BEYOND BURGER

BEZ MESA I SOJE, A OKUSOM SLIČAN MESNOM ORIGINALU: Nakon što je postao hit u Americi i stekao poklonike u Europi, danas ga možete probati i u Zagrebu!

 Marko Todorov / HANZA MEDIA
Burger je pripremljen od proteina graška, ulja uljane repice i kokosova ulja, krumpirova škroba i još desetak dodataka

Strani mediji prozivaju ga predvodnikom bezmesne revolucije, Teslom među burgerima, inovacijom koja će promijeniti svijet. Skeptici propituju smisao veganskog burgera koji oponaša meso, kao i njegov dugoročni učinak na zdravlje. Kontroverzan, ali istovremeno oglašavan kao dobar za okoliš, slavni Beyond Burger proljetos je stigao i u Hrvatsku. Bezmesni burger tvrtke Beyond Meat iz Los Angelesa u Kaliforniji, koju je 2009. godine utemeljio Amerikanac Ethan Brown, samo je jedna od veganskih zamjena za meso koje su osvojile svijet.

Zagreb, 110919.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Beyond burger, vegeterijanski burger.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Brown je pritom svojim idejama uspio privući brojne investitore s ozbiljnim pedigreom, poput Billa Gatesa, Leonarda DiCaprija ili pak utemeljitelja Twittera Biza Stonea i Evana Williamsa, a u okviru svoje tvrtke Beyond Meat dosad je prodao više od 25 milijuna Beyond Burgera diljem svijeta i ne namjerava stati. Štoviše, u planu im je i gradnja proizvodnog pogona u Europi sljedeće godine, a već su krenuli u osvajanje europskog tržišta, pri čemu je na red došla i Hrvatska.

DOBAR IZVOR PROTEINA

Beyond Burger u Hrvatsku uvozi Metro Cash&Carry, a zainteresirani će ga moći probati do 22. rujna na Strossmayerovu trgu u središtu Zagreba, gdje se trenutačno održava Zagreb Burger Festival powered by TABASCO. Beyond Burger glavnu ulogu imat će u čak dva sendviča na festivalu, i to u Beyond High burgeru u kućici brenda Good Food te u Beyond Burgeru restorana The Garden Bar & Kitchen chefa Marka Palfija.

Zagreb, 110919.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Beyond burger, vegeterijanski burger.
Na fotografiji: Marko Palfi, chef.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Melanie Tvrdinić, jedna od direktorica tvrtke Good Food objasnila nam je odakle zanimanje za Beyond burgere: “Trenutačno na našem tržištu nema ništa slično! Ljudi su malo skeptični kad se prvi put susretnu s Beyond Burgerom, no to nije proizvod koji se jede svakodnevno. Već smo bili s ovim burgerom nedavno na jednom festivalu i zanimanje je bilo golemo. Ne samo stranaca koji su vegani i vegetarijanci, nego i onih koji jedu meso, ali im možda partneri ne jedu. Popularan je i među sportašima jer je dobar izvor proteina. Amerikanci su tim proizvodom doista otišli korak dalje, razmišljali su o svemu, o teksturi, izgledu, okusu. Nije im cilj da on bude isti kao meso jer to i ne može biti, nego je cilj da se dugoročno smanji proizvodnja mesa i da se više pazi na okoliš”.

- Oni koji su ga probali, iznova su nam se vraćali pa se nadamo da ćemo ponoviti taj uspjeh i na Zagreb Burger Festivalu na kojem ga nudimo s veganskim pecivom od konoplje hrvatske proizvodnje. Pritom ga nismo ubili umacima jer je svima cilj probati sam burger - zaključila je direktorica Tvrdinić.

Zagreb, 040919.
Europski trg.
Restoran Good food.
Beyond burger, veganski burger.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

U naciji štovatelja roštilja pitanje od čega je zapravo taj burger i zašto je to bolje od mesa nameće se samo od sebe. Proučite li popis sastojaka, otkrit ćete da je Beyond Burger pripremljen od vode, proteina graška, ulja uljane repice i kokosova ulja, uz manje količine krumpirova škroba, ekstrakta kvasca, ekstrakta soka od cikle i još barem desetak različitih dodataka i spojeva koji mu daju potrebnu strukturu, boju i okus. Ono čega u ovom “burgeru” nema su soja, gluten i GM sastojci. Beyond Burger nije prvi burger svoje vrste, tu je i Impossible burger, čiji je osnovni sastojak upravo soja pa je Beyond Burger mnogima postao draža opcija. Osmišljen je kao zamjena za goveđe pljeskavice, no nutricionisti sve češće ističu da je i dalje riječ o prerađenoj hrani koja nije nužno puno zdravija za potrošače, ali je doista izvor proteina koji parira mesu.

Zagreb, 150919.
Strossmayerov trg.
Burgeri sa Zagreb Burger festivala. Na fotografiji: Beyond burger, Garden.
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / HANZA MEDIA

AROMA SLIČNA MESU

Beyond Burger priprema se kao i klasični burger, peče se s obje strane po nekoliko minuta, točnije dvije i pol, pogotovo ako inače malu, ali debelu pljeskavicu spljoštite, kao što to čini chef Marko Palfi iz The Garden Bar&Kitchena. Poznati chef Beyond Burger na festivalu poslužuje s veganskim pecivom iz zadarske Kroštule, ajvarom koji rade sami, humusom i raznim povrćem kako bi dobili “burger” koji mogu jesti vegani, vegetarijanci i svi koji inače jedu meso.

Zagreb, 110919.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Beyond burger, vegeterijanski burger.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

- Burger smo prodavali u Tisnom na Garden festivalu i bio je drugi najprodavaniji sendvič. Ljudi koji su vegani ili vegetarijanci više od deset godina dolazili su mi reći da su ga probali i da su se pritom osjećali kao da varaju. Doista je dovoljno ukusan da ga se može uspoređivati s mesom. Ne smatram da je kao meso, nema u potpunosti tu teksturu niti okus, ali je razina aromatike doista slična mesnom burgeru, samo moramo biti svjesni kako je to postignuto. Dok je vani trend, kod nas je trenutačno fenomen, jer se prvi put pojavljuje u Hrvatskoj. Amerikanci su uspjeli napraviti vrlo dobar okus ovog burgera, s obzirom na sve što je dosad bilo dostupno na tržištu. Jako me zanima kako će se ljudima svidjeti jer osim posebnog okusa ima i specifičnu cijenu, tj. riječ je o nečemu sasvim novom - zaključio je chef Marko Palfi.

Zagreb, 110919.
Preradoviceva.
The Garden bar&kitchen.
Beyond burger, vegeterijanski burger.
Foto: Biljana Blivajs / CROPIX
Biljana Blivajs / HANZA MEDIA

Izbor burgera koje na Zagreb Burger Festivalu mogu kušati svi koji su iz svoje prehrane izbacili meso svake je godine sve veći pa tako ove možete i sami provjeriti oko čega se toliko digla prašina kad je riječ o Beyond Burgeru. A potom - tko voli, neka izvoli!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:10