Koncept prehrane sirovom hranom zapravo se temelji na prehrani koja isključuje namirnice životinjskog podrijetla. Sirovojedci namirnice tretiraju isključivo mehanički te ih termički obrađuju na temperaturama do 45 stupnjeva. Okosnica sirove prehrane je kvalitetna namirnica, a cilj je kroz sirovu hranu osigurati sve hranjive tvari uz minimalno opterećenje probave. Ako ste razmišljali o tome da se prebacite na potpuno “raw” način prehrane, dobro je na vrijeme pribaviti nekolicinu kuhinjskih alata koji će vam olakšati pripremu obroka. Glavno sredstvo za pripremu “raw fooda” su blender, dehidrator i spiralizator, uz pomoć kojih se mogu pripremiti ukusni i hranjivi sirovi obroci. Iako nećete morati trošiti puno vremena na sam proces kuhanja, priprema ove vrste hrane može biti zahtjevna i izazovna zbog sjeckanja veće količine povrća i voća te pripravljanja namaza, biljnih maslaca i dehidriranih specijaliteta iz domaće radinosti.

OSNOVNI APARATI
Blender je uređaj koji bi svaka “sirova” kuhinja trebala imati, kako biste mogli svakodnevno pripremati doručak, koji se obično sastoji od smoothija od voća i zelenog lisnatog povrća. Pomoću blendera može se miksati i spirulinu u prahu te zelenu magmu, namirnice koje sirovojedci često koriste. Dehidrator je praktičan i koristan jer omogućava da voće i povrće, koji su temelj sirove prehrane, kupite tijekom sezone, osušite i spremite za buduća korištenja. Od takvog se povrća mogu napraviti lazanje, povrtna musaka, spring rolice i slično. Neizbježan je i u pripremi veganskih sireva koji se rade od indijskih oraščića, suncokretovih sjemenki, badema i makadamije.

Osvježavajući špageti od tikvica veliki su hit na društvenim mrežama, a osim što se radi o zanimljivom receptu, radi se o načinu pripreme sirovog povrća koji je sirovojedcima jedan od najdražih. Pripremaju se pomoću spiralizatora, alata koji povrće poput tikvice, mrkve ili patlidžana reže na tanke trakice nalik špagetima. Ako nemate spiralizator, možete koristiti nožić za guljenje, pa ćete umjesto špageta dobiti oblik tagliatella. Dobro je imati i sokovnik, električnu sjeckalicu i cjediljku za citruse. Kad je sokovnik u pitanju, idealno bi bilo nabaviti onaj koji radi na principu hladnog prešanja voća i povrća. Električnom sjeckalicom možete raditi paste i namaze od orašastog voća, koje poslije možete iskoristiti za izradu sirovih kolača.
PLANIRANJE OBROKA
Ako se želite hraniti isključivo sirovom prehranom, trebat ćete pomno isplanirati i osmisliti obroke i pripremiti hranu cijeđenjem, miksanjem, klijanjem, mariniranjem, namakanjem ili fermentiranjem. Pirprema je, zapravo, uvijek bila pola posla.

Sve dozvoljene namirnice mogu se konzumirati u raznim varijantama pa tako možete pripremati hladne juhe, smoothieje, sokove, kaše, namaze, umake, krekere, kekse i mnoštvo drugih jela. Oni koji već godinama prakticiraju ovu vrstu prehrane rado se poigraju i s pripremanjem palačinki (na bazi banane), tjestenine (od tikvica), sira (od indijskih oraščića) i slično, a nema razloga zašto i sami ne biste istraživali ovo zanimljivo gastronomsko područje.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....