosu na prošlu godinu, tako da smo startali 24. kolovoza. Svibanj je za nas bio jako kišovit, dok je lipanj bio u znaku prilično visokih temperatura pa, kad se podvuče crta, mogu reći kako smo kasnili kojih desetak dana - otkrio nam je vinar Ivica Natošević te nastavio: - Završili smo s bazama za pjenušce i ranim sortama (sauvignon i chardonnay), te prvim partijama malvazije, a sad smo ubacili u višu brzinu i upravo beremo prva crna grožđa jer, na naše iznenađenje, ona napreduju brže od malvazija; izgleda da su bolje podnijela lipanjske vrućine. Prema dosadašnjim pokazateljima očekujem sjajnu godinu, naravno, pod uvjetom da nas vrijeme posluži u ovim tjednima pred nama - zaključio je gospodin Matošević.

Matošević Facebook page

Vinarija Bibich

Berba za vinariju Bibich počela ne ranije i to berbom sauvignona 14. kolovoza nakon čega su pobrali pinot sivi, chardonnay, muškat, merlot te syrah. Uskoro kreće i berba domaćih sorata poput debita, plavine, babića i lasina.

/ Bibich Official Facebook Page

- Berba je za nas počela kojih desetak dana kasnije, a protječe bez problema. Možda ne bih ocijenio ovu godinu iznimnom, ali jako dobra svakako jest - otkrio nam je Alen Bibić.

Vinarija Miloš

Vinarija Miloš s berbom je krenula još 26.8., što se može dojmati prilično rano, ali zapravo su krenuli u berbu kasnije no prijašnjih godina što pripisuju hladnijem svibnju. Do sredine rujna su već pobrali većinu svojih vinograda.

- Ova sezona nije počela obećavajuće zbog enormne količine padalina u prilično hladnom svibnju. Nakon toga uslijedio je ekstremno vruć lipanj i još nekoliko toplotnih valova tijekom ljeta, ali upravo u takvim godinama se pokaže superiornost našeg položaja, gdje naših petnaest hektara vinograda obrađujemo potpuno ručno, bez navodnjavanja i potpuno ekološki, što znači s minimalnom uporabom čak i onih ekološki dozvoljenih sredstava, čime smo jedinstveni ne samo u Hrvatskoj, nego i u svijetu - objasnio nam je Josip Miloš pa nastavio: - Za nas izraz da vino nastaje u vinogradu nije samo marketinška floskula, već filozofija našeg pristupa vinarstvu i stvaranju dodatne vrijednosti. Ova berba će za nas biti na razini prošlogodišnje, s kojom smo također bili izrazito zadovoljni - zaključio je Josip.

Vinarija Dvanajščak

Vinarija Dvanajščak s berbom je upravo krenula što je uobičajeno budući da se radi o najhladnijem vinorodnom području u Hrvatskoj.

- To će biti prava berba „kak negda“, kako se i nekad bralo. Prvo smo krenuli u berbu sivog pinota, a zatim slijede sve rane sorte; pinoti, chardonnay, muškati i sauvignon, a berbu završavamo s vodećom i tradicionalnom sortom pušipel - otkrio nam je Viktor Dvanajščak.

Vina DK - Dvanajščak Kozol Facebook page

Ova godina za njih je bila iznimno zahtjevna s obzirom na količinu padalina i vremenske uvjete u vegetaciji, koji su ponekad bili ekstremni i vlažni. Temperaturno je bila prosječna s toplijim mjesecima lipnjem i kolovozom te nešto hladnijim srpnjem.

- Berba će biti iznimno kvalitetna s vrhunskim parametrima zriobe, sigurno jedna od najboljih berbi u zadnjih 10 godina. Naime, topli dani i hladne noći omogućuju nam koncentriranje aromatike i očuvanje primarnih aroma grožđa. Stoga će vina ove berbe biti iskrena i prava refleksija Međimurja: izričito aromatična, alkoholom laganija, karakterna i jedinstvena - zaključio je Viktor Dvanajščak.

Vinarija Benvenuti

I vinarija Benvenuti je ove godine pomaknula početak berbe na sredinu rujna pa su u vinograde ušli 13. rujna.

- Nismo imali nekih značajnijih problema ili situacija s kojima se već nismo susretali. Činjenica je da je početak vegetativne sezone bio dosta kišovit, zbog čega se cijeli proces dozrijevanja i pomaknuo za nekoliko tjedana u odnosu na prethodne godine, ali je kasnije izmjena kišnih i sunčanih dana bila redovita i omogućila nam zdravi razvoj biljke. Osobito je bio povoljan drugi dio ljeta, ključan za fenolno sazrijevanje grožđa, kada je nastupio vrlo topli i sunčani period, a zalihe vode duboko u zemlji su bile dovoljne da ne dođe do sušnog šoka - otkrili su nam iz vinarije Benvenuti.

Benvenuti Vina Facebook page

Položaji njihovih vinograda jedni su od najviših u Istri, što im omogućava lakšu borbu s vremenskim nedaćama i zdravije grožđe. Kod kišnih dana voda se ne zadržava, a kod sušnih im viša nadmorska visina osigurava niže temperature od prosjeka i manji šok za biljku. Prema dosadašnjiim prikupljenim podacima očekuju odličnu berbu. Iako 2014. pamte kao neslavnu, priroda ih je pet puta zaredom nagradila dobrom godinom.

Vinarija Kozlović

Kozlovići su s berbom krenuli početkom rujna, a posebne pripreme se odvijaju za berbu na Santa Luciji gdje se polaže posebna pažnja na selektivnu berbu. Isti nasadi obilaze se više puta te provjerava zrelost istih.

- 2019. je lijepa i dobra vinogradarska godina koja nam nije zadala probleme u vinogradima. Ljeto je dalo povoljne uvjete, nije bilo nevremena, grožđe je zdravo, a imali smo i nekoliko kiša koje su pale u pravo doba. Uz kilometre koje smo nakupili iskustvom u berbama i onaj vječni entuzijazam koji pak nema rok trajanja, krenuli smo u još jednu berbu - otkrila nam je Antonella Kozlović.

Vinarija Boškinac

Vinarija Boškinac kreće u berbu Potribice za kojih tjedan dana. Podsjetimo kako se su nasadi vinarije Boškinac ove godine pretrpjeli veliku štetu uzrokovanu posolicom. Prvi čovjek Boškinca, Boris Šuljić, objavio je putem društvenih mreža kako je na nagovor chefa i prijatelja Rudija Štefana odlučio od cijelog uroda napraviti vino pod nazivom Potribica, a sav prihod dati Udruzi RokOtok na čelu s Domagojem Jakopovićem Ribafishem, koji je ovog ljeta plivao i povezao 17 otoka u spomen na prerano preminulog sina, a s ciljem da djecu makne na trenutak od ekrana i pozove na druženje u stvarnom svijetu.

Boškinac Faceboook page

Bit će to jedno prirodno vino, opolo, no teško je u ovom trenutku išta prognozirati. Boris nam je otkrio kako su etikete već u izradi, a djelo su Studija Sudar te će putem ankete kupci odlučiti o favoritu. Za kraj dodajmo kako je ova akcija imala nevjerojatan uspjeh te je Potribica u potpunosti rasprodana u samo nekoliko sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:58